Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 08:52

Έκθεση στην Καλλιθέα Πυλίας από τον Βασίλη Ζόμπολα: Φωτογραφίες και αντικείμενα μιας άλλης εποχής

Τις «πύλες» της άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων μιας άλλης εποχής στην Καλλιθέα Πυλίας, αποτελώντας ένα "στολίδι" πολιτισμού όχι μόνο για την περιοχή αλλά ευρύτερα για τη Μεσσηνία.

Υστερα από την επιτυχία της έκθεσης παλαιών φωτογραφιών που διοργανώθηκε τον περσινό Αύγουστο στο παλιό σχολείο της Καλλιθέας, φέτος το εγχείρημα αυτό μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, καθώς μεταφέρθηκε σε μία από τις καινούριες αίθουσες του νέου κτηρίου του σχολείου, ευγενική παραχώρηση του Δήμου Πύλου Νέστορος.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Βασίλη Ζόμπολα, πρώην προϊστάμενου τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ο οποίος είχε συλλέξει τα τελευταία χρόνια από παλιούς και νέους κατοίκους του χωριού πλήθος φωτογραφιών από το παρελθόν, καθώς και αντικείμενα από διάφορα σημεία της χώρας.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ο ίδιος, έφυγε από την Καλλιθέα σε ηλικία 16 ετών για την Αθήνα, περνώντας τα καλοκαίρια μαζί με την οικογένεια του στον τόπο καταγωγής του, γεγονός που δεν άφησε τη “φλόγα” για τη γενέτειρα του να “σβήσει”, συνεισφέροντας τα μέγιστα σε αυτή. Τα εγκαίνια έγιναν με επιτυχία την Παρασκευή 4/8 παρουσία του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, του Αντιδημάρχου Γιάννη Σαρδέλη, του Προέδρου Κοινότητας Καλλιθέας Αριστείδη Δούβρη και αρκετού κόσμου. Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν σε ειδικές προθήκες, ευγενική παραχώρηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εικόνες και αντικείμενα από τα παλιά, από πανηγύρια και γάμους του χωριού, αλλά και από διάφορες αγροτικές δραστηριότητες μιας άλλης εποχής. Όλα τα εκθέματα (αντικείμενα και φωτογραφίες), χρονολογούνται από το 1870 μέχρι και πρόσφατα.

 

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μιλώντας στην “Ε”, o Βασίλης Ζόμπολας εξήγησε πως οι φωτογραφίες χωρίζονται σε ενότητες, αποτελούμενες από παλιές λήψεις του χωριού, καρτ ποστάλ από το 1900 που αναδεικνύουν την Πύλο και την Καλαμάτα και παλιά έγγραφα που αφορούν σχολεία και διατηρητέα κτήρια. Από πλευράς αντικειμένων, διευκρίνισε πως μπορεί να δει κανείς μεταξύ άλλων στην έκθεση παλιά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο χωριό, μια συλλογή από παλιά ραδιόφωνα και μαγνητόφωνα, προερχόμενα από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, τοπογραφικά όργανα, πικ - απ, καθώς και φωτογραφικές μηχανές πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το 90% των αντικειμένων να προέρχεται από την Καλλιθέα, όντας μάλιστα αρκετά εξ αυτών ακόμα λειτουργικά. «Για τα υπόλοιπα, χρειάστηκε να γίνουν πολλά ταξίδια και επίπονες έρευνες την τελευταία δεκαετία, ώστε να μπορέσω να βρω συγκεκριμένα κομμάτια. Ακόμα, έχοντας δημιουργήσει έναν παλιό ανεμόμυλο στο χωριό στον παρελθόν, ένα ουσιαστικά άτυπο, ιδιωτικό μουσείο, άντλησα κάποια υλικά και από εκεί, μεταφέροντας τα στο σχολείο» συνέχισε. Σε κάθε ένα από τα αντικείμενα δε, ο ίδιος έχει φτιάξει ειδικό ταμπελάκι που εξηγεί τι είναι το κάθε έκθεμα και ποιος το έχει δωρίσει, ούτως ώστε οι νεότερες ηλικίες να αντιληφθούν τι είναι αυτό που βλέπουν και το κοινό να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο ίδιο πλαίσιο, πληροφόρησε, πως ανάμεσα στα πιο παλιά εκθέματα μπορεί να θαυμάσει κάποιος μια πήλινη κολυμπήθρα καθώς και μια πλάστιγγα που προοριζόταν για το ζύγισμα των σιτηρών.

Η «ΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

«Εχοντας στην κατοχή του ο τότε Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού κάποιες παλιές φωτογραφίες που είχαν μαζέψει παιδιά του χωριού, η συλλογή αυτή αποτέλεσε το έναυσμα ώστε να ξεκινήσω την έρευνα για την αναζήτηση τέτοιων φωτογραφιών, εκμεταλλευόμενος τα lockdown κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, θέλοντας να περάσω το χρόνο μου εποικοδομητικά. Πέραν αυτού, ανέκαθεν μάζευα αντικείμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ευελπιστώντας κάποια στιγμή να φτιάξω μια έκθεση σε μόνιμη βάση, όπως και έγινε» σημείωσε, τονίζοντας πως το σχετικό αίτημα στο Δήμο για να παραχωρηθεί η αίθουσα έγινε από την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας, καθώς από ιδιώτη δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. «Μέσω αυτής, έχω προτείνει μια τριμελή επιτροπή από τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Καλλιθέας και από το σύλλογο 4x4 Καλλιθέας όπου αμφότεροι συνδέονται και με τον πολιτισμό, με σκοπό να πάρουν τη διαχείριση του εγχειρήματος αυτού, ούτως ώστε να αποκτήσει νομική υπόσταση στο Δήμο και να αποτελέσει μέρος χρηματοδοτήσεων, σχετικής συντήρησης μέσω των υπηρεσιών του, αλλά και ασφάλειας του χώρου με κάποιο τρόπο, για ευνόητους λόγους» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως πέρα της βασικής του συμβολής και του αγώνα του μέχρι να προκύψει αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα, σημαντική ήταν και η βοήθεια που είχε από κατοίκους του χωριού. «Θα ήθελα να επισημάνω την πολύτιμη βοήθεια σε όλη αυτή την προσπάθεια, του Ηλία Λίγκρη, του Σάκη Λέκκα, των ανιψιών μου Νίκου Ζόμπολα του αδερφού μου Αντώνη και Αλέξη Ζόμπολα του αδερφού μου Τάκη, των παιδιών του χωριού Ρούλας Τσάτουμα και Παναγιώτη Λέκκα, καθώς και των γυναικών του χωριού, που όλες μαζί βοήθησαν να καθαριστεί ο χώρος» συμπλήρωσε. 

ΣΤΟ «ΠΛΑΝΟ» ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

Σύμφωνα με τον κ. Ζόμπολα, σκοπός του είναι η αναζήτηση και άλλων εκθεμάτων, θέλοντας να δημιουργήσει μάλιστα μια ξεχωριστή έκθεση στο προαύλιο του σχολείου. «Θέλω να αναδείξω ένα παλιό ελαιοτριβείο με εξοπλισμό που βρίσκεται στο χωριό, ένα παλιό πηγάδι με αντλίες της περιοχής, ενώ στα σχέδια μου είναι και η ανάδειξη ενός παλιού πέτρινου αλωνιού, που ήδη υπάρχει και έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή, πίσω από το χώρο του σχολείου» διευκρίνισε. Για το αν ο κόσμος ήταν θετικός στο άκουσμα του εγχειρήματος αυτού να παραχωρήσει τα αντικείμενα του, ο Βασίλης Ζόμπολας διευκρίνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε μια διστακτικότητα στη αρχή, ωστόσο βλέποντας την έκθεση μέσα από την πρώτη της πράξη το 2022, πλέον σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ντόπιοι που τα προσφέρουν από μόνοι τους, ώστε να αξιολογηθούν, να συντηρηθούν από τον ίδιο και να τοποθετηθούν στην έκθεση. «Επιπλέον, στο εσωτερικό του σχολείου υπάρχει μια σκηνή θεάτρου την οποία αναμορφώσαμε με ζωγραφιές παιδιών του χωριού, έχοντας στο πλάνο μας να γίνει ένας χώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις» σχολίασε. 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια του Βασίλη Ζόμπολα, είναι όπως είπε ο συνεχόμενος εμπλουτισμός της έκθεσης, ώστε οι φωτογραφίες να περάσουν σε άλλη αίθουσα και τα αντικείμενα να έχουν το δικό τους χώρο, προκύπτοντας μια πιο οργανωμένη παρουσίαση. «Ενας από τους σκοπούς μου, ήταν και είναι η ενίσχυση του τουρισμού του χωριού μας, καθώς πρακτικά δεν είχαμε κάτι άλλο να προβάλουμε, με την ανάδειξη του Μηναγιώτικου μονοπατιού να ενισχύει περαιτέρω την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας» υπογράμμισε, γνωστοποιώντας πως συνέβαλε μέσα από την εμπειρία του στην τοπογραφία στον εντοπισμό σημαντικών σημείων της διαδρομής τα οποία εδώ και 100 χρόνια ήταν γνωστά προφορικά, όπως η σπηλιά του “Σταυρή”, σε συνεργασία με τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας, Δημοσθένη Κορδό. «Με πολλά παλιά σχολεία της χώρας να είναι ανενεργά στην επαρχία λόγω έλλειψης παιδιών, είναι προφανώς προτιμότερο να είναι λειτουργικά με κάθε τρόπο, πόσο μάλλον όταν αναδεικνύουν τον πολιτισμό της εκάστοτε περιοχής» κατέληξε.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά για όλο τον Αύγουστο από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ., με πλάνο να μπορέσει πλέον να είναι ανοιχτή για το κοινό σε μόνιμη βάση.