Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:00

Καλαμάτα: Εκδήλωση στη μνήμη του ζωγράφου Γιάννη Γιαλλουράκη

Μια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Γιαλλουράκη οργάνωσαν φίλοι του αποθανόντα καλλιτέχνη το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης με έργα του, στην γκαλερί Α49.

Σε ρόλο ομιλητή, ο Μιχάλης Τσιάλας προσέγγισε τον “John” -όπως τον φώναζε η παρέα του- ως άνθρωπο, κάνοντας αναφορές στις όμορφες στιγμές που περνούσαν μεταξύ άλλων στην παραλία της Καλαμάτας.

Ο κ. Τσιάλας έκανε λόγο για έναν καλλιτέχνη που τα έβλεπε όλα από το δικό του πρίσμα, δίνοντας άλλες εξηγήσεις, κάτι που όπως είπε περνούσε και μέσα στα έργα του, όπως σε αυτό του Ορφέα όπου έγινε ειδική αναφορά.

Μέσα από επιλεγμένα έργα του ζωγράφου, η Α49 επιδιώκει να αναδείξει την καλλιτεχνική διαδρομή ζωγράφων οι οποίοι συνδέθηκαν με τη Μεσσηνία, παραμένοντας άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Απριλίου, κατά τις ώρες λειτουργίας της γκαλερί. Λίγα λόγια για τον Γιάννη Γιαλλουράκη… Όπως τονίζεται στο βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη, ο Γιάννης Γιαλλουράκης του Πέτρου και της Αθηνάς γεννήθηκε στις 11/3/1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Σύμη Δωδεκανήσου και τα Κύθηρα. Ηταν το μικρότερο παιδί και το μοναδικό αγόρι μιας εξαμελούς οικογένειας. Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, τη γλυπτική και γενικότερα τις τέχνες. Το 1955 γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγο του Margaret Birss, καθηγήτρια Φυσικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας με την οποία αποφασίζουν να μετακομίσουν στη Βόρεια Αμερική ένα χρόνο μετά. Αργότερα καταλήγουν στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ο ίδιος εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Εκεί, ο Γ. Γιαλλουράκης αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη του, ανοίγοντας τη δική του γκαλερί. Εν συνεχεία, μετακομίζοντας στην Καλιφόρνια η γκαλερί του μεταφέρθηκε εκεί, ώσπου συνταξιοδοτήθηκε η σύζυγος του και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές της χώρας, επιλέγοντας στο τέλος την Καλαμάτα ως τον τόπο που θα τους επέτρεπε να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια, δημιουργώντας μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των ντοκιμαντέρ, ώστε να αναδείξει τις ομορφιές και την ιστορία της Ελλάδας. Ο Γιάννης Γιαλλουράκης απεβίωσε στον τόπο που επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του στις 11/3/2008, αφήνοντας πίσω του έργα τέχνης μιας ζωής τα οποία πέρασαν στην κατοχή του γιού του Γιαν Γιαλλουράκη και της συζύγου του Λιάννας Θεοχάρη.