Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 12:11

Εκθεση “Ντροπή - Ευρωπαϊκές Ιστορίες”: Μαρτυρίες ανθρώπων που κακοποιήθηκαν

“Τα πράγματα στην αρχή ήταν καλά. Μετά άρχισαν να με κακοποιούν. Η διευθύντρια του ιδρύματος άρχισε να με κλείνει σε δωμάτια χωρίς φως, χωρίς φαγητό και νερό για μέρες. Όταν ήμουν 10-11 χρονών, άρχισα να αντιδρώ και με έβαλαν στο ψυχιατρείο”.

Αυτή είναι η μαρτυρία του 27χρονου Θόδωρου, ενός από τους 3 Έλληνες που φωτογραφήθηκαν για την έκθεση “Ντροπή - Ευρωπαϊκές Ιστορίες”.

Οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν για την έκθεση είναι μάρτυρες. Μάρτυρες της βίας που έχουν βιώσει. Μάρτυρες της κακοποίησης που αναγκάστηκαν να υπομείνουν. Έλληνες είναι και ο 73χρονος Αργύρης και η 23χρονη Έφη, που τα πορτρέτα τους μαζί με του Θόδωρου φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας για δύο ημέρες στο Μέγαρο Χορού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η έκθεση είναι μία πρωτοβουλία του #JusticeInitiative, της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης για τα θύματα παιδικής κακοποίησης και αποτυπώνει για πρώτη φορά με τρόπο μοναδικό 40 από τα συνολικά 100 πορτρέτα ενηλίκων θυμάτων παιδικής κακοποίησης απ΄ όλη την Ευρώπη. Ένα έργο του βραβευμένου δημοσιογράφου Simone Padovani, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίνει φωνή στα θύματα κακοποίησης, επιδιώκοντας να καταδείξει τις αδικίες που υπέστησαν ως παιδιά. Αλλά και να αφυπνίσει και να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για τη δικαίωση των επιζώντων του παρελθόντος και τη μεγαλύτερη προστασία των παιδιών του σήμερα.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ο Simone Padovani από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2022 ταξίδεψε κατά μήκος της Ευρώπης: από την Πορτογαλία έως τη Ρουμανία και από την Ελλάδα έως τη Νορβηγία, διασχίζοντας συνολικά κάπου 25.000 χλμ., για να συναντήσει θύματα βίας και κακοποίησης, να τα φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει τις συνεντεύξεις τους. Ο ίδιος, προλογίζοντας το λεύκωμα της έκθεσης, ονομάζει αυτές τις ιστορίες κακοποίησης, ιστορίες επιβίωσης, γιατί παρόλο που τα θύματα έχουν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση και ζουν με τις συνέπειες αυτής της βαναυσότητας κάθε μέρα της ζωής τους, μπορούν ακόμη και απαντούν με ανθρωπιά, απλώνοντας το χέρι στην ανθρωπότητα.
Ο τίτλος “Ντροπή - Ευρωπαϊκές Ιστορίες” άλλωστε προέρχεται από την επαναλαμβανόμενη λέξη shame (ντροπή) στις μαρτυρίες των θυμάτων, τα οποία πολύ συχνά νιώθουν ντροπή για τους εαυτούς τους ακόμη και σήμερα.

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ

Στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της αποκατάστασης των θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Το ψήφισμα υπεβλήθη στο Συμβούλιο της Ευρώπης χάρη στην “Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης”, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος. Σύμφωνα με το ψήφισμα, αυτή η πολιτική πρωτοβουλία έχει έναν σαφή στόχο: το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη - μέλη πρέπει να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών στις επιμέρους χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη - μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν την επίσημη αναγνώριση των παιδιών που έχουν υποστεί κάθε είδους βία, σεξουαλική, σωματική ή ψυχολογική. Ομοίως, η πρόταση ζητά τα θύματα να λάβουν κάποια μορφή αποζημίωσης και οι υφιστάμενοι νόμοι στα κράτη - μέλη να προσανατολίζονται προς την προστασία όλων των παιδιών από την κακοποίηση και την κακομεταχείριση. Και η έκθεση “Ντροπή - Ευρωπαϊκές Ιστορίες” σκοπεύει, με την ουσιαστική υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να δρομολογήσει μια δίκαιη επίλυση του ζητήματος, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στους επιβιώσαντες.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η παρουσίαση της έκθεσης “Ντροπή - Ευρωπαϊκές Ιστορίες” στην Καλαμάτα έγινε την περασμένη Τετάρτη με ομιλήτριες τις: Δήμητρα Παπούλια, κοινωνική λειτουργό, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ελευθερία Καρατζόγλου, κοινωνική λειτουργό στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Αγγελική Ρουμελιώτου, κοινωνική λειτουργό, επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας. Παρέμβαση έγινε από τον Καλαματιανό Τζίμη Αναστασόπουλο, ο οποίος έζησε 20 χρόνια σε ορφανοτροφεία, τα περισσότερα από αυτά στο ορφανοτροφείο αρρένων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπου βίωσε την ιδρυματική κακοποίηση.

Στην Καλαμάτα για το συντονισμό της εκδήλωσης ταξίδεψε από την Αθήνα η διδάκτωρ των Δικαιωμάτων του Παιδιού και εμπειρογνώμων Παιδικής Προστασίας, δικηγόρος Ηλέκτρα Κουτσούκου.