Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 14:58

Ο Γιώργος Αμυράς μιλάει στην "Ε": "Οι άνθρωποι είναι το βασικό μου δέσιμο με τη Μεσσηνία"

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά


Μας έμαθε να αναζητούμε προορισμούς διακοπών εντός χώρας, χάρη στην εκπομπή του "Μένουμε Ελλάδα", και μας έδειξε πως με ένα ποδήλατο μπορείς να... μπεις στο Δήμο Αθηναίων. Ο Γιώργος Αμυράς είναι ένας άνθρωπος με πολλές ικανότητες, όρεξη για να κάνει πολλά και διαφορετικά, παθιάζεται με τις ποδηλατοβόλτες και τα ταξίδια γενικότερα.
Ο Γιώργος μας μίλησε για το "Μένουμε Ελλάδα", το "Επιμένουμε Αθήνα"... και για το "αγαπάμε Μεσσηνία και τους ανθρώπους της".


- Το "Μένουμε Ελλάδα" ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές. Που οφείλει την επιτυχία της πιστεύεις;

«Το "Μένουμε Ελλάδα", μετά από επτά χρόνια καθημερινής ζωντανής εκπομπής, με τρεις χιλιάδες ρεπορτάζ και από την πιο απίθανη γωνιά της χώρας μας και περίπου επτακόσιες χιλιάδες sms που έχουμε λάβει, ολοκλήρωσε απ’ ό,τι φαίνεται τον κύκλο του στη ΝΕΤ. Εδώ και δύο μήνες η εκπομπή παίζει επαναλήψεις γιατί και εμείς ανήκουμε στους συμβασιούχους. Η επιτυχία της εκπομπής οφείλεται στο ότι παρουσίαζε και ανέπτυσσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους ανθρώπους της».

- Να μείνουμε Ελλάδα, δηλαδή σε μια χώρα που (σε σχέση με αρκετές του εξωτερικού) είναι ακριβή και με όχι και τόσο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών; Γιατί;

«Αξίζει να μένουμε εκεί όπου παίρνεις ό,τι πληρώνεις και σε σέβονται ως καταναλωτή. Η χώρα μας είναι όντως ακριβή, όχι μόνο για εμάς τους Ελληνες αλλά και για τους ξένους. Προ δύο εβδομάδων πλήρωσα έναν καφέ με κρουασάν, δύο σοκολατάκια και ένα κομμάτι κέικ στο πιο τουριστικό καφέ του Αμστερνταμ μόλις 2,5 ευρώ. Κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις. Για να αξίζει να μένουμε Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα, δηλαδή να κλείσουμε από τώρα τις διακοπές του καλοκαιριού, ώστε οι τιμές που θα πετύχουμε να είναι τουλάχιστον "φιλικές"».

- Είναι εφικτό και σε τι χρονικό ορίζοντα, να αποτελέσει ο τουρισμός τη "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας;

«Είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας αφού περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες ζουν από τον τουρισμό. Κυβερνήσεις και επαγγελματίες του τουρισμού έχουν βάλει τα δυνατά τους διαχρονικώς να μετατρέψουν αυτή τη βιομηχανία σε βιοτεχνία της γειτονιάς τους. Ευτυχώς υπάρχουν και σοβαρές δυνάμεις στην τουριστική οικονομία που κρατάνε τον κλάδο σε καλό επίπεδο».

- Περίμενες ότι... με ορθοπεταλιά θα βρισκόσουν στα έδρανα του Δήμου Αθηναίων;

«Ξαφνιάστηκα και εγώ για το 7,5% που πήραμε ως συνδυασμός "Επιμένουμε Αθήνα" στις δημοτικές εκλογές, όντας ανεξάρτητοι και μακριά από κόμματα. Σήμερα που βλέπω πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τα κόμματα αντιλαμβάνομαι ότι μόνο έκπληξη δεν θα έπρεπε να νιώσω».

- Εχεις αλλάξει καθόλου, από τη στιγμή που κατάλαβες ότι μπορείς να κερδίσεις την ψήφο τόσων ανθρώπων;

«Παραμένω ίδιος και απαράλλαχτος. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου είναι ότι τώρα πια αφιερώνω πάρα πολλές ώρες καθημερινά στον αγώνα μου να "σώσω" την πόλη! Το αισιόδοξο είναι ότι κοντά σε μένα δραστηριοποιούνται και έχουν κινητοποιηθεί και πολλές άλλες ομάδες πολιτών που θέλουν μια Αθήνα ανθρώπινη».

- Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε;

«Στόχος μου για τη χρονιά είναι να κατασκευαστεί επιτέλους ο πρώτος ποδηλατόδρομος της Αθήνας, σχεδόν μηδενικού κόστους, που θα συνδέει το Γκάζι με την Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι ένα προσωπικό μου "δημιούργημα" που αγκάλιασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τώρα προχωράμε στην υλοποίηση. Εξίσου σημαντικός στόχος για μένα είναι η απελευθέρωση των πεζοδρομίων και των δημόσιων χώρων της Αθήνας από κάθε λογής εμπόδιο, τραπεζοκαθίσματα και μηχανάκια. Σε προσωπικό επίπεδο, να βρω εργασία σ’ ένα σοβαρό και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον».

- Ποια είναι η σχέση μου με τη Μεσσηνία που επισκέπτεσαι συχνά;

«Εχω πολλούς καλούς φίλους, όπως την ηθοποιό Μαρία Γουλά η οποία έπαιξε στο ΔΗΠΕΘΕ και επέλεξε την Καλαμάτα ως τόπο διαμονής της, τις συγγενείς μου Γεωργία και Δήμητρα Χριστοδούλου και, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, εσένα Μαρία Τομαρά. Οι άνθρωποι είναι το βασικό μου δέσιμο με τη Μεσσηνία. Εννοείται ότι λατρεύω τα τοπία της Μεσσηνίας και έχω ανακαλύψει εκπληκτικές διαδρομές με το ποδήλατό μου. Τα καλοκαίρια βεβαίως έρχομαι συχνά και για τις καταπληκτικές θάλασσες».