Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 14:26

O πρωταγωνιστής της διαφήμισης του ΟΠΑΠ Γιάν. Στεφόπουλος: Δεν "βλέπει" να φτάνει μόνο η καλή μας τύχη


Ο ηθοποιός Γιάννης Στεφόπουλος είναι από τους γνωστούς καλούς κωμικούς ηθοποιούς, ενώ έγινε ακόμα πιο γνωστός όταν πρωταγωνίστησε στην διαφήμιση του ΟΠΑΠ για το "Πάμε Στοίχημα..." με την ατάκα "Το 'βλεπες, το 'παιξες;".
Εχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους στο θέατρο -μεταξύ άλλων και στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας- ενώ ετοιμάζεται ν' ανέβει στο..."Εκτο πάτωμα" σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη που θα παρουσιάζεται στο Ιδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" από τις 19 Απριλίου.



- Ανεβαίνεις στο... "Εκτο πάτωμα" θεατρικά. Ενα έργο που έγραψε ιστορία πριν μια εικοσαετία που ανέβηκε για πρώτη φορά. Το νέο αυτό ανέβασμα πώς θα είναι;

«Το νέο ανέβασμα θα είναι ...πραγματικά στο πάτωμα! Δηλαδή το πάτωμα του θεάτρου απλώς θα είναι διαγραμμισμένο ώστε να υπάρχουν κάποια δωμάτια
και όλοι οι ηθοποιοί χωρίς να χρησιμοποιούμε αντικείμενα θα παίζουμε σε μια εντελώς μίνιμαλ κατάσταση και με ζωντανή μουσική επί σκηνής από ένα πιάνο. Φυσικά μιλάμε για τη μουσική του Κραουνάκη και θα λέμε λάιβ όλα τα τραγούδια χωρίς χρήση μικροφώνου, χωρίς τίποτα. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια που κάνει η Μαριάννα Κάλμπαρη που το σκηνοθετεί, ώστε να μην μπούμε πάλι στην ίδια λογική ανεβάσματος του έργου όπως είχε ανέβει πριν 20 χρόνια».

- Παραμένουν στοιχεία επίκαιρα σήμερα, από μια πολυκατοικία στο Παρίσι την περίοδο του Μεσοπολέμου, ή έχουν γίνει αλλαγές - προσαρμογές;

«Δε νομίζω ότι οι δομές της πολυκατοικίας θα αλλάξουν ποτέ. Οπως κουτσομπόλευαν και τότε οι άνθρωποι έτσι το κάνουμε και σήμερα, όπως είχαν τότε προβλήματα έχουμε και σήμερα και μάλλον σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερα. Φυσικά θα υπάρχουν πάντα οι έριδες μεταξύ των ενοίκων, οι έρωτες μεταξύ των ενοίκων. Δεν αλλάζουν οι πολυκατοικίες παρά μόνο τα υλικά κατασκευής τους και οι εποχές».

- Ο δικός σου ρόλος ποιος είναι;
«Εγώ κάνω τον Μαξ Λε Σκαλιέ, που είναι ένας ζωγράφος, ένας καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο όπως λέει ο ίδιος και που είναι ένα άνθρωπος που ψάχνει τον εαυτό του μέσα από την τεμπελιά που αντιμετωπίζει την καλλιτεχνία. Γιατί αυτός θεωρεί ότι με το να είσαι καλλιτέχνης πρέπει να είσαι και τεμπελάκος και να ασχολείσαι με το να βρεις καμιά αρπαχτή να κάνεις για να βγάλεις το μεροκάματο. Βέβαια αυτή είναι η κωμική περιγραφή του ρόλου, στην πραγματικότητα σίγουρα είναι ένας ζωγράφος της εποχής τότε, τώρα, πάντα,  που ψάχνει να βρει το στίγμα του στον καλλιτεχνικό χώρο».

- Είναι έργο με γρήγορους ρυθμούς, άρα με αυξημένες απαιτήσεις κι από τους ηθοποιούς;

«Ναι με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γιατί είναι ένα έργο πολύ μεγάλο που πριν 20 χρόνια που ανέβηκε διαρκούσε ένα τρίωρο, ενώ εμείς κάνουμε προσπάθεια να το κρατήσουμε στις 2 ώρες και ένα τέταρτο περίπου. Μετά από απόφαση της Μαριάννας Κάλμπαρη κρατήθηκαν όλα τα τραγούδια, ακόμα κι εκείνα που δεν παίχτηκαν στην πρώτη παράσταση, ώστε να μην γίνει αυτό που συνήθως γίνεται στα μιούζικαλ. Στο πρώτο μέρος δηλαδή να πέφτουν τα περισσότερα τραγούδια και στο δεύτερο να πέφτει πολύς λόγος και 2-3 τραγούδια. Εμείς προσπαθήσαμε να τα έχουμε μοιρασμένα όσο μπορούσαμε περισσότερο ώστε να υπάρχουν συνεχή δρώμενα, να βάλουμε τα τραγούδια και τις εμπνεύσεις που έχει ένας άλλος γείτονας που γράφει μυθιστορήματα και να είναι σαν συνεχή ιντερμέδια πάνω στη σκηνή».

- Πέρα από τα θεατρικά, στην τηλεόραση τι γίνεται; Θλίψη;

«Μόνο; Υπάρχει και μια έκφραση που δεν γράφεται...Της πουτάνας γίνεται!
Το θέμα πια στην τηλεόραση δεν είναι απλά το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει με τις ελληνικές παραγωγές και δεν κρατιούνται πια ούτε στην κρατική τηλεόραση που υποτίθεται ότι έχει και μια ποσόστωση ελληνικών παραγωγών που πρέπει να γίνονται. Σίγουρα λοιπόν δεν γίνονται δουλειές, δεν πρόκειται να γίνουν, οι μισθοί που υπάρχουν πια για τους ηθοποιούς είναι σε επίπεδα προ δεκαετίας-δεκαπενταετίας και δεν τους παίρνουμε κιόλας. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε αλήθεια, κι επειδή έχουμε σε λίγο και εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα συνολικά όλοι οι ηθοποιοί, πέρα από πολιτικές διαφωνίες».

- Εκανες μια σειρά διαφημίσεων του ΟΠΑΠ που έκαναν πάταγο.
«Ναι κι ο κόσμος τις αντιμετώπισε με πολύ ωραίο τρόπο όχι απλώς σαν μια καλή διαφήμιση, αλλά για την εξυπνάδα που είχε το σενάριο και για την καλή σκηνοθεσία τους. Και από την πλευρά μου έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα».

- Εκανες διαφημίσεις εσύ, ο "ομορφάντρας" Μανώλης Μαυρομματάκης, ο "Κίτσος" Νίκος Ορφανός, όλοι σας γνωστοί ηθοποιοί. Υπάρχει τάση να στρέφονται οι διαφημιστές προς τους ηθοποιούς;
«Θεωρώ ότι οι καλές διαφημίσεις γίνονται από καλούς ηθοποιούς πια και επιτέλους οι παραγωγοί βλέπουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν ηθοποιούς και όχι μοντέλα ή κομπάρσους που λένε δυο ατάκες. Επίσης τα σενάρια είναι πολύ σημαντικά για να γίνει μια καλή δουλειά. Η διαφήμιση είναι επίσης σοβαρή υπόθεση. Εγώ αποφάσισα να κάνω τη διαφήμιση του ΟΠΑΠ όχι για να βγάλω απλώς ένα μεροκάματο αλλά γιατί πράγματι μου άρεσε το σενάριο. Οπως είπα όχι τώρα σε μια άλλη διαφήμιση που διάβασα το σενάριο και δεν μου άρεσε».

- Τι σκέφτεσαι για τις εκλογές που έρχονται;

«Κατ' αρχήν ότι πρέπει όλοι οι Ελληνες να ψηφίσουν. Θεωρώ αδιανόητο να πει κάποιος ότι απέχει από τις εκλογές γιατί αυτό το πρόσχημα πια ότι όλοι ίδιοι είναι, να πάνε να χεστούνε και τέτοια, εμένα όχι απλά δεν με αφορά, αλλά με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Είναι σαν να βγάζουμε την ουρά μας απέξω και να λέμε κάντε ό,τι θέλετε και από τη στιγμή που το λες αυτό βγαίνουν συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι με το εκλογικό σύστημα που έχουμε όσο μεγαλύτερα ποσοστά υπάρχουν στην αποχή, τόσο μεγαλώνουν και τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει και δεν θεωρώ ότι η ψήφος κατ' ανάγκη πρέπει να είναι ψήφος αντίδρασης, αλλά να είναι και για να προτείνουμε κάτι».

- Θα ψηφίσεις Αριστερά;

«Ναι βέβαια, πάντα Αριστερά ψηφίζω».

- Θα βγούμε τελικά από τα δύσκολα και πότε;

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε από τα δύσκολα τόσο απλά. Πραγματικά εγώ που είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος, είναι η πρώτη φορά που πιστεύω ότι δεν θα μας ευνοήσει η καλή μας τύχη. Κάτι θα γίνει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν θα μας βοηθήσει κανένας πια οπότε μόνοι μας πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Οσο ενημερώνεται περισσότερο ο κόσμος και όχι από τις τηλεοράσεις που του δίνουν συνεχώς μια μασημένη τροφή, τόσο καλύτερα θα σκέφτεται και θα σταματήσει να φοβάται. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φοβία που σπέρνουν στον κόσμο. Την πολιτική ατζέντα εδώ και μια εβδομάδα την έχουν γυρίσει εντέχνως στο θέμα των λαθρομεταναστών. Εδώ δεν τους νοιάζει που φεύγουν οι Ελληνες και πάνε μετανάστες. Φυσικά και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες αλλά είναι τυχαίο που το θυμήθηκαν τώρα;».

- Το καλοκαίρι τι έχει από δουλειά;
«Δεν ξέρω ακόμα, μπορεί και τίποτα... Μάλλον θα κάνω διακοπές στο χωριό μου στα Γιάννενα και στην Καλαμάτα που τόσο αγαπώ»!