Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 08:24

Ο τραγουδιστής Αλέκος Λυκοτραφίτης στην "Ε": “Τα πανηγύρια είναι κομμάτι του πολιτισμού μας”

 

Δεν υπάρχει Μεσσήνιος ή επισκέπτης του νομού το καλοκαίρι, που να μην έχει θαυμάσει τη φωνή του Αλέκου Λυκοτραφίτη σε κάποιο από τα πολυπληθή πανηγύρια στα οποία έχει τραγουδήσει.

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με το κέφι, την καλή διάθεση και τον σεβασμό στο καλό λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι. Για πρώτη φορά ο ίδιος μιλά στην “Ε” ξεδιπλώνοντας το… πεντάγραμμο της ζωής του.


Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη

 

- Τι σας έλεγε η οικογένειά σας όταν ξεκινήσατε να ασχολείστε με το τραγούδι;
Η οικογένειά μου δεν είχε πρόβλημα με αυτή μου την απόφαση. Ισα-ίσα που είχαμε και άλλον τραγουδιστή μέσα στην οικογένεια, τον αδερφό του πατέρα μου, τον Γιώργο Λυκοτραφίτη.

- Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια που είναι πολύ γνωστά σε όλο τον κόσμο, λέτε και παραδοσιακά, τα πολύ παλιά, που τα ήξεραν οι παππούδες μας. Εσείς ποιο είδος αγαπάτε να λέτε περισσότερο;

Τα παραδοσιακά τραγούδια τα αγαπώ και τα λέω, μου φέρνουν μνήμες από παλιά αγαπημένα πρόσωπα και είναι αρκετά αυτά που μου αρέσουν, όπως το “Ας παν να δουν τα μάτια μου” και το “Περδικούλα ημέρωνα”, ή το “Κωνσταντινιά - Κωνσταντινιά”. Πραγματικά μου είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξω ποιο είναι το αγαπημένο μου, το λαϊκό ή το παραδοσιακό.

- Γιατί είναι τόσο δύσκολα τα παραδοσιακά τραγούδια, αυτά της τάβλας; Γιατί δεν μπορούν να τα πουν όλοι;
Για να τραγουδήσεις παραδοσιακό θα πρέπει να αγαπάς την παράδοση και να νιώθεις κάθε στίχο και νότα που λες. Η κάθε φωνή έχει τη δική της χροιά, σε άλλους ταιριάζει το παραδοσιακό και σε άλλους το λαϊκό.

- Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα τραγούδια που λέτε τόσα χρόνια; Ποια θα λέγατε πως είναι τα αγαπημένα σας και για ποιο λόγο;
Είναι αρκετά τα αγαπημένα μου τραγούδια, κάποια από αυτά είναι για ανθρώπους μου αγαπημένους, που έχουν φύγει από τη ζωή και κάποια άλλα που μου θυμίζουν όμορφες στιγμές της ζωής μου.

- Εχετε τραγουδήσει σε όλη τη Μεσσηνία και όχι μόνο. Υπάρχουν κάποια χωριά που να σας έχουν μείνει αξέχαστα για κάποιο λόγο;
Πραγματικά έχω τραγουδήσει σε όλη τη Μεσσηνία. Το κάθε χωριό έχει τον δικό του χαρακτήρα και σε κάθε τόπο που πήγα εισέπραξα αγάπη, έκανα φιλίες και τους ευχαριστώ ολόψυχα όλους τους ανθρώπους που με στηρίζουν ακόμα.

- Θα πρέπει επίσης να σας έχουν συμβεί και κάποια απρόοπτα πάνω στη σκηνή…
Στα τόσα χρόνια που τραγουδάω, είναι γεγονός ότι έχουν συμβεί πολλά μικρά απρόοπτα περιστατικά, που όταν τα θυμάμαι μου φέρνουν χαμόγελο στα χείλη.

- Την περίοδο που διανύουμε έχουν να γίνουν πανηγύρια, γιορτές, εκδηλώσεις, γάμοι πάρα πολύ καιρό. Πώς ήταν το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν ήταν από τα συνηθισμένα καλοκαίρια, εξαιτίας της πανδημίας. Ο κλάδος της μουσικής "χτυπήθηκε" περισσότερο από όλους. Επρεπε όμως να πειθαρχήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

- Η Πολιτεία έχει βοηθήσει; Τι ακούτε από τους συναδέλφους σας, ειδικά από εκείνους που δεν έχουν άλλο επάγγελμα;
Τα πράγματα είναι δύσκολα πιο πολύ για αυτούς που η μουσική είναι το κύριο επάγγελμά τους. Σίγουρα η Πολιτεία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα.

- Πώς βλέπετε το μέλλον των πανηγυριών και των παραδοσιακών εκδηλώσεων από δω και πέρα;
Μετά το τέλος της πανδημίας θα επανέλθουμε και θα επανέλθουμε γιατί τα πανηγύρια είναι η παράδοσή μας, η ψυχή μας, κομμάτι του πολιτισμού μας.

- Εκτός από τον… λαμπερό κόσμο των τραγουδιών ασχολείστε και με τα κτήματά σας. Τι σας προσφέρει αυτό;
Τα κτήματά μου είναι η κληρονομιά μου, είναι ο κόπος των παππούδων και των γονιών μου, είναι ο κόπος ο δικός μου και η κληρονομιά των παιδιών μου.

- Ο κόσμος -κυρίως οι άντρες- σας ξέρουν και από τη δουλειά σας στο τοπικό ποδόσφαιρο. Από ποιες ομάδες έχετε περάσει;
Αλλη μεγάλη αγάπη μου είναι το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησα μικρός παίζοντας μπάλα, έπειτα ασχολήθηκα με το να προπονώ ομάδες. Πέρασα από αρκετές όπως: Ολυμπιακός Ανάληψης, Κορώνη, Νερόμυλος, Ριζόμυλος, Μάνεση, Γαρδίκι, ΠΑΟΚ Καλαμάτας, Αετός, Βλαχόπουλο κ.ά.

- Είναι τετριμμένη ερώτηση, αλλά πώς γίνεται να ανεβείτε στη σκηνή όταν σας έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο;
Ανεβαίνοντας στη σκηνή ό,τι και να έχει συμβεί στην προσωπική μου ζωή δεν το αφήνω να φανεί και κάνω τη δουλειά μου όσο πιο καλά μπορώ για να ευχαριστήσω τον κόσμο.

- Εχετε συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα στην πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια…
Ναι, ήμουν τυχερός και γνώρισα ανθρώπους όπως οι: Βαγγέλης Περπινιάδης, Γλυκερία, Γ. Σαλαμπάσης, Γ. Τσαμπά, Ε. Θώδη, Σ. Ζαγοραίος, Θ. Αδαμαντίδης, Μ. Γιαννούλης, Π. Λάλεζας, Αγάθη - Δημητρόπουλος, Β. Τερλέγκας, Γ. Μαργαρίτης, Γ. Φλωρινιώτης. Και από τη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τη Βίκυ, την Αναστασία Κόκκαλη, τον Λάμπρο Πανταζόπουλο, τον Γιώργο Σαμπαζιώτη, ενώ έχω μαζί μου και το γιο μου Δημήτρη, ο οποίος παίζει πλήκτρα.

- Πώς είναι από κοντά αυτοί οι μεγάλοι… σταρ της πίστας;
Ο καθένας έχει διαφορετικό και ξεχωριστό χαρακτήρα. Ολοι ήταν συνεργάσιμοι. Πιο ζεστά μέσα στην καρδιά μου κρατάω τον Σαλαμπάση, την Τσαμπά και τον Ζαγοραίο. Είναι φοβερές οι ιστορίες που έχω να θυμάμαι για τον Ζαγοραίο, θα πρέπει να σας τις αφηγούμαι… για ώρες!

- Νιώθετε πως ο κόσμος μετά από τόσα χρόνια έχει αναγνωρίσει το ταλέντο σας ή πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ένα είδος σνομπισμού απέναντι στους λαϊκούς καλλιτέχνες;
Προσωπικά εγώ σαν Αλέκος Λυκοτραφίτης το μόνο που έχω εισπράξει τραγουδώντας τόσα χρόνια, είναι αγάπη και έχω κάνει και πολλές φιλίες. Δεν πιστεύω πως υπάρχει σνομπισμός απέναντι στους λαϊκούς καλλιτέχνες γιατί την αγάπη του κόσμου την έχω δει και σε άλλους συναδέλφους.

- Αν ο Δημήτρης σας πει ότι θέλει να ακολουθήσει τη μουσική;
Ο γιος μου ήδη μελετά πολλές ώρες συνθεσάιζερ και παίζει κοντά μου και ταυτόχρονα ετοιμάζεται για τις πανελλήνιες. Η μουσική δεν είναι μόνο μία τέχνη, είναι ανάταση, είναι το καλύτερο για την ψυχή του ανθρώπου!