Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 08:31

Ενα ιστορικό ζευγάρι της Μάνης: Ο “Ερμής” με τα τεράστια νύχια και η υπεραιωνόβια Ζαχαρούλα

 

Εναν τοπικό “μύθο”, την ιστορία ενός… καλλιτεχνικού ζευγαριού που έμεινε ανεξίτηλο στην τοπική ιστορία της Δυτικής Μάνης, ξετυλίγει αυτό το Σαββατοκύριακο η “Ε”. Την ιστορία του Σωτήρη Φουντέα, γνωστού ως και σήμερα ως “Ερμή”, και της θρυλικής συζύγου του, Ζαχαρούλας.

Το κουβάρι της ιστορίας μας ξετυλίγεται με αφορμή μια μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία που βλέπουν οι επισκέπτες στο εστιατόριο “Το Κάστρο” του Πέτρου Σπυρέα στην Καρδαμύλη. Η φωτογραφία τραβάει όλα τα βλέμματα μπαίνοντας, αφού σε αυτή ο διάσημος Ερμής από το Πετροβούνι δείχνει με περηφάνια τα πολύ μακριά νύχια του ενός χεριού του! Ηταν ο λόγος άλλωστε που ο Ερμής έγινε διάσημος και ήταν η αφορμή για να αναδειχθεί σε μια τοπική -και όχι μόνο- ατραξιόν. Την εποχή όπου το κάθε τι διαφορετικό φάνταζε μυστηριώδες, ο άνθρωπος αυτός έκανε την αδυναμία του, τρόπο να γίνει διάσημος.
Ποια ήταν η αδυναμία του; Οταν ήταν 16 ετών, την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, τραυμάτισε το ένα του χέρι με όπλο, μετά από ατύχημα. Το χέρι έμεινε ασθενικό, όμως ο οργανισμός του αποδείχθηκε πολύ δυνατός, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής. Ο ίδιος ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους αιμοδότες. Εδινε αίμα σε τακτική βάση, πράγμα που τότε δεν συνηθιζόταν. Για να αποφεύγει από ό,τι φαίνεται τα βλέμματα στο αδύναμό του χέρι, αποφάσισε να μακρύνει τόσο τα νύχια στο γερό χέρι, ώστε ο κόσμος να κοιτά μόνο αυτό!


Αυτός λοιπόν ο ξεχωριστός… σταρ της εποχής παντρεύτηκε μετά από συνοικέσιο τη Ζαχαρούλα από το Εξωχώρι (γεννημένη τη δεκαετία του 1890), κάπου στη δεκαετία του ’20. Το ζευγάρι απέκτησε 4 παιδιά (δυστυχώς το ένα από αυτά, η Αλκμήνη, πέθανε νωρίς) και έζησε στο Πετροβούνι, διατηρώντας το χάνι - ταβερνείο της περιοχής. Η Ζαχαρούλα ασχολιόταν με το μαγείρεμα και ο Ερμής αποτελούσε την ατραξιόν της επιχείρησης και της περιοχής. Φρόντιζε για την αντοχή των μακριών νυχιών του καθημερινά και τα έβαζε μέσα σε καλάμια για να μη σπάνε. Ετσι τα έβλεπε όποιος ερχόταν, αφού κανείς δεν είχε δει κάτι ανάλογο. Του έδιναν έξτρα μπαξίσι για το ότι κατάφεραν να τον δουν, μετά είχαν να το λένε! Τα κέρματα έπεφταν βροχή, αν ήθελε μάλιστα κάποιος να τα ακουμπήσει, για να διαπιστώσει αν είναι αληθινά. Τριανταπέντε εκατοστά ήταν το μεγαλύτερο από αυτά, δεν ήταν και λίγο πράγμα…
Η Ζαχαρούλα ήταν μια πανέξυπνη Μανιάτισσα, μια ισχυρή γυναίκα του καιρού της. Της έδωσαν τον Ερμή γιατί είχε λίγο μεγαλώσει, έτσι η “μεγάλη” ηλικία της, αποτέλεσε αντίβαρο για την αναπηρία του γαμπρού. Ο νεότερος σύζυγος τελικά έφυγε πρώτος, κάπου το 1960. Ο Πέτρος Σπυρέας μιλάει με θαυμασμό για τις ικανότητες και το μυαλό της θείας Ζαχαρούλας, το οποίο έμεινε κοφτερό ως το θάνατό της: “Δεν υπήρχε τότε το Ρεκόρ Γκίνες, αλλιώς σίγουρα ο Ερμής θα έμπαινε σε αυτό” (σ.σ. το Βιβλίο Πρωτότυπης Καταγραφής Ρεκόρ Γκίνες άρχισε το 1955). Ο ίδιος συνδέεται με την οικογένεια της Ζαχαρούλας, καθώς ο πατέρας του ο Βασίλης είχε βαπτίσει τον εγγονό του Ερμή, τον Παναγιώτη Γιαννακέα.

 


Η Ζαχαρούλα έφτασε το νήμα της ζωής της ως τα 118 χρόνια… Αρχικά ήταν απλώς γνωστή ως η γυναίκα του Ερμή. Ομως το μέλλον της έμελλε να την κάνει πιο διάσημη από εκείνον. Σε ένα ταξίδι της στην Αμερική έλεγε ότι είχε γνωρίσει τη γυναίκα του Προέδρου Νίξον, σε ένα χορό του Συλλόγου των Ελλήνων. Η “Νίξαινα” όπως έλεγε, τόσο εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά της, που την κάλεσε “σπίτι της”. Πήγε η Ζαχαρούλα αλλά δεν εντυπωσιάστηκε, ειδικά η Πρώτη Κυρία της φάνηκε κάπως… ακαμάτρα που δεν έκανε τίποτα, αφού έτρεχαν αριστερά και δεξιά υπηρέτριες γύρω της. Η περίπου 60 ετών τότε Ζαχαρούλα δεν ήξερε ακριβώς τι είναι ο Λευκός Οίκος, όμως δεν παρέλειψε στο χορό να πιει σταυρωτά κρασί με το Νίξον και να του αναφωνήσει: “Ζήτω η Ελλάδα, κάτω η Τουρκία, ζήτω ο βασιλιάς”!
Οταν έφτασε τα 90, η Ελλάδα είχε πια αλλάξει. Η εικόνα της τηλεόρασης, η πληροφορία, το μάρκετινγκ και η διαφήμιση είχαν μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων και θα έμπαιναν, όπως έμελλε, και στη ζωή της τοπικής σούπερ γιαγιάς. Ετσι η Ζαχαρούλα έπαιξε σε διαφήμιση της Benetton, αφού την ανακάλυψαν τυχαία τα στελέχη της εταιρείας. Ελαβε μέρος στα γυρίσματα, τα οποία της έκαναν φοβερή εντύπωση αφού τα μοντέλα “δεν φορούσαν βρακί”!


Ακολούθησε άλλη μία συμμετοχή σε σποτ της ΦΑΓΕ, για το οποίο επίσης έλαβε τότε ένα σημαντικό ποσό. Την έβαλαν σε μια ελιά, και μόλις της έδωσαν λίγο γιαούρτι για το σποτ, είπε “Τι μπατζίνα (χυλός με καλαμποκάλευρο) είναι τούτη; Εγώ σπίτι μου κάνω καλύτερο”! Η εικόνα της Μανιάτισσας γιαγιάς, με τσαμπουκά και εξυπνάδα στο βλέμμα, ήταν αυτό που ήθελαν οι διαφημιστές.
Αυτό που έμεινε στην ιστορία της Καρδαμύλης, μέχρι σήμερα, είναι το φοβερό της χιούμορ, η εξυπνάδα και ο αυτοσαρκασμός της. Μια φορά την είχε καλέσει ο μητροπολίτης Γυθείου Σωτήριος Κίτσος, για να του κάνει επίσκεψη. Την εκτιμούσε, ήθελε να τρώει από τα χέρια της λαλάγγια και παξιμάδια, και μια φορά στην Καρδαμύλη είπε “εγώ εδώ δεν τρώω αν δεν έρθει η Ζαχαρούλα”. Ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονταν σε υψηλά αξιώματα, επιζητούσαν τα σχόλια και το σπινθηροβόλο πνεύμα της.
Η Ζαχαρούλα έκανε μια μεγάλη οικογένεια και ευτύχησε να γνωρίσει και πολλά εγγόνια. Ο ένας της γιος, ο Χρήστος (88 ετών σήμερα), ζει στην Καρδαμύλη και έχει 2 παιδιά. Ο άλλος λέγεται Πλάτων, ζει στις ΗΠΑ και έχει 3 παιδιά, ενώ υπάρχει και η κόρη της η Ελένη που ζει στο Κρανίδι και έχει 3 παιδιά.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
- Η Ζαχαρούλα είχε κάνει περίπου 30-35 συνοικέσια. Μεγάλη προξενήτρα!
- Οταν γνώρισε τον Ερμή του έκρυψε 10 χρόνια από την πραγματική της ηλικία...
- Ηταν μια γυναίκα, λένε, χωρίς φόβο, έπιανε φίδι με τα γυμνά της χέρια. Σκότωνε σκορπιό με τον ίδιο τρόπο.
- Είχε μεγάλη μυθοπλαστική ικανότητα. Εβγαζε από το μυαλό της ιστορίες για να πείθε τα εγγόνια της να κάνουν διάφορα πράγματα.
- Εκτός από τα προξενιά, είχε μεγάλη ζήτηση και στις κηδείες ως μοιρολογίστρα. Γι’ αυτό και οι μαρτυρίες της αποτυπώνονται σε εργασίες ερευνητών σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
- Η μεγάλη της λατρεία ήταν ο βασιλιάς, για τον οποίο είχε γράψει 100 στίχων τραγούδι και με τον οποίο είχε αλληλογραφία.
- Η χάρη του Ερμή έφτασε ως την Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου του έδωσαν βραβείο.
- Το παρατσούκλι του λέγεται πως βγήκε επειδή ήταν όμορφος στα νιάτα του.
- Από εκεί τον έμαθε ένας πλούσιος Αμερικάνος, που του πρότεινε να τον ακολουθήσει στις ΗΠΑ, προσφέροντάς του μεγάλο ποσό. Εκείνος όμως αρνήθηκε. Του έγινε και πρόταση να δώσει το νύχι (με κομμάτι από το δάχτυλό του), πάλι με αντίτιμο, αλλά πάλι αρνήθηκε.
- Ο Ερμής έδωσε αίμα σε οικογένειες στρατηγών και ανθρώπων σε υψηλά αξιώματα. Η ομάδα αίματός του “έδινε” σε όλες τις άλλες.
- “Γιαγιά, πώς ήξερες πώς να πιάσεις το σερβίτσιο αφού είσαι από χωριό”; τη ρώτησαν όταν γύρισε από τις ΗΠΑ - για να πάρουν την απάντηση “εγώ σας πουλάω και σας αγοράζω, περίμενα να ξεκινήσει ο Νίξον και η γυναίκα του, και μετά ό,τι έκαναν αυτοί το έκανα κι εγώ”.
- Οι κόρες του Νίξον την είπαν “γιάγια” όταν τη γνώρισαν και δεν ξεκόλλαγαν από πάνω της.
- Η αγάπη της για τη Δεξιά ήταν τέτοια, που μια φορά αναφώνησε μέσα στο ναό “Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο στρατός, ζήτω η Νέα Δημοκρατία” λόγω του ότι επισκέφθηκε την περιοχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο ιερέας της είπε τότε πως ό,τι θέλει να λέει πρέπει να το λέει έξω από την εκκλησία. Εκείνη θύμωσε και δεν του ξαναμίλησε παρά μετά από μήνες, όταν ο ίδιος πήγε και ζήτησε συγγνώμη, γιατί ήταν δεμένοι μεταξύ τους!
- Η Μανιάτισσα γιαγιά για κάποιο διάστημα ήταν η πιο μεγάλη σε ηλικία γυναίκα της Ευρώπης, γι’ αυτό και πολλά μέσα ενημέρωσης της έκαναν αφιερώματα.
- Οταν γεννούσε μια γυναίκα ή βάπτιζε το παιδί της, το περνούσε από τη γιαγιά Ζαχαρούλα να του δώσει την ευχή της…