Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 12:19

"Αυτή είναι επιτυχία, το να χαμογελάς και να σου το ανταποδίδουν" μια κουβέντα με την Τζωρτζίνα

Ο φετινός προκριματικός διαγωνισμός της Eurovision έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη για πολλούς, την Τζωρτζίνα. Ακόμα και η τηλεοπτική βιομηχανία κουτσομπολιού, ανάμεσα στις ίντριγκες, τις αναζητήσεις της κλεμμένης παρτιτούρας, και τις προτροπές στον Αγάθωνα να την «πέσει» στην Μαριώ, παραδέχτηκε την φωνή «αποκάλυψη» … Όμως η Τζωρτζίνα δεν ήταν κάπου κρυμμένη… τραγουδάει επαγγελματικά από 18 χρονών και μπορούσες να την ακούσεις σε μικρές μουσικές σκηνές, jazz clubs αλλά και σε μεγάλες λαϊκές πίστες δίπλα στα «πρώτα» ονόματα.     

 

 - Eχεις αρκετά χρόνια πορεία, σπουδές και σημαντικές μουσικές συνεργασίες. Τι φταίει και χρειαζόταν μια συμμετοχή σε έναν αμφιλεγόμενο μουσικό διαγωνισμό για να μάθει το ευρύ κοινό την Τζωρτζίνα;

 “Δεν θα έλεγα ότι κάτι φταίει...Ολα στη ζωή μας είναι θέμα σωστής και κατάλληλης στιγμής...Μάλλον τελικά για μένα η κατάλληλη στιγμή ήταν η Eurovision!”. 

 - Κατάγεσαι από μουσική οικογένεια. Hταν καθοριστικό στην επιλογή σου να ασχοληθείς με τη μουσική;

 “Καθοριστικό όχι, αλλά όπως και να το κάνουμε η μουσική ήταν κάτι πολύ οικείο για μένα και από τα παιδικά μου μόλις χρόνια άρχισα να αποκτώ τεράστιο ενδιαφέρον και απέραντη αγάπη για την μουσική. Μπορεί τελικά να είναι και το "γονίδιο" που λέμε... Το μικρόβιο της μουσικής πάντως όταν ριζώσει δύσκολα φεύγει -και για μένα είναι ριζωμένο από πολύ μικρή ηλικία!”.

 - Οι μουσικές σπουδές είναι απαραίτητες ή αρκεί λίγο ταλέντο, καλό μάρκετινγκ και διασυνδέσεις για μια πετυχημένη καριέρα;

 “Για μια "πετυχημένη" όπως λες καριέρα, για μένα το μόνο που χρειάζεται είναι πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις. Να σέβεσαι αυτό που κάνεις, φαντασία, ταλέντο, αλλά και σκληρή δουλειά, να μην επαναπαύεσαι... Βέβαια το "επιτυχημένος" και η "καριέρα" είναι λίγο σχετικά... Επιτυχία για μένα είναι όταν στην ζωή έχεις καταφέρει να ασχολείσαι με ό,τι αγαπάς. Και επιτυχία για μένα είναι όταν κάνεις καλά αυτό που έχεις επιλέξει και αγαπάς και προσπαθείς για ακόμα καλύτερα καθημερινά. Βέβαια επιτυχημένος στην ζωή νομίζω πως γίνεσαι όταν έχεις βάλει σε τάξη τα θέλω σου... Δίνεις αγάπη, συμπαράσταση, βοήθεια όπου χρειάζεται και στο τέλος της ημέρας δίνεις και παίρνεις ένα χαμόγελο... Τέλος πάντων πολύ φιλοσόφησα!”.

 - Τι μουσική ακούς;

 “Xμμμμ...τι μουσική ακούω ε; Λοιπόν, σχεδόν τα πάντα...Η αλήθεια είναι ότι από μικρή μέχρι και σήμερα είμαι λάτρης της metal, gothic, dark σκηνής. Η metal,gothic και dark είναι ένα από τα μουσικά μου πάθη, όπως επίσης η jazz, η soul, κλασική, dubstep, ethnic και λίγο λιγότερο pop. Γενικά όμως μου αρέσει η όμορφη μουσική και όχι το είδος της μουσικής. Ακούω δηλαδή ό,τι με ταξιδεύει, ό,τι με κάνει να ονειρεύομαι, ό,τι με αγγίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...”.

 - Ποιο είναι το τραγούδι που δε θα βαρεθείς ποτέ να τραγουδάς;

 “Πολλά... Ενα από αυτά είναι το "Uninvited" της Alanis Morissette, αν και γενικά τα τραγούδια μου αρέσει να τα αλλάζω λίγο, να τα “πειράζω” μουσικά οπότε δεν γίνονται ποτέ βαρετά...”.

 - Εχεις συνεργαστεί με πολύ γνωστά ονόματα τελείως διαφορετικού ύφους από το δικό σου, όπως ο Μαζωνάκης, ο Ρουβάς, ο Νίνο. Σε βοήθησε αυτό στην προσωπική σου καριέρα ή την πήγε πίσω;

 “Ο,τι κάνεις συνειδητοποιημένα, μόνο καλό μπορεί να σου προσφέρει. Εμένα μου έχει βγει σε καλό, με έμαθε περισσότερος κόσμος -και καλλιτεχνικός κόσμος και μη. Εδωσα λίγο από μένα και σε άλλους χώρους, έμαθα πολλά, είναι όμορφο να μπορείς να συνυπάρχεις καλλιτεχνικά σε διαφορετικούς χώρους. Οσο το κάνεις με αγάπη και αξιοπρέπεια, όλα είναι μια χαρά!”.

 - Πόσο ανεξάρτητος στις καλλιτεχνικές επιλογές του μπορεί να είναι ένας μουσικός όταν πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει και τα προς το ζην μέσα από τη μουσική;

 “Τώρα αυτή η ερώτηση θέλει υποκειμενική απάντηση... Θα μιλήσω για μένα αφού έτσι και αλλιώς δεν μπορώ να κρίνω τις επιλογές των άλλων. Προσπαθώ να είμαι επιλεκτική όσο μπορώ περισσότερο -πάντα με γνώμονα την μουσική, την αξιοπρέπεια, αλλά και ότι ναι βέβαια, πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσω και εγώ... Πάντως αν μου δινόταν η ευκαιρία για πολλά χρήματα για μια δουλειά η οποία καλλιτεχνικά δεν με εκφράζει, δεν θα το σκεφτόμουν καν”.

 - Υπάρχουν περιθώρια να μπορέσει σήμερα ένας νέος μουσικός να ζήσει αποκλειστικά από την μουσική ή πρέπει να την αντιμετωπίσει ως χόμπι  και να κάνει κάποια άλλη δουλειά;

 “Εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο το νεαρό μουσικό. Πόσο διατεθειμένος είναι να τρέξει και να αφιερωθεί στην μουσική...αν και έχουν γίνει πολύ δύσκολα τα πράγματα πια. Πιστεύω όμως ότι με επιμονή και υπομονή είναι εφικτό”.

 - Η οικονομική κρίση φαντάζομαι ότι έχει επηρεάσει και τη δική σου ζωή.  Βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ ή έχουμε πολύ περπάτημα ακόμα;

 “Φυσικά και με έχει επηρεάσει η "κρίση" που μακάρι να ήταν μόνο οικονομική... Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν έχουμε πολύ περπάτημα ακόμα -αν και μέσα μου θέλω να πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν τα πολλά βάσανα. Μετά από μια καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο... Αλλά μας έχει κάνει και ένα καλό όλο αυτό που περνάμε. Μας έχει φέρει πιο κοντά τον έναν στον άλλον. Ξαφνικά ο ένας βοηθάει τον άλλον, γίναμε πιο ανθρώπινοι και πιο ευαίσθητοι. Ουδέν κακόν αμιγές καλού....”.

 - Σήμερα κυκλοφορούμε στο δρόμο και αν δούμε κάποιον να χαμογελάει τον κοιτάζουμε με καχυποψία και απορία. Οταν σε πρωτογνώρισα σκέφτηκα πως είσαι η προσωποποίηση της θετικής ενέργειας. Είσαι ακόμα έτσι ή σε πήρε και σένα το ποτάμι;

 “Χαχα… Πολύ δύσκολα να πάρει εμένα το ποτάμι. Μου αρέσει να χαμογελάω και να προσφέρω όσο περισσότερη θετική ενέργεια μπορώ, όπου και να βρίσκομαι. Ετσι είμαι, αυτό γεμίζει εμένα, έτσι έμαθα από την οικογένειά μου, πως όσο άσχημα και να αισθάνεσαι, όσα προβλήματα και να έχεις, πρώτον ο άλλος δεν σου φταίει, και ακόμα, η ζωή γίνεται τόσο όμορφη όταν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους χαρούμενους... Κάνω ό,τι μπορώ λοιπόν... Και αυτός είναι και ένας από τους καλλιτεχνικούς-μουσικούς στόχους μου -να μπορώ μέσα από την μουσική μου να προσφέρω συναισθήματα, αγάπη, να κάνω τους άλλους να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν. Αυτή είναι επιτυχία, το να χαμογελάς και να σου το ανταποδίδουν!”. 

 - Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι περιχαρακωμένος στην τέχνη του ή πρέπει να παρεμβαίνει και να παίρνει θέση στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας που ζει; 

 “Αυτό είναι καθαρά θέμα επιλογής του καθενός. Η τέχνη μπορεί να δώσει πολλά μηνύματα αλλά μπορεί να προσφέρει μόνο συναίσθημα. Ο καθένας νομίζω ότι είναι καλό να κάνει ό,τι τον εκφράζει, ό,τι τον γεμίζει και ό,τι κάνει καλύτερα φυσικά”.

 - Σου περνάει καθόλου από το μυαλό να φύγεις από την Ελλάδα;

 “Το να φύγω διά παντός από την Ελλάδα δεν υπάρχει ως προοπτική ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Το να μπορούσα όμως να έχω παράλληλη καλλιτεχνική πορεία και στο εξωτερικό είναι ένα από τα όνειρά μου!”. 

 - Εμφανίζεσαι συχνά σε μουσικές σκηνές. Το γεγονός πως σε γνώρισε περισσότερος κόσμος μέσα από τον διαγωνισμό πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει ή το κοινό των μουσικών σκηνών με αυτό της Eurovision είναι διαφορετικό;

 “Ωραία ερώτηση... Δεν έχω ιδέα... Νομίζω όμως ότι ο κόσμος ειδικά τώρα πάει όπου περνάει όμορφα. Δεν έχει να κάνει με μπουζούκια ή μουσικές σκηνές. Οπου έχει κάτι που του αρέσει , πιστεύω πως θα πάει. Νομίζω πως ο ίδιος κόσμος είναι που παρακολουθεί Eurovision και πάει στα μπουζούκια να χορέψει  και τις Τρίτες πάει να ακούσει ένα ωραίο πρόγραμμα, μια ωραία ενδιαφέρουσα φωνή  ή παρουσία σε μια μουσική σκηνή”. 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

 

Από την σελίδα της Τζωρτζίνας στο facebook

Ονομάζομαι Τζωρτζίνα Καραχάλιου, και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, 
Ασχολούμαι με την μουσική και το τραγούδι!
Καθόλου τυχαίο ,αφού κατάγομαι από μουσική οικογένεια.
Μητέρα μου, η Τάμμυ, με καριέρα στο χόρο του τραγουδιού 60ς-70ς,
Πατέρας μου, ο Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική ως μουσικός(ηλ/κο μπάσσο).
Σε πολύ μικρή ηλικία, τελείωσα τις σπουδές μου στο αρμόνιο συγκεκριμένα στο 
«electon», κατόπιν ασχολήθηκα με το jazz piano, όπου και λάτρεψα.
Παρακολούθησα το εντατικό-επαγγελματικό τμήμα του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» από όπου και πήρα υποτροφία για το «Berklee Colege Of Music».
Από 18 Χρονών τραγουδάω επαγγελματικά, σε διάφορες μουσικές σκηνές και 
Clubs της Αθήνας σε συνεργασία με πολλά μουσικά σύνολα, διαφόρων ειδών μουσικής,
Όπως, jazz,latin, pop, rock, soul,blues, ethnic, παραδοσιακή, έντεχνη λαϊκή και λαϊκή μουσική.
Είχα την τύχη και την τιμή, επίσης, να συνεργαστώ με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, τους οποίους ευχαριστώ για την ανεπανάληπτη εμπειρία που μου χάρισαν.
Έχω συμμετάσχει επίσης, σε μουσικές συλλογές όπως στο «Steppin’out», με το τραγούδι «Ας ερχόσουν για λίγο», διασκευασμένο από τους, Παντελή Μπενετάτο
Και Σπύρο Παναγιωτόπουλο, στο «Cafe Paradiso vol6» στο «Peca au que quizer»(Ζήτα μου ότι θές ,στα Πορτογαλικά), στου Γιώργου Τρανταλίδι «Η αγάπη ένα φώς ακολουθεί», sountrack της ταινίας «Τρίτη νύχτα» και διάφορα άλλα…. 
Ονειρεύομαι στο μέλλον να καταφέρω εν μέσω της μουσικής μου, να αφήσω και εγώ το δικό μου στίγμα ,η μουσική όπως και η αγάπη πρέπει να δίνονται απλόχερα, σε όλους όσους είναι σε θέση και σε διάθεση να δεχτούν..
Ελπίζω ο δρόμος μου να μου φέρει ανθρώπους που να έχουν την διάθεση να με ακολουθήσουν σε αυτό το μουσικό ταξίδι, και να θελήσουν να μοιραστούν μαζί μου εναλλακτικές μουσικές εμπειρίες….

Ζήσε όσο πιο έντονα μπορείς….και χάριζε την αγάπη σου..μέσω της μουσικής…….
Με αγάπη….Τζωρτζίνα…..