Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 11:03

Βασιλική Μουργελά, “Πού κρύβονται οι εποχές;” - Γνωριμία των παιδιών με τα χαϊκού

"Το βιβλίο αυτό πραγματικά είναι κάτι διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα που έχω μέχρι τώρα γράψει". Αυτό μας λέει η συγγραφέας και ποιήτρια Βασιλική Μουργελά με αφορμή το νέο της έργο “Πού κρύβονται οι εποχές;”, το οποίο μυεί με ιδιαίτερα γοητευτικό τρόπο τους μικρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της ποίησης.

Μέσω των τεσσάρων εποχών του χρόνου και των αλλαγών που συντελούνται στη φύση, τα παιδιά κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με τα χαϊκού, ενώ οι ενήλικες απολαμβάνουν την τέχνη και τη λυρικότητά τους. Σε εικονογράφηση της Εφης Κοκκινάκη, με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στη σελίδα των εκδόσεων «Συμμετρία» που κυκλοφορεί, τα παιδιά δε θα ξεκολλούν, οι γονείς θα το λατρέψουν!

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πρόσφατα δημιουργήσατε το "Πού κρύβονται οι εποχές". Από πού προήλθε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα βιβλίο για παιδιά αυτού του τύπου;

Το βιβλίο αυτό πραγματικά είναι κάτι διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα που έχω μέχρι τώρα γράψει.

Δημιουργήθηκε με μεράκι και την μεγάλη αγάπη που τρέφω για την ποίηση.

Είναι ένα βιβλίο που μυεί τους αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της ποίησης. Πρόκειται για ποιήματα χαϊκού (είναι μια Ιαπωνική φόρμα ποίησης, 17 μόλις σύλλαβών).

Μπορεί να διαβαστεί  και να αξιοποιηθεί από κάθε ηλικιακή ομάδα.

Η υπέροχη εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη, ταξιδεύει και μαγεύει  μικρούς και μεγάλους . Αναδύονται χρώματα, αρώματα και χορεύουν στον ρυθμό του λυρισμού.

Επίσης στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Συμμετρία διατίθεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που έχουμε δημιουργήσει με αγάπη μαζί με την κ. Ανδρομάχη Καλλιβρούση.

 

 - Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν διαβάζουν πλέον και, με τη διαθεσιμότητα υπολογιστών και κινητών συσκευών,  αργά ή γρήγορα, τα παιδιά δεν θα θέλουν πλέον να κρατούν βιβλία στα χέρια τους. Παρακαλώ σχολιάστε.

Σίγουρα η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας τα οποία έχουν καταλάβει μεγάλο κομμάτι ενδιαφερόντων των παιδιών. Ομως ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλα περιβάλλοντα ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, όπως:

Να επισκεπτόμαστε δημοτικές βιβλιοθήκες και να δανειζόμαστε βιβλία.

Να πηγαίνουμε μαζί σε βιβλιοπωλεία και να αγοράζουμε βιβλία.

Στο σπίτι τα παιδιά να έχουν την δική τους βιβλιοθήκη και εύκολη πρόσβαση στα βιβλία τους. Τόσο στο σπίτι (ως γονείς ) όσο και στο σχολείο (ως εκπαιδευτικοί) να δημιουργήσουμε ημερολόγιο ανάγνωσης. Και πάρα μα πάρα πολλά ακόμα.

 

- Σε τι διαφέρει ένα παιδικό βιβλίο από ένα βιβλίο για ενήλικες;  Ποια είναι η πιο σημαντική διαφορά, κατά τη γνώμη σας;

Στα περισσότερα παιδικά βιβλία υπάρχει διάχυτη μια μαγεία. Μια αόρατη χρυσόσκονη κρύβεται στις σελίδες τους που καλλιεργεί τον σπόρο για μελλοντικούς ενήλικους αναγνώστες.  Επίσης τα παιδικά βιβλία γράφονται με τρυφερότητα κάτι που σπάνια συναντάς στα βιβλία για ενήλικες.  

 

- Πείτε μας το αγαπημένο σας.

 Παιδικό βιβλίο: «Φιλενάδα φουντουκιά μου» Αγγελική Βαρελλά

 Απόσπασμα:  «Σήμερα  το πρωί ένα δέντρο έδωσε τη μάχη του με το μπετόν της σύγχρονης τεχνολογίας. Μπροστά στα πόδια μιας μικρής φουντουκιάς παρατάχτηκαν δυο κόσμοι: ο ανελέητος κόσμος των μεγάλων και ο τρυφερός κόσμος των παιδιών.  Στην πρώτη αυτή  αψιμαχία τα παιδιά.»

Ταινία: «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας».

Τηλεοπτική σειρά: «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» που έχει βασιστεί στην ομότιτλη σειρά  βιβλίων της συγγραφέως  Λόρα Ίνγκλς Ουάιλντερ.

Ταξιδιωτικός προορισμός: Σε κάθε τόπο που το μυαλό μπορεί να γεμίσει όμορφες εικόνες και η ψυχή να γαληνέψει.