Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 08:20

Στέλιος Χαλκίτης: Τα 26 αποφθέγματα ενός συγγραφέα και στοχαστή που θα σε προβληματίσουν!

 

 

 

Το διάβασμα είναι μια από τις πιο πολύτιμες απολαύσεις στη ζωή και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι, παρά το γεγονός ότι είναι μια μοναχική δραστηριότητα, μπορεί πραγματικά να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι.

Μέσα από τα βιβλία, μπορούμε να ανακαλύψουμε χαρακτήρες που έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες ζωής με τις δικές μας ή χαρακτήρες που θα θέλαμε να αποκαλούμε φίλους μας στην πραγματική ζωή - το είδος των ανθρώπων με τους οποίους ψάχνουμε να περάσουμε χρόνο. Πολλές φορές, μπορεί να αισθανόμαστε ότι οι ίδιες οι ιστορίες που διαβάζουμε, γράφτηκαν στην πραγματικότητα μόνο για εμάς. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο συγγραφέας που έγραψε την ιστορία, συχνά κατανοεί βαθιά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής - πώς είναι να αποτυγχάνεις, να πετυχαίνεις και να μεγαλώνεις - και εμβαθύνει σε ορισμένες παγκόσμιες αλήθειες για το πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Για τους λάτρεις των βιβλίων, τα αποσπάσματα αποδεικνύονται ένας πολύ καλός τρόπος να μας μεταφέρουν πίσω σε μια αγαπημένη σκηνή, χωρίς να διαβάσουμε ξανά ολόκληρο το κεφάλαιο ή το μυθιστόρημα. Αν αγαπάτε τα βιβλία και σας αρέσει να διαβάζετε, θα απολαύσετε τη συλλογή αποσπασμάτων από τα βιβλία του Στέλιου Χαλκίτη. Όλα εξαιρετικά, όλα αξιοσημείωτα!  

Ο ταλαντούχος συγγραφέας ζει και εργάζεται στην Κάλυμνο. Ασχολείται με την αστροφυσική και τη φιλοσοφία, μολονότι ο ίδιος απαντά πως «ο συγγραφέας είναι μόνο συγγραφέας». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.

Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Στοχαστικός παρατηρητής της ζωής, αναλυτής χαρακτήρων, συμπεριφορών και συμβάντων, αλλά και εξαιρετικός μυθοπλάστης, εντάσσει εύστοχα την πραγματικότητα στις αφηγήσεις του. Γοητευτικός ψυχογράφος, αλλά και ψυχαναλυτής, έντονα καταγγελτικός, δημιουργεί κόσμους εξωπραγματικούς και μυστηριώδεις, που όμως, στα στοιχεία τους αγγίζουν έντονα τον κοινωνικό ρεαλισμό. 

Με γραφή βαθύτατα λογοτεχνική και παράλληλα πολιτική, συναρπάζει και παρασύρει τον αναγνώστη οδηγώντας τον σε μονοπάτια απάτητα γι’ αυτόν, γιατί έτσι «θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αυτοδεσμεύσεις που άλλοι υπέγραψαν για εκείνον». Λόγος σκληρά συνειδησιακός ξαφνιάζει με την αλήθεια του, και αριστοτεχνικά σε προσκαλεί να απολαύσεις το οδοιπορικό των ηρώων του βάζοντας σε μια γωνιά και τον εαυτό του και φορώντας ίσως τα ρούχα κάποιου από αυτούς! Ψάχνει με επιμονή τις λέξεις του, ακριβολόγος όσο κανείς, χρησιμοποιεί την κυριολεξία εκεί που συνηθίσαμε τη «μεταφορά» τόσο ταιριαστή στα νοήματά του! Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής, κλασικό αλλά και ανατρεπτικό συνάμα, με γλώσσα που περιλαμβάνει αβίαστα την καθημερινότητα της σκέψης, γλωσσοπλάστρια ενίοτε, με ευρηματικό περιεχόμενο, με ανατροπές, που σε ταξιδεύει, που απολαμβάνεις να διαβάζεις, γιατί «Οι λέξεις είναι τα ονόματα των εννοιών∙ ας προσέχουμε λοιπόν τις λέξεις των ηρώων, αυτοί στοχάζονται, αυτοί ενδύονται τις σκέψεις και τις αγωνίες του συγγραφέα, αυτοί λένε και κάνουν πράγματα που ο συγγραφέας ενδεχομένως δεν θα τολμούσε να τα κάνει…» τον συναντούμε κάπου να λέει αποφθεγματικά.

Με διαλόγους απολαυστικούς δίνει την αίσθηση της βιωμένης εμπειρίας, ενώ παράλληλα βρίσκει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις σκέψεις που από μικρό παιδί τον απασχολούν για την ύπαρξη, το θείο, την εξέλιξη, τη διαδρομή της κοινωνίας, τον χρόνο, τον κόσμο μας… 

 

Δείτε επίσης: Κερδίστε το «Μάργκινους Μόριους» - Το best seller βιβλίο του Στ. Χαλκίτη που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές

 

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Από το μυθιστόρημα «Μάργκινους Μόριους»

«Με κανένα τρόπο δεν μπορείς να χάσεις έναν δρόμο όταν ο ίδιος σε καλεί!»

«Ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε τον Θεό είναι ο προορισμός μας.»

«Όταν ζητάς από ψηλά, τότε σου δίνουν οι άνθρωποι.»

«Το βλέμμα του μυαλού σας είναι οι άκρες του ουρανού σας.»

«Το τελευταίο σύνορο της σκλαβιάς είναι ο φόβος του Θεού και του θανάτου.»

«Οι γενναίοι δεν γιορτάζουνε ποτέ, υποστηρίζουν πάντα χαμένες υποθέσεις.»

«Για να έχεις ισορροπία δεν προσθέτεις μόνο δράμια αλλά και αφαιρείς.»

«Δεν ρίχνουν εύκολα πια βόμβες στα σώματα, κοστίζουν ακριβά· στο μυαλό τις εκτοξεύουν κατευθείαν.»

«Τα στόματα πλένονται, τα σώματα καθαρίζονται, όμως οι λερωμένες ψυχές δεν ξεπλένονται ποτέ.»

«Είναι δύσκολο χρώμα το φως, δεν μπορείς να το δεις κατάματα, όταν όμως το βρεις, φυλάκισέ το για πάντα.»

 

Από το μυθιστόρημα «Ο Λούσηρος»

«Η ζωή και η πολιτική είναι η μάχη της ανήθικης πρόκλησης με την ηθική.»

« Είναι τόσο όμορφο να ’χεις ελεύθερο το πουλί κι εκείνο να κάθεται δίπλα σου γιατί φοβάται μην πετάξεις.»

«Δεν είναι όμορφοι οι άνθρωποι που παίρνουν το σχήμα που θέλουν οι άλλοι.»

«Όταν συνηθίσεις τις λέξεις ξεχνάς την ουσία τους. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να συνηθίσει λέξεις όπως πόλεμος, πείνα, αρρώστια, θάνατος. Να τις ακούς και να μένεις συγκλονισμένος σαν να αφορά εσένα τον ίδιο και, πίστεψέ με, εσένα αφορά.»

«Μόνο αν γνωρίσεις τον εαυτό σου παύεις να φοβάσαι τον θάνατο και τότε πραγματικά θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη χωρίς αυτό τον φόβο.»

«Η νιότη έχει δικαίωμα στο λάθος, η ωριμότητα απαίτηση στο φρόνιμο και το γήρας είναι ειρηνικό αν έζησες τη νιότη με ωριμότητα.»

 

Από το μυθιστόρημα «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες»

«Πολλές φορές δεν έχει σημασία πόσα κέρδισες, αλλά πόσα δεν έχασες.»

«Αν ακολουθείς το μονοπάτι δεν αφήνεις τα δικά σου ίχνη.»

«Κοίτα να ανοίξεις παράθυρο στο φως, οι γρίλιες απλώς μας ξεγελούν.»

«Καμιά βεβαιότητα δεν είναι οριστική, δεν υπάρχουν βεβαιότητες οριστικές και αταλάντευτες.»

 


Από το μυθιστόρημα «Οι Απαράφθορες»

«Κάθε λεπτό που περνά δεν ξανάρχεται ποτέ, κάθε τικ μια χαμένη στιγμή, κάθε τακ μια στιγμή που χάθηκε και οι στιγμές χάνονται μέχρι να χαθούμε και εμείς, σαν να μην υπήρξαμε ποτέ…»

«Κανείς δεν δίνει σημασία στους άπειρους κόκκους χώματος σ’ ένα νταμάρι, ένας μόνο κόκκος είναι αρκετός να ενοχλήσει μέσα στο παπούτσι…»

«Όμως ακόμα και το ψέμα έχει το δικό του ήθος και παράγει όψεις, μάθετε να διαβάζετε τις όψεις.»

«Οφείλουμε να δείχνουμε και να ζητούμε από τους φίλους την ειλικρίνεια που μας δίδαξαν οι εχθροί!»

«Ήθελα να σβήσουν όλα τα φώτα της γης και να λάμπουν μόνο οι άνθρωποι, μα τρόμαξα το μέγα σκότος που θα σκέπαζε τη γη.»

«Ζούμε στην εποχή που δεν σε τιμωρούν για τις ιδέες σου, τιμωρείσαι απ’ τις ιδέες σου…».


Τα βιβλία του: «Μάργκινους Μόριους» και «MARGINUS MORIUS», Vanguard Press, Μεγάλη Βρετανία, και το τελευταίο «Οι Απαράφθορες» έγιναν ταχύτατα best sellers, όπως και τα «Ο Λούσηρος», «ANTE TRACTATUM ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ» και «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες». Θα τα βρείτε στη σελίδα του συγγραφέα https://www.chalkitis.gr/

Συνδεθείτε μαζί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχει: fb ~ Στέλιος Χαλκίτης - η σελίδα των αναγνωστών του συγγραφέα.