Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 08:28

Το μαθητικό φεστιβάλ “Μαζί” και φέτος στην Καλαμάτα - Η συντονίστρια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Γεωργία Τζήλου μιλά στην “Ε”

 

«Μαζί!» μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κοινότητα συνεργάζονται για την οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή ενός κοινού πολιτιστικού γεγονότος στην Καλαμάτα: Ένα νεανικό – μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί!» που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού, το οποίο διοργανώνουν κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι τοπικοί σύνδεσμοι του δικτύου στη Μεσσηνία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Φεστιβάλ «Μαζί!» 2024 θα διεξαχθεί αυτό το Σάββατο στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καλαμάτας με τη συμμετοχή 30 σχολείων, μιας δομής φιλοξενίας, 101 εκπαιδευτικών και 745 μαθητών, και περιλαμβάνει α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα, β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.

Στην “Ε” μιλάει σχετικά η υπεύθυνη συντονίστρια της διοργάνωσης για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Γεωργία Τζήλου.

Σήμερα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ξεκινούν στις 10 το πρωί οι προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις.   

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης Σχολείων της Μεσσηνίας για 8η χρονιά φέτος με τίτλο «Μαζί!». Τι σηματοδοτεί η λέξη «Μαζί!»;

Σηματοδοτεί την έννοια της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας. Τον συντονισμό των δυνάμεων εν τέλει, για την επίτευξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση προκλήσεων. Στο πλαίσιο του Μαθητικού Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ-Ημέρες Δράσης, που διενεργείται πάντα με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η λέξη «Μαζί!» υποδηλώνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κοινότητας για την οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή ενός κοινού πολιτιστικού γεγονότος. Το συντονισμό και την ευθύνη της διοργάνωσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την έχει η φιλόλογος του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας Δήμητρα Τζανετάκη και για την Πρωτοβάθμια εγώ.

Στο φεστιβάλ λοιπόν, αυτό κάνουμε! Κάθε χρόνο! Ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργείται στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης για τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών.

Φέτος, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, συμμετέχοντες και επισκέπτες, θα κάνουμε όλοι «Μαζί» έναν περίπατο από σταθμό σε σταθμό. Σε κάθε στάση ένα σχολείο θα αποκαλύπτει διαδραστικά τα μυστικά της δικής του περιπέτειας προς την κατανόηση και την αποδοχή. Οδηγός στον περίπατο αυτό θα είναι η θεατροπαιδαγωγός Γιώλικα Πουλοπούλου.

 

Δηλαδή, τα σχολεία που συμμετέχουν είναι στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού;

Είναι στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων. Τα παιδιά κατανοούν βιωματικά την ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά.

Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.

Το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, με τη στήριξη πολλών φορέων της πόλης, όπως των Παιδικών Χωριών SOS, της ΜΕΤΑδρασης, του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, του ΑΜΚΕ Atactus και του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Μεσσηνίας.

Στόχο έχει τη διάχυση της δουλειάς αυτής όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Αρκούν κάποιες τεχνικές ή βιωματικά εργαστήρια, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης;

Κάποιες παιδαγωγικές και διδακτικές τεχνικές από κοινού με τα βιωματικά εργαστήρια μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά στην απόκτηση ενσυναίσθησης, μιας σημαντικής ψυχικής αρετής, που φέρνει την ανθρωπιά στο πρώτο πλάνο.

Η ενσυναίσθηση καλλιεργείται μέσω της εμπειρίας συναρτήσει της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα τους δίνει το πεδίο, στο οποίο μπορούν ερχόμενοι σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές συναισθηματικές εμπειρίες να κατανοήσουν βιωματικά πως είναι σημαντικό για την ειρηνική τους συνύπαρξη και σύμπραξη με τους άλλους να μπορούν να τους συναισθάνονται.

 

Έχει ρόλο η ηλικία του παιδιού στην κατανόηση και το σεβασμό του διαφορετικού ή είναι οι αντιλήψεις των γονέων και του σχολείου, που καθορίζουν τη δεκτικότητα και την αποδοχή του άλλου;

Τις απόψεις του παιδιού για τη ζωή διαμορφώνουν και ο παράγων ηλικία και οι αντιλήψεις των γονέων και του σχολείου. Ως εκ τούτου καθορίζουν τον τρόπο, που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και επηρεάζουν την κρίση του. Του μαθαίνουν να διακρίνει το διαφορετικό και ακολούθως να το κατανοεί και να το σέβεται.

Οι μαθητές μικρής ηλικίας ίσως να μη μπορούν να κατανοήσουν απολύτως την έννοια της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας στην κοινωνία. Είναι ευθύνη της οικογένειας και του σχολείου, που είναι οι πλέον σημαντικοί φορείς παιδείας να το μάθουν να σέβεται τους συνανθρώπους του και να τους αποδέχεται έτσι όπως είναι. Να μην εγκλωβίζεται σε στερεότυπα ή πρότυπα προβαλλόμενα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να μάθουν στο παιδί πως η κατάκριση, η επιθετικότητα και η βία είναι σαράκι που κατατρώγει τον κορμό της κοινωνίας και την υπονομεύει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόληψη σώζει. Ακριβώς γι’ αυτό από μικρή ηλικία καλλιεργείται η αγάπη και η εκτίμηση του ατόμου για το κοινωνικό σύνολο.

 

Ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών πριν την αποκορύφωση, το φεστιβάλ κοντά στο τέλος του σχολικού έτους. Χρειάζονται υποστήριξη οι εκπαιδευτικοί για να επιδράσουν στη ζωή των μαθητών;

Ναι! Η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών επιτελείται στο πλαίσιο της σωστής διοργάνωσης των Μαθητικών Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ και του αποτελεσματικού συντονισμού των Ημερών Δράσεων. Το «Μαζί» ξεκινάει με λίγα λόγια από την καλλιέργεια της εγγύτητας ανάμεσά τους και της διάθεσης για φιλότιμη συνεργασία. Είναι προφανές πως, αφού οι ίδιοι βιώνουν το «Μαζί», το βασικό σύνθημα του Φεστιβάλ, που αποτελεί και τον παιδαγωγικό του στόχο, διδάσκουν τους μαθητές με ευχέρεια και αποτελεσματικότητα να έχουν την πρόθεση να το επιδιώκουν και εν πάση συνειδήσει να υπάρχουν αρμονικά και ειρηνικά στο κοινωνικό σύνολο επιδεικνύοντας αλληλοσεβασμό αλλά και αυτοσεβασμό, γιατί αν χαθεί η ατομικότητα, χάνεται και η ευθύνη.

Έτσι λοιπόν, γίνεται  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη διαπολιτισμική επικοινωνία, στην αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας καθώς και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία κοινότητα μάθησης, η οποία συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών προκειμένου να μοιράζονται ιδέες, εμπειρίες και πρακτικές και στην ενίσχυση της αυτοεκπαίδευσης. Είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να αισθάνονται την υποστήριξη για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις διοργανώσεων, που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.