Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 23:17

Η ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

“Γεφύρι της Αρτας” έχει καταντήσει το έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Μεσσηνίας. Ενα έργο που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και 6 χρόνια και 3 μήνες μετά, κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν 18 μήνες(!) και θα έπρεπε να παραδοθεί στις 15 Μαΐου 2015! Είναι το πιο τρανό παράδειγμα παθογένειας στην υλοποίηση των δημοσίων έργων του τόπου μας. Δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, χωρίς να έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και οι επιτάξεις.

Οταν η ανάδοχος εταιρεία ξεκίνησε το έργο, δούλευε κομμάτι - κομμάτι όπου είχε εξασφαλισμένη γη από τις επιτάξεις, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, που ήταν, όμως, μειονότητα.

Οι απαλλοτριώσεις του έργου υπολογίζονταν να κοστίσουν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ και με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου το κόστος έφθασε τα 6 εκ. ευρώ. Και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναζητούσε χρήματα από εθνικούς πόρους.

Στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος των απαλλοτριώσεων εκδικάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017!

Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράκαμψη του Πεταλιδίου. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς η παράκαμψη χαράχθηκε μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Σημαντικές αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του λόφου της οχυρωμένης ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης στο Πεταλίδι, στο πλαίσιο των εργασιών.

Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχει εκπονηθεί και εγκριθεί μελέτη για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, η οποία περιλαμβάνει και μερική αποδόμηση κάποιων τμημάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί το εκεί προβλεπόμενο “κατ εντ κάβερ” και στη συνέχεια επανατοποθέτησή τους επάνω απ’ αυτό και διαμόρφωση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Οσο καθυστερούν τα ζητήματα με τις αρχαιότητες και όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με το “κατ εντ κάβερ”, ο ανάδοχος οφείλει να κάνει το αυτονόητο: Προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον και προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή, να ολοκληρώσει τα άλλα δύο τμήματα προς το Τζάνε και προς το Καλαμάκι, που θέλουν βελτιώσεις, ώστε αν όχι το Πάσχα, πριν το καλοκαίρι, η κυκλοφορία να διεξάγεται με ασφάλεια. “Οπως είναι σήμερα, εμείς που ξέρουμε καλά το δρόμο, τα βράδια κινδυνεύουμε”, μας επεσήμαναν κάτοικοι της Ανατολικής Πυλίας, ζητώντας ανάδοχος και Περιφέρεια Πελοποννήσου να βάλουν την ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα.