Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 11:00

Να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον Ιούνιο του 2024 πρόκειται να δοθεί πλήρως σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Λέτρινα FM” ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Όσο για τα τμήματα από τον Πύργο έως την Τσακώνα, αλλά και τη μελλοντική σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο “Μορέας”, τόνισε ότι υπάρχει επικοινωνία με τους δύο περιφερειάρχες για να εξεταστεί είτε χρηματοδότηση από την ΕΕ είτε να ενταχθούν στα ΠΕΠ Περιφέρειας.
Ο υπουργός πάντως για τον δεύτερο δρόμο κάνει λόγο για το τμήμα Τρίπολη – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία, ενώ στις αρχές του 2020 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε προτείνει την κατασκευή του τμήματος Λεύκτρο – Ανδρίτσαινα – Αρχαία Ολυμπία μέσω του πόρων που θα διατεθούν κατά τη μεταλιγνιτική εποχή.
Το ζήτημα αυτό είχε μάλιστα απασχολήσει τότε και τη διυπουργική επιτροπή. Το τμήμα που πρότεινε τότε ο κ. Νίκας ίσως συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα από αυτό που ανέφερε ο υπουργός. Μπορεί και οι δύο προτάσεις ουσιαστικά να αποτελούν τη σύνδεση με των δύο μεγάλων αυτοκινητόδρομων (Ολυμπία Οδός – Μορέας), η πρόταση Νίκα όμως αφενός μπορεί, λόγω της εγγύτητας με τη Μεγαλόπολη, πολύ πιο εύκολα να χρηματοδοτηθεί μέσω πόρων της λιγνιτικής μετάβασης, και αφετέρου ουσιαστικά θα αποτελεί την προέκταση του υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Σπάρτη. Αν όμως προωθηθεί αυτή η λύση, τίθεται θέμα μη υλοποίησης του Τσακώνα – Καλό Νερό; Μία τέτοια εξέλιξη φυσικά μόνο αρνητική μπορεί να είναι για τη Μεσσηνία.
Προτεραιότητα φυσικά για προφανείς λόγους αποτελεί το Πάτρα – Πύργος, όμως πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ο πλήρης χάρτης των υπό κατασκευή οδικών τμημάτων για τα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα στην ανάπτυξη, όχι μόνο του Δυτικού Άξονα, αλλά και ολόκληρης της Αδριατικής Οδού.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 08:51