Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 18:54

Η ασαφής “φιλική προς τα παιδιά” ποινική δικαιοσύνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Το τρέχον έτος εκπονήθηκε με την καθοδήγηση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα και του υπουργείου Δικαιοσύνης μια μελέτη, που παρουσιάζει τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά στη χώρα μας. Στη μελέτη αναλύονται τα δυνατά σημεία καθώς και κενά του συστήματος δικαιοσύνης ανηλίκων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και παρέχονται συστάσεις, με στόχο τη βελτίωση των εθνικών πολιτικών και του νομοθετικού πλαισίου.

Στα συμπεράσματα αυτής της μελέτης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τα παιδιά-θύματα και μάρτυρες είναι πολύπλοκο, αν και η ελληνική νομοθεσία ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οποιεσδήποτε από τις φιλικές προς τα παιδιά καινοτομίες της τελευταίας δεκαετίας παραμένει ασαφής. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Δικαστήριο Ανηλίκων συνιστάται στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την οργάνωση των συνεδριάσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι το δικαστήριο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν παιδιά.

Οι αστυνομικοί να λαμβάνουν βασική εκπαίδευση για τη διαχείριση υποθέσεων παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο και για τη διαχείριση παιδιών θυμάτων και μαρτύρων. Καθώς και να διασφαλίσει τη δημιουργία Τμημάτων Προστασίας Ανηλίκων και τη στελέχωσή τους με τουλάχιστον 2-3 εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Οι εισαγγελείς να αναλαμβάνουν υποθέσεις ανηλίκων, αφού λάβουν και ολοκληρώσουν συγκεκριμένη κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και να υποστηρίζονται από διεπιστημονικές ομάδες παιδικής προστασίας υπό ειδική κοινωνική υπηρεσία.

Επίσης, προτείνεται οι δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις παιδιών να έχουν ολοκληρώσει τους τέσσερις ειδικούς κύκλους κατάρτισης με βάση τις αρχές τής “φιλικής προς τα παιδιά” δικαιοσύνης, όπως και να διεξαχθεί μια εμπεριστατωμένη επαναξιολόγηση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και χάραξη στρατηγικής για τη λειτουργία τους για τα επόμενα 10 χρόνια.

Μία ακόμα σύσταση αφορά στην εξέταση του ενδεχόμενου θέσπισης ειδικότερων κανόνων για τους δικηγόρους υπεράσπισης που εκπροσωπούν παιδιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 19:03