Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 18:43

Κυνισμός, αναλγησία και πρωτοβάθμια υγεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Ο νέος χρόνος βρήκε τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου με 12%-15% λιγότερους γιατρούς. Αν και τα κέντρα υγείας της Μεσσηνίας γενικότερα και της Καλαμάτας ειδικότερα πάσχουν… ποικιλοτρόπως έτσι κι αλλιώς. Κι όχι μόνο γιατί οι γιατροί συνταξιοδοτούνται και δεν επαναπροκηρύσσονται έγκαιρα οι θέσεις, σύμφωνα με το Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού - Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Πελοποννήσου, αλλά και γιατί είναι σύνηθες οι ανάγκες των πολιτών να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. 

Την περασμένη Παρασκευή με τη δικαιολογία ότι εξυπηρετούσε ένας μόνο γιατρός τα ραντεβού, τα έκτακτα περιστατικά και τους ασθενείς με Covid-19 στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, αφέθηκαν να περιμένουν στο ύπαιθρο, έξω από το isobox στον πίσω ακάλυπτο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα 3 άνθρωποι, που είχαν βγει νωρίτερα θετικοί στο τεστ κορονοϊού (προσωπικά ανέμενα από τις 12 μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι πριν φύγω… άπραγη και παγωμένη). Ο γιατρός άφαντος και μία νοσηλεύτρια να… παρακαλάει για να κάνει μια διακοπή από τους 10 ασθενείς που απέμεναν να εξετάσει μέσα, σε ζεστό και προφυλαγμένο χώρο, για τους 3 έξω στο ύπαιθρο που υπέμεναν στωικά.

Και ναι μεν το να είσαι μόνος και ο έτερος γιατρός σε άδεια, επωμιζόμενος όλο το φόρτο εργασίας, σου δίνει το δικαίωμα της καθυστέρησης, αλλά το να δίνεις προτεραιότητα σε όσους είχαν συνάχι και επιθυμούσαν να εξεταστούν μετά το αρνητικό τεστ κόβιντ, υπερβαίνει τις προσωπικές σου αδυναμίες και αυτές της Μονάδας και περνά στη σφαίρα του κυνισμού και του αντιεπαγγελματισμού. Ειδικά αν σου μεταφέρουν ότι αν δεν καίγεσαι στον πυρετό από τον κορονοϊό και δεν… πεθαίνεις θα περιμένεις τη σειρά σου για όσο χρειαστεί στον ακάλυπτο. 

Ο γ.γ. του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Γιώργος Λαφαζάνος που συνυπογράφει το κείμενο για τις ελλείψεις των κέντρων υγείας, γνωρίζει τι συνέβη με ακόμα μία, τέταρτη ασθενή με κόβιντ, που την ταλαιπωρούσαν την Παρασκευή από το πρωί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, το οποίο διοικεί;

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 19:53