Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 18:32

“Θύματα” στο βωμό της ανομίας και της ατιμωρησίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Με μαύρες σημαίες στα χέρια κι ένα πανό το οποίο έγραφε “Όχι άλλα θύματα στο βωμό της ανομίας και της ατιμωρησίας” περίπου 100 αιρετοί, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι από τον Άγιο Φλώρο μέχρι το Ασπρόχωμα έκαναν το Φεβρουάριο του 2019 παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Όπως και σήμερα, οι πρόεδροι και σύλλογοι των πεδινών χωριών του Δήμου Καλαμάτας διαμαρτύρονταν για την παραβατικότητα, που κυρίως έχει να κάνει με τις μικροκλοπές. Τότε μάλιστα είχαν στείλει και ψήφισμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, την Εισαγγελία Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας. Με το ψήφισμα εκείνο ζητούσαν από τους αρμόδιους φορείς να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσεων πρόληψης και καταστολής “για την επιστροφή των περιοχών μας στην κανονικότητα και στην αναζωογόνηση που δικαιούνται”.

Σήμερα λοιπόν οι κάτοικοι των ίδιων περιοχών, με μπροστάρηδες τους αιρετούς του τόπου τους, ανοίγουν έναν νέο κύκλο ενεργειών και επικοινωνιακών δράσεων, ώστε να επανέλθει στη δημοσιότητα ένα πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί τα χωριά από τον Άγιο Φλώρο μέχρι το Ασπρόχωμα εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό το οποίο ζητούν οι κάτοικοι είναι το αυτονόητο, δηλαδή την προστασία της ζωής, της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους. Κι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το κομμάτι της καταστολής. Ως κύριο μέλημα όφειλε χρόνια πριν να αναδειχθεί η ανάγκη της πρόληψης μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.

Η Αστυνομία στο νομό κάνει αυτό που πρέπει να κάνει σε ό,τι αφορά στην καταστολή, την εξιχνίαση και τις περιπολίες επιτήρησης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και του επιτελικού ρόλου της. Εδώ όμως μιλάμε για ένα σοβαρότατο ζήτημα, ευρύτερα κοινωνικό και πολιτικό, που έχει να κάνει με την περιθωριοποίηση και την κουλτούρα ανομίας, με την οποία μεγαλώνουν επί δεκαετίες οι γενιές των Ρομά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 19:57