Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 23:32

Τι γίνεται με το λιμάνι της Καλαμάτας;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δισέλιδο αφιέρωμα στους νέους ελληνικούς προορισμούς για κρουαζιέρα, αλλά και στις παρεμβάσεις που επίκεινται σε διάφορα λιμάνια της χώρας, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για αυτό τον κλάδο του τουρισμού, φιλoξένησε προ ημερών η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” στο ένθετο “Business Stories”. 

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι παρά τα capital controls η κρουαζιέρα σημείωσε αύξηση αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ενώ για την Καλαμάτα αναφέρει ότι “έδειξε σημαντική αύξηση και ο κύριος λόγος φαίνεται να είναι η εναλλακτική λύση για το Γύθειο, μια που η προβλήτα εκεί ήταν υπό ανακατασκευή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν αυτό το συμπέρασμα είναι του συντάκτη του κειμένου ή εάν αυτή η αίσθηση υπάρχει και στους επαγγελματίες του τουρισμού. Οπως και να 'χει πάντως μόνο τιμητικό δεν μπορεί να θεωρηθεί για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Οχι φυσικά γιατί το Γύθειο δεν αποτελεί έναν όμορφο και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό της Πελοποννήσου, αλλά γιατί η Καλαμάτα επιχειρεί να αναπτύξει μία ανεξάρτητη δυναμική όσον αφορά την κρουαζιέρα τα τελευταία χρόνια και να “χτίσει” τη δική της ταυτότητα.

Αυτό πάντως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση από μόνο του. Σε αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν από το ανθρώπινο δυναμικό της ευρύτερης περιοχής έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα. Απαιτούνται όμως και κάποιες κατασκευαστικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και για την προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερων πλοίων. 

 

Στο ίδιο ρεπορτάζ μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά στα έργα που προγραμματίζονται σε 7 λιμάνια της χώρας, μετά από συναντήσεις που είχαν και μέλη της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων… και δυστυχώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η Καλαμάτα. Να υποθέσουμε ότι δεν κρίνονται απαραίτητες οι παρεμβάσεις ή ότι δεν βρίσκεται το λιμάνι της πόλης στις προτεραιότητες; Αυτό πιθανόν το γνωρίζουν καλύτερα οι διοικούντες, αλλά σε κάθε περίπτωση το οργανωμένο πλάνο ανάπτυξης του λιμένα με απτό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία είναι προφανώς αναγκαίο.