Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 20:02

Μετά τις εκλογές τα σπουδαία για το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στο Δήμο Καλαμάτας η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τη συγκέντρωση - απολογισμό τον Ιανουάριο κήρυξε πρόωρα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου επιταχύνοντας τις εξελίξεις και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος επέλεξε να ξεκινήσει νωρίς για να κλείσει το δρόμο σε επίδοξους διεκδικητές από το χώρο της Κεντροδεξιάς, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία συνδυασμού. Η μαζική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο και η στήριξη από το σύνολο των παραγόντων της Ν.Δ. δεν άφησε περιθώρια για άλλη υποψηφιότητα από το χώρο της Κεντροδεξιάς.

Την ίδια στιγμή η νέα υποψηφιότητα Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κλείνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί και μηδενίζει τις πιθανότητες για ανοικτή εσωκομματική σύγκρουση στο Δήμο Καλαμάτας. Το κοινό συμφέρον επανεκλογής θα επιφέρει εσωκομματική ισορροπία. Ο ένας δεν θέλει τον άλλον και αυτό προφανώς δεν αλλάζει. Το τι θα κάνει ο καθένας στην κάλπη είναι δικό του ζήτημα, αλλά αυτό έχει περιορισμένη απήχηση και δυναμική.

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν επιτάχυναν τις εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης. Όλα δείχνουν ότι οι ζυμώσεις των τελευταίων μηνών οδηγούν σε μια κοινή υποψηφιότητα με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη. Η ανακοίνωση σήμερα προγραμματικού πλαισίου και ονόματος του νέου συνδυασμού και κυρίως ενός σημαντικού αριθμού υποψηφίων συμβούλων σχηματοποιεί την κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο. Το παζλ στο Δήμο Καλαμάτας κλείνει με τη βέβαιη υποψηφιότητα από την πλευρά του ΚΚΕ και την προσπάθεια του Παναγιώτη Χειλά για συγκρότηση ψηφοδελτίου. Πάμε δηλαδή για μια εκλογική μάχη με τρεις, το πολύ τέσσερις, συνδυασμούς. 

Με έτοιμους τους συνδυασμούς πριν τις βουλευτικές εκλογές θα μπούμε αμέσως μετά σε έντονη προεκλογική περίοδο για το Δήμο Καλαμάτας. Το αποτέλεσμα των εκλογών και οι νέες ισορροπίες που θα προκύψουν, θα διαμορφώσουν το περιβάλλον της αντιπαράθεσης και θα δώσουν τελική μορφή στους συνδυασμούς. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση επηρεάζονται πάντα από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν εύθραυστες ισορροπίες ακόμα και σε εσωκομματικό επίπεδο. Το μετεκλογικό περιβάλλον θα καθορίσει το πλαίσιο που θα διεξαχθεί η αντιπαράθεση αλλά και το βασικό κριτήριο που θα προσδιορίσει την ψήφο των πολιτών.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 20:07