Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 22:11

Οι βουβοί ψηφοφόροι κρίνουν τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με την πολιτική ένταση να κορυφώνεται. Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες του παρελθόντος. Οι πολίτες δείχνουν με τη στάση τους ότι δεν συμμετέχουν στο κλίμα έντασης που δημιουργείται από τα κόμματα. Ακόμα και οι «κόντρες» στο καφενείο των σόσιαλ μίντια δεν θυμίζουν τίποτα από το παρελθόν, με τα γνωστά τρολ να ξεκατινιάζονται μόνα τους χωρίς να επηρεάζουν κανέναν και τίποτα.

Η μικρή συμμετοχή πολιτών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και κομματικές δράσεις δεν σημαίνει βέβαια ότι οι πολίτες δεν νοιάζονται για τις εκλογές και το μέλλον της χώρας. Έχουμε απλώς περάσει σε ένα άλλο πλαίσιο λιγότερο ανατολίτικο και περισσότερο δυτικό. Οι εποχές που το πάθος ξεχείλιζε γιατί στην κομματική επικράτηση υπήρχε και η προσωπική ανταμοιβή, έχουν περάσει. Η προσωπική εξυπηρέτηση και το ρουσφέτι μπορεί να μην έχουν μηδενιστεί, αλλά έχουν περιοριστεί δραματικά. Την ίδια ώρα η διάψευση των αντιμνημονιακών αυταπατών έχει οδηγήσει σε πιο «γειωμένες» προσεγγίσεις. Με δυο λόγια, ο διχαστικός λόγος δεν έχει αποτέλεσμα και δεν οδηγεί σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων.

Ο θυμός που προκλήθηκε μετά το δυστύχημα των Τεμπών έχει ξεθυμάνει, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει αφήσει αποτύπωμα που θα εκφραστεί στην κάλπη. Οι πολίτες έχουν πλέον μάθει ότι οι τυφλές θυμωμένες αντιδράσεις δεν οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα, αντίθετα πολλαπλασιάζουν το κόστος. Η αποστασιοποίηση από την ένταση της προεκλογικής μάχης είναι στοιχείο ωριμότητας του εκλογικού σώματος. Ο φανατισμός και η πόλωση εξυπηρετούν κομματικά αφηγήματα και κάθε είδους μηδενισμούς, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών.

Είναι φανερό ότι το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο ευνοεί συγκεκριμένο κομματικό αφήγημα. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό  λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και πρόσφατα επισημάναμε, μπορεί να είναι εντός των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων, αλλά να οδηγεί σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις. Η «βουβή» στάση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών και η απόφαση πάνω από την κάλπη αφήνουν τεράστια περιθώρια για εκπλήξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Τα κόμματα έχουν ξεδιπλώσει τη στρατηγική τους και η πορεία μέχρι την κάλπη είναι προσδιορισμένη. Η αντιπαράθεση των αρχηγών από τα μπαλκόνια ή τα τηλεοπτικά παράθυρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών δεν έκανε κανέναν σοφότερο. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα και υπηρετούν συγκεκριμένους στόχους. Το τυχαίο γεγονός, κατά κύριο λόγο, αλλά και ένα τεράστιο λάθος μπορούν να επιφέρουν ανατροπές. Σε αυτό κάποιοι ελπίζουν και άλλοι το απεύχονται.

Σε τοπικό επίπεδο, η Ν.Δ. θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης με μεγάλη συγκέντρωση την Τετάρτη στην Καλαμάτα. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό του, προκειμένου να μιλήσει σε μια συγκέντρωση από τα παλιά. Στο πολιτικό πλαίσιο που επικρατεί ο στόχος μοιάζει αρκετά φιλόδοξος, μένει να δούμε το αποτέλεσμα. Οι συγκεντρώσεις δεν παίζουν το ρόλο που έπαιζαν παλιότερα. Οι εντυπώσεις και η παράσταση νίκης κρίνεται αλλού. Οι συγκεντρώσεις έχουν πλέον περισσότερο ρόλο κινητοποίησης, με στόχο το «φτιάξιμο» των οπαδών να πάνε πόρτα - πόρτα. Ο παλμός και ο βαθμός κινητοποίησης είναι δηλαδή το κρίσιμο και χρήσιμο όπλο. Το πλήθος μπορεί να απουσιάζει, αλλά το πάθος είναι αυτό που παίζει ρόλο στην εκλογική μάχη.

Η μεγάλη όμως μάχη τοπικά είναι αυτή του σταυρού. Οι υποψήφιοι βουλευτές κινούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού με συναντήσεις, μαζώξεις και συγκεντρώσεις σε έναν αγώνα δρόμου να γνωρίσουν, να πείσουν, να σφίξουν χέρια. Ένας αγώνας δύσκολος, που δυστυχώς υποτιμάται και λοιδορείται με ευθύνη και κάποιων υποψηφίων που φλερτάρουν με τη γελοιότητα. Με ανοικτό τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα, ο στόχος της πρωτιάς ανεβάζει την ένταση της αντιπαράθεσης. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη μάχη θα αφήσει παρενέργειες με τα απόνερά της να επηρεάζουν την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα πάντα συνδέονται και μια πύρρειος νίκη τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές καταστροφές. Το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μαΐου είναι καθοριστικό, γιατί προσδιορίζει όλες τις επόμενες εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

panagopg@gmail.com