Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 19:59

Είναι καιρός να περάσουν στη… μεταπολιτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι πολίτες με την ψήφο τους επέλεξαν τη Ν.Δ. κυρίως γιατί εξέπεμψε ένα καθαρό μήνυμα σταθερότητας. Μετά από την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, τη διάψευση των εύκολων λύσεων και των μεγάλων προσδοκιών, σε μια περίοδο νέων κρίσεων σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταραχής, η σταθερότητα και η πορεία με μικρά βήματα προς τα εμπρός είναι ζητούμενο. Η ελπίδα για βελτίωση των οικονομικών και η αποτροπή αναταράξεων καθόρισαν την ψήφο και έδωσαν την πλειοψηφία στη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες εξέπεμψαν και ένα μήνυμα ανανέωσης. Καταψήφισαν μια σειρά από πρόσωπα που πρωταγωνιστούν για χρόνια στην πολιτική ζωή. Απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη, ακόμα και υποψήφιοι αρχηγοί κόμματος. Σε τοπικό επίπεδο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απώλεια της πρώτης θέσης με σταυρό του Γιάννη Λαμπρόπουλου. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού ήταν λοιπόν άλλο ένα ισχυρό μήνυμα των πολιτών, που βγήκε με δυναμικό τρόπο από την κάλπη.

Είναι φανερό ότι οι πολίτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα πρόσωπα του παρελθόντος και να επικεντρωθούν στο μέλλον. Είναι φανερό ότι στις 25 Ιουνίου θα κλείσει ο κύκλος για μια σειρά από πολιτικούς πρωταγωνιστές της εποχής της κρίσης και παλαιότερα. Δεν είμαστε από αυτούς που θεωρούμε ότι η ηλικιακή ανανέωση από μόνη της αρκεί για να δημιουργηθούν συνθήκες αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν νέοι περισσότερο παλαιοκομματικοί από πολλούς παλιούς και γέροι με πιο σύγχρονες ιδέες από πολλούς νέους. Δεν μπορούμε όμως παρά να διαπιστώσουμε ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει συνδέσει πρόσωπα -δικαίως ή αδίκως- με ένα παρελθόν που θέλει να αφήσει πίσω της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες έδειξαν την έξοδο σε μια σειρά από στελέχη που διεκδικούσαν την ψήφο με σταυρό και το μήνυμα καλό είναι να το πάρουν και όσοι μπαίνουν στη Βουλή χωρίς σταυρό. Είναι καιρός τον δρόμο που ακολούθησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Καραμανλής να τον ακολουθήσουν και οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Το πολιτικό στίγμα τους μπορεί να είναι διαφορετικό, όπως και οι ευθύνες και η συμβολή του καθενός προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά οι πολίτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους μια εποχή που πλήγωσε και στιγμάτισε τους πάντες. Το μήνυμα εστάλη, κάποιοι το έλαβαν έγκαιρα, είναι καιρός να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι και να περάσουν σε αυτό που εύστοχα χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως… μεταπολιτική.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 20:32