Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023 21:41

Τυφλή πορεία στον όλεθρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στην Αργεντινή εκλέχτηκε πρωθυπουργός ο Χαβιέρ Μιλέι που υπόσχεται θεραπεία σοκ με αλυσοπρίονο.  Ο Ντόναλτ Τραμπ σε πρόσφατη    συνέντευξή του είπε ότι ενδεχομένως σε μια δεύτερη θητεία να γίνει δικτάτορας «την πρώτη ημέρα». Στην Ε.Ε. έχουμε συμπράξεις μεταξύ Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, έχουμε άνοδο ρατσιστικών δυνάμεων στην Ολλανδία και τη Γερμανία και βέβαια    τα φαινόμενα Ορμπαν στη Ουγγαρία και Φίτσο στην Σλοβακία.

Στην Ελλάδα πληθαίνουν γεγονότα και δράσεις που πιστοποιούν την μετατόπιση πολιτικού λόγου και πρακτικής προς την ακροδεξιά. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά κινούνται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Αναπαράγει αυτά που κυριαρχούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ επιδιώκοντας στη δύση της πολιτικής του καριέρας να επιτύχει ένα ακόμα αξίωμα. Στην Ελλάδα ένα «σοβαρό» ακροδεξιό κόμμα μπορεί να καταγράψει σημαντικό εκλογικό ποσοστό αλλά δεν υπάρχει πρόσωπο που μπορεί να ενοποιήσει όλες τις παραφυάδες.    Οι περισσότεροι «Ελλαδέμποροι» είναι φανερό ότι δουλεύουν κατά βάση για την πάρτη τους πουλώντας «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»    εκβιάζοντας για θέσεις και προνόμια.

Οι μετανάστες αποτελούν πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο. Ο ξένος πάντα προκαλούσε φόβο και αντιδράσεις εδώ τους Πόντιους και του Μικρασιάτες «υποδεχτήκαμε» με εχθρότητα στους υπόλοιπους θα δείχναμε άλλη συμπεριφορά; Η μετακίνηση πληθυσμών δεν έχει σταματήσει ποτέ στο πέρασμα των αιώνων και δεν πρόκειται αυτό να συμβεί τώρα γιατί κάποιοι υπόσχονται φρούρια και …καθαρότητα. Το ζήτημα είναι η μετανάστευση να γίνεται οργανωμένα και με ασφάλεια. Το κράτος να ξέρει ποιοι κατοικούν στην επικράτεια του, που διαμένουν και που εργάζονται. Έτσι ωφελείται η οικονομία και εμπεδώνεται η ασφάλεια. Αυτό προφανώς δεν αρέσει σε κάποιους που λειτουργούν πολιτικά σε γκρίζες ζώνες και από αυτές ανατροφοδοτούνται και αναπαράγονται.

Έχουμε μπει παγκόσμια σε μια νέα ιστορική περίοδο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει. Η πιθανή εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ και η εμφανής αδυναμία της Ε.Ε. σε ζητήματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες και διλήμματα. Θα παραμείνει η Ε.Ε ενωμένη ή θα συνεχίσει το κάθε κράτος μόνο του; Τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση; Οι ΗΠΑ του Τραμπ αν    δώσουν – όπως θεωρείται πιθανό -    ρόλο περιφερειακού χωροφύλακα στην Τουρκία τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται εντός μια διαλυμένης ή ανίσχυρης    Ε.Ε;

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα φαίνεται να μην απασχολούν πολίτες και πολιτικούς    και να αναλύονται τα πάντα μέσα από ένα πλαίσιο βεβαιοτήτων οι οποίες δεν υφίστανται. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θιασώτης του απομονωτισμού και της «αταλάντευτης» στάσης δεν ήθελε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα επενδύοντας σε ένα κακό αποτέλεσμα για να δηλώσει στη συνέχεια δικαιωμένος. Η επίσκεψη Ερντογάν έγινε αλλά δεν έχουμε ακόμα μάθει πως την αποτιμά. Η σιωπή είναι εύλογη και θα λυθεί μόλις κάτι στραβώσει!

Σε ένα κόσμο που αλλάζει το να παριστάνεις το θυμωμένο αδιάλλακτο οδηγεί αρχικά στην απομόνωση και στο τέλος σε περιπέτειες. Ιστορικά έχουμε πληρώσει ακριβά τον εθνικολαϊκισμό των υπερδεξιών υπερπατριωτών. Τα σύννεφα που μαζεύονται είναι ανησυχητικά αλλά κανείς δεν δείχνει να ταράζεται. Οδηγούμαστε τυφλά σε συγκρούσεις που θα φέρουν ανείπωτες καταστροφές. Οι ακραίοι λαϊκιστές επικρατούν σχεδόν παντού με τις δυνάμεις του πολιτικού ορθολογισμού να δείχνουν ανήμπορες να ανακόψουν την πορεία στον όλεθρο.

Οι πολίτες ακούν τις σειρήνες των εύκολων λύσεων και των μεγάλων λόγων εγκλωβίζονται σε αντιπαραθέσεις και οδηγούνται υπνοβατώντας σε αιματηρές συγκρούσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα θυσιάζοντας τη ζωή τους και το μέλλον τους. Οι εθνικολαϊκιστές δεν έχουν πρόβλημα τον ένα μήνα να δηλώνουν αντιμνημονιακοί και τον άλλο μνημονιακοί στο όνομα πάντα του εθνικού συμφέροντος! Το «εθνικό συμφέρον» κατά ένα περίεργο τρόπο ταυτίζεται και προσαρμόζεται    με βάση τις προσωπικές επιδιώξεις. Η ιστορία τους πολιτικούς    τυχοδιώκτες τους κατατάσσει εκεί που πρέπει το κακό είναι ότι μαζί τους έχουν χαθεί ευκαιρίες και άνθρωποι.   

panagopg@gmail.com