Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 18:20

Η ατζέντα του φόβου τρέφει τους ακραίους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο τελευταίος ανασχηματισμός είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την επιστράτευση του έμπειρου σε αυτή τη θέση Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την κατάσταση και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Η Ν.Δ. για χρόνια έχει ως βασική διακήρυξη το «νόμος και τάξη», το οποίο συγκροτεί μαζί με το «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» τα βασικά ιδεολογικά της όπλα. Με αυτά πορεύεται δεκαετίες και αυτά συσπειρώνουν στις τάξεις της πολίτες χαμηλών εισοδημάτων. Ειδικά η ασφάλεια είναι αυτό που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και καθορίζει άμεσα την πολιτική τους στάση.

Η ασφάλεια είναι το στοιχείο που δημιουργεί ταυτόχρονα ρατσιστικές συμπεριφορές και διαμορφώνει στάσεις απέναντι στο διαφορετικό. Ο φόβος στην καθημερινότητα αποτελεί το βασικό στοιχείο που καθορίζει την αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στους μετανάστες. Ο φόβος, όπως είναι άλλωστε γνωστό, καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές και χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς λαϊκιστές. Πολιτικές καριέρες και κόμματα έχουν στηθεί πάνω στο φόβο, αυτόν πωλούν και με αυτόν συντηρούνται.

Έτσι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αφορά συνολικά την κοινωνία και καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές. Η αστυνόμευση και η δικαιοσύνη είναι τα εργαλεία που έχει κάθε κράτος για να επιτύχει τον συγκεκριμένο στόχο. Στο χέρι των πολιτικών είναι να τα αξιοποιήσουν με ορθολογικό τρόπο, έτσι ώστε να μαζευτεί η κατάσταση και οι πολίτες να μην φοβούνται για την ασφάλεια και την περιουσία τους.

Το πρόβλημα με τους Ρομά, για παράδειγμα, στο γνωστό τρίγωνο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Μελιγαλάς είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Όλοι το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό. Το να ρίχνεις το ανάθεμα στους Ρομά ή να θεωρητικολογείς περί ένταξης και κοινωνικού προβλήματος, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Οι παραβατικές ομάδες που δρουν στο εσωτερικό των Ρομά κάθε μέρα που περνά αποθρασύνονται όλο και περισσότερο, ενώ οι κάτοικοι ειδικά στα χωριά είναι κυριολεκτικά σε απελπισία. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Προφανώς, με αύξηση της αστυνόμευσης, αυστηροποίηση ποινών και πολλαπλασιασμό δράσεων για μόρφωση και ένταξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.
Το ίδιο ισχύει και με την ένταξη μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Είναι σαφές ότι η ύπαρξη αγροτικής παραγωγής αλλά και η κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων έχει ως προϋπόθεση την ένταξη μεταναστών στην οικονομική ζωή. Η καταγραφή, η οργανωμένη εγκατάσταση, η διαρκής αστυνόμευση και η σταδιακή ένταξη είναι τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε και οι μετανάστες να ζουν ανθρώπινα και με ασφάλεια και οι μόνιμοι κάτοικοι να μην φοβούνται τον ξένο και τον διαφορετικό.

Η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, έχει ενισχύσει πολιτικά τις φωνές του φόβου. Οι ακραίοι δεν δίνουν λύσεις με προοπτική. Το αντίθετο, οξύνουν τις συγκρούσεις, επιταχύνουν την οικονομική συρρίκνωση και στο τέλος οδηγούν σε αιματοκύλισμα. Η Ευρώπη και η χώρα μας χρειάζονται καλύτερο πλαίσιο ενσωμάτωσης μεταναστών δίνοντας ρόλο σε αυτούς που μπορούν να ενταχθούν στο δυτικό πλαίσιο ζωής και λειτουργίας αποκλείοντας ακραίες ομάδες και λογικές. Προφανώς στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν χωρούν όλοι οι αναξιοπαθούντες της γης, αλλά η εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση του υπάρχοντος επιπέδου διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αποτελεί κορυφαίο πολιτικό ζήτημα. Η οργάνωση του κράτους με βάση τα νέα δεδομένα έχει επιτακτικό χαρακτήρα. Όταν οι πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια τους, στο χωριό τους και τη γειτονιά τους, δεν σκέφτονται ορθολογικά. Το αίσθημα ασφάλειας είναι το ζήτημα που καθορίζει τις εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η απομόνωση των λαϊκιστών και των ακραίων επιτυγχάνεται μόνο όταν τους αφαιρεθεί η ατζέντα του φόβου. Η ατζέντα του φόβου τρέφει τους ακραίους και οδηγεί σε τραγωδίες.

panagopg@gmail.com