Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 18:47

Μια τρύπα στον βούρκο των δημόσιων έργων!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της δομής και της λειτουργίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  (ΠΔΕ), με στόχο τα εθνικά και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης, το σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά περίπου 8-10 μήνες μετά από την ψήφισή  του και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2026.

Τα όποια θετικά αποτελέσματα του νομοσχεδίου θα αφορούν ουσιαστικά την επόμενη προγραμματική περίοδο και έργα του μέλλοντος. Το πρόβλημα της χώρας όμως είναι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ στον παρόντα χρόνο και η δυσλειτουργία των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΠΔΕ, που δημιουργεί επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Η ροή των χρηματοδοτήσεων και συνολικά η γραφειοκρατική δομή του ΠΔΕ είναι σημαντικό πρόβλημα στην εκτέλεση των δημόσιων έργων, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Αποτελεί μάλλον την κορυφή του παγόβουνου. 

Το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος χρηματοδότησης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο τέλος της κάθε φάσης του έργου, αλλά η συνολική αλλαγή της δομής των έργων. Το πρόβλημα ξεκινά από τον σχεδιασμό, τη μελέτη, τη δημοπράτηση, την εκτέλεση, την παρακολούθηση και βέβαια τη χρηματοδότηση του κάθε έργου. Η καθυστέρηση φαίνεται στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά υπάρχουν πολλά προηγούμενα βήματα που αν δεν βελτιωθούν απλώς οι κατά καιρούς υπουργοί θα συνεχίσουν να εξαγγέλλουν βελτιωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως θα αποτελούν μια τρύπα στον θολό βούρκο των δημόσιων έργων.

Όλα τα έργα του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης καθυστερούν και στοιχίζουν σημαντικά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι τα αντίστοιχα έργα του ιδιωτικού τομέα. Την πραγματικότητα όλοι την γνωρίζουν, όπως και τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Η αλλαγή του τρόπου παραγωγής δημόσιων έργων αποτελεί μια τεράστια μεταρρύθμιση, αναγκαία όσο τίποτε άλλο, η οποία δεν γίνεται γιατί το σύστημα γύρω από αυτά εξυπηρετείται από τη συγκεκριμένη κατάσταση και είναι πολιτικά παντοδύναμο. Η χώρα χάνει το ένα μετά το άλλο τα χρηματοδοτικά προγράμματα, γιατί δεν μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά τους πόρους. Αποκτά με καθυστέρηση ακριβούς δρόμους και αναπλασμένες πλατείες σε ερημωμένα χωριά! Όσοι αντιλαμβάνονται πού οδηγείται η κατάσταση φεύγουν, και αυτοί που μένουν τσακώνονται για το τραγούδι της Eurovision!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 19:55