Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 19:49

Πρωταγωνιστικός ρόλος στη Νότια Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά από προσπάθειες χρόνων που ουσιαστικά ξεκίνησαν λίγο μετά τους σεισμούς, απέκτησε έναν σύγχρονο κτηριακό εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση, η διοίκηση του νοσοκομείου, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, συντήρησε και αναβάθμισε ακόμα περισσότερο τον εξοπλισμό αυτό. «Εχτισε» δηλαδή πάνω σε μια καλή υπάρχουσα βάση και αναβάθμισε τον εξοπλισμό. Με την κατασκευή και νέου ορόφου, η οποία προωθείται, το Νοσοκομείο Καλαμάτας για πολλά χρόνια στο μέλλον θα είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας σε επίπεδο πάγιου κτηριακού εξοπλισμού. 

 

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επανέφερε βέβαια στο προσκήνιο τον λαϊκισμό της πρώτης περιόδου περί «...ωραίου ξενοδοχείου». Πρόκειται φυσικά για μια μίζερη κριτική, γιατί παραβλέπει συνειδητά ότι χωρίς ξενοδοχειακό εξοπλισμό δεν μπορούν να προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες, όσο καλοί και να είναι οι υπόλοιποι συντελεστές.

Το σημαντικό είναι ότι οι εξελίξεις στο νοσοκομείο δεν έμειναν μόνο στα κτήρια και τα μηχανήματα, αλλά πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα και σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού και συνολικότερης οργάνωσης του νοσοκομείου. Ειδικότερα την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια ανάπτυξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών σε κρίσιμα για τους πολίτες ζητήματα. Η ανακατασκευή των Επειγόντων Περιστατικών δημιούργησε τις προϋποθέσεις να υπάρξει λιγότερη ένταση και καλύτερες συνθήκες στην πρώτη επαφή του κόσμου με το νοσηλευτικό ίδρυμα. Η δε λειτουργία νέων Εξωτερικών Ιατρείων με ειδικότητες που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν, αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών. Και η λειτουργία Γραφείου Συνταγογράφησης διευκολύνει τους πολίτες ενώ τους απαλλάσσει ταυτόχρονα από ένα πάγιο έξοδο. Ολα αυτά είναι θετικά βήματα, τα οποία προφανώς δεν αρκούν σε έναν τομέα με τόσα προβλήματα και αδυναμίες, όμως υπάρχει η αισιοδοξία για συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση. Η δημόσια υγεία είναι ένας τομέας όπου απαιτείται η συνεχής βελτίωση, έτσι ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες. 

Τώρα ο διοικητής του νοσοκομείου βάζει πλέον στην ατζέντα ένα ζήτημα που αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει αρκετά την κεντρική και την τοπική πολιτική ζωή: το ερώτημα ποιο νοσοκομείο θα “χριστεί” κεντρικό σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ποιο θα είναι δηλαδή “Περιφερειακό” όπως τα έλεγαν παλιά. Ο κτηριακός εξοπλισμός και ο πληθυσμός δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη επιλογή από αυτή της Καλαμάτας. Οι οδικοί άξονες ενοποιούν τους 3 νομούς της Νότιας Πελοποννήσου και λύνουν τα ζητήματα που στο παρελθόν είχαν τοποθετήσει σε κεντρικό ρόλο την Τρίπολη. Οι δύο άλλοι νομοί της Περιφέρειας, η Αργολίδα και η Κορινθία, τώρα στρέφονται προς Αθήνα, οπότε υγειονομικά καλό θα ήταν να ενταχθούν και τυπικά στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Η Νότια Ηλεία, από την άλλη, πολύ πιο εύκολα θα έρχεται στην Καλαμάτα από το να φτάνει στο Ρίο.  

Είναι προφανές ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός επιβάλλει τη μετατροπή του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε Περιφερειακό το οποίο θα καλύπτει τη μισή Ηλεία και τους 3 νομούς της Νότιας Πελοποννήσου.

Αργά ή γρήγορα το θέμα της χωροταξικής κατανομής των μονάδων υγείας θα τεθεί στο τραπέζι, και νομίζουμε ότι η λογική επιβάλλει τις πλέον βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας κτηριακά και σε επίπεδο εξοπλισμού μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της Περιφέρειας. Ο ορισμός του ως Περιφερειακού θα του δώσει τη δυνατότητα να στελεχωθεί και με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. 

Στον τομέα της υγείας, το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα επέλθει κύμα συγχωνεύσεων. Το να κλείσει ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας αποτελεί πολιτικό ταμπού, γιατί οι αντιδράσεις που προκαλούνται είναι δυσανάλογες και μη αντιμετωπίσιμες. Η πραγματικότητα όμως, την οποία όλοι γνωρίζουν, είναι ότι κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι τύποις νοσοκομεία... και οι ασθενείς τους στην πλειοψηφία τους στέλνονται αλλού. Από την άλλη, σε νομαρχιακά νοσοκομεία είναι αδύνατον να λειτουργούν με επάρκεια, από κάθε άποψη, όλες οι απαραίτητες κλινικές.

Οι οδικοί άξονες έχουν μειώσει τις αποστάσεις και τους χρόνους μετακινήσεων. Η μεταφορά των ασθενών χωρίς κίνδυνο και η νοσηλεία τους για προγραμματισμένες επεμβάσεις πρέπει να ιδωθεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Το να επιμένουμε να συντηρούμε δομές του παρελθόντος δεν είναι μόνο σπάταλο, σε μια οικονομία που πρέπει να μετρά και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, αλλά είναι και αναποτελεσματικό. Διαφορετική θα είναι δηλαδή η παροχή της υπηρεσίας που θα παραχθεί σε μια κλινική πλήρως στελεχωμένη, και διαφορετική σε μία που ο γιατρός της ειδικότητας κάνει τα πάντα και τελικά... τίποτα. 

Η νέα οργάνωση των υπηρεσιών υγείας είναι ένα ζήτημα που το θέτουν οι συνθήκες. Σε αυτή τη νέα κατανομή, το Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νότια Πελοπόννησο.

 

 

panagopg@gmail.com