Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 13:56

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν το δρόμο  Καλαμάτα-Ριζόμυλος;  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ποιοι και γιατί δεν θέλουν  το δρόμο  Καλαμάτα-Ριζόμυλος;   

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο από αυτή τη στήλη σημειώναμε ότι «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών φαίνεται πως έχει μια ιδιαίτερη ενημέρωση και επιδεικνύει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία.

Αφού επί ένα χρόνο διαπραγματευόταν την ολοκλήρωση του περιφερειακού της Καλαμάτας, κατέληξε στο να κόψει τη νέα χάραξη του Καλαμάτα – Ριζόμυλος, για να μην πάρουμε, προφανώς,  πολλά από αυτά που μας είχε ρουσφετολογικά δώσει ο Σαμαράς! Οι περικοπές δεν σταματούν όμως εκεί: Το Τσακώνα – Καλό Νερό μετατέθηκε για το άγνωστο μέλλον, γιατί δεν είχε, λέει,  όλες τις  μελέτες - οι άλλοι που ήθελαν να το δημοπρατήσουν, προφανώς, ήταν από άλλο πλανήτη - ήρθαν τώρα οι «επιστήμονες» να ανακαλύψουν την έλλειψη μελετών…»

Και συμπληρώναμε: «Αν κάποιος βάλει όλα τα δεδομένα κάτω, μπορεί με ευκολία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών επιδεικνύει ιδιαίτερα εχθρική στάση απέναντι στην περιοχή μας. Ο περιφερειακός της Καλαμάτας γίνεται γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, λόγω τρόικας και προαπαιτούμενων. Σε όλα τα υπόλοιπα ακυρώνουν όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Το Καλαμάτα – Ριζόμυλος είχε ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2015 και είχε κωδικό στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε μελετητική ωριμότητα και μπορούσε να προχωρήσει η δημοπράτησή του. Θα μπορούσε δηλαδή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια.  Αντί αυτού, χρησιμοποιώντας και διάφορους τοπικούς «χρήσιμους ηλίθιους», το έργο απεντάσσεται με την υπόσχεση μιας δήθεν νέας μελέτης και διάφορα άλλα παραμύθια όμορφα. Το έργο δεν θα μπει σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα γιατί οι μελέτες θα καθυστερήσουν και δεν θα γίνει ποτέ ούτε με τη νέα ούτε με την παλιά χάραξη.»

Μετά από όσα έγιναν τις περασμένες ημέρες αποκαλύφθηκαν ποιοι είναι οι υποβολείς της ακύρωσης του έργου Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Είναι συγκεκριμένα τοπικά, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έσπευσαν με παρεμβάσεις να ακυρώσουν την προοπτική ένταξης του δρόμου Καλαμάτας – Ριζόμυλος στο πακέτο Γιούνκερ, η οποία είχε δρομολογηθεί. Το πώς και το γιατί έγινε αυτό και το αν εξυπηρετεί συμφέροντα και ποια είναι ένα ζήτημα που θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα. Το ενοχλητικό πολιτικά είναι ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να βγουν και να πουν ότι δεν θέλουμε να γίνει ο δρόμος.

Θεωρούμε ότι η πολιτική εντιμότητα και η καθαρότητα επιτάσσει να ειπωθούν τα πράγματα καθαρά. Αν ο συγκεκριμένος δρόμος δεν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πλαίσιο βεληνεκούς Γιούνκερ, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το… θα γίνει μια μελέτη προσφορά από το ΜΟΡΕΑ, η οποία – τι έκπληξη ! - δεν έχει ακόμα ανατεθεί από το αρμόδιο υπουργείο, και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, που «θα ανατεθεί» και «θα γίνει», όταν γίνει, θα συγκριθούν οι δυο μελέτες -αυτή που υπάρχει τώρα και αυτή που θα γίνει από το ΜΟΡΕΑ σε άγνωστο χρόνο- και τότε θα αποφασιστεί τι τελικά θα γίνει…  νομίζουμε ότι αποτελεί την απόλυτη κοροϊδία. Όταν θα γίνουν όλα αυτά – αν γίνουν ποτέ - δεν θα υπάρχει ούτε ΕΣΠΑ, ούτε Γιούνκερ και το πιθανότερο ούτε  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Τίποτα δεν πρόκειται λοιπόν να γίνει για τα επόμενα πολλά χρόνια, μιας και αν κλείσουν τώρα τα χρηματοδοτικά εργαλεία πάμε για μετά το 2020. Και αυτό το τίποτα θα πρέπει να χρεωθεί αποκλειστικά και εξ ολόκληρου στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα σε τοπικά του στελέχη, κομματικά και κυβερνητικά,  που έχουν άμεση και έμμεση εμπλοκή.

Δεν ξέρουμε αν όσα συμβαίνουν με το συγκεκριμένο θέμα αποτελούν συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και αν υπάρχει επιλογή να μην γίνει ο  δρόμος από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά πλαίσια. Όποιος από τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη διαφωνεί με αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει να βγει και να πάρει ξεκάθαρη θέση. Η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής περνά μέσα από την εκμετάλλευση ευκαιριών οι οποίες αξιοποιούνται ή χάνονται. Κάποιοι θέλουν να χαθεί η ευκαιρία για να εξυπηρετήσουν την κοντόφθαλμη και ιδεοληπτική τους λογική. Δεν πρέπει να τους αφήσουν όσοι αντιλαμβάνονται ότι την ιστορία την γράφουν αυτοί που ανοίγουν δρόμους και όχι αυτοί που κλείνουν. Όσοι σιωπούν  καθίστανται συνένοχοι. Και να μην έχουν καμία αυταπάτη, η ώρα της κρίση και του λογαριασμού θα φτάσει.

 

                                                                                                                                                                                                                panagopg@gmail.com

 

 


NEWSLETTER