Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 22:45

Επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου: Επικινδυνότητα των κιγκλιδωμάτων στον Αγιο Φανούριο Καλαμακίου

Εδώ και επτά χρόνια ταλαιπωρούμαστε με την κατασκευή - στην ουσία επιδιόρθωση (;) του ήδη υφιστάμενου - δρόμου τριών χιλιομέτρων από το Πεταλίδι έως τον οικισμό Καλαμάκι.

Ο κύριος σκοπός του έργου και ο μόνος συντηρούσε την υπομονή μας, η παράκαμψη του Πεταλιδίου, έχει μέχρι στιγμής τελματώσει. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κακοτεχνίες και παραλήψεις του εν λόγω έργου που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και την ίδια τη ζωή μας επί καθημερινής βάσεως.
Σε προηγούμενη αναφορά μας - καταγγελία, όπως την ονομάσατε -, η οποία έφερε την υπογραφή 40 ατόμων, με Αρ. Πρ. ΔΤΕ ΠΠ 205075/50038/2.9.2020, λάβαμε την απαντητική επιστολή με Αρ. Πρ. 211550/51582/9-9-2020. Σε αυτή απορρίπτετε την πρότασή μας για κατασκευή κόμβου και παρέχετε τη «λύση» χρήσης παράπλευρης οδού ASR3 με το αόριστο αιτιολογικό ότι «λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου δεν απαιτείται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου...» (άραγε, ποιο επίπεδο κυκλοφορίας δικαιολογεί την κατασκευή κόμβου; Πόσοι δευτερεύοντες καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία κόμβου; Πέντε δευτερεύοντες οδοί που καταλήγουν στο συγκεκριμένο σημείο όπου αιτηθήκαμε τον κόμβο δεν είναι επαρκείς; Πόσοι οδοί εξυπηρετούνται από τον κόμβο που κατασκευάστηκε στη βόρεια είσοδο του Πεταλιδίου και τι «φόρτο» κυκλοφορίας αυτός εξυπηρετεί;
Το ουσιαστικότερο, ωστόσο, είναι ότι το παρόν έργο, όπως έχει διαμορφωθεί, μας καθιστά καθημερινά παράνομους έναντι του ΚΟΚ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και την σωματική ακεραιότητα. Στην παραπάνω επιστολή, δίνονταν οι διαβεβαιώσεις ότι «…. το έργο είναι υπό κατασκευή και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες Μελετών Οδικών Εργων - Σήμανση Εκτελούμενων Εργων (ΟΜΟΕ - ΣΕΕΟ)». Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Πιο συγκεκριμένα, το κιγκλίδωμα που έχει τοποθετηθεί παραπλεύρως της εθνικής οδού και ξεκινά από το εικονοστάσι του Αγίου Φανουρίου (όπου απολήγει ο δρόμος προς την παραλία).
(1) Εχει αποκόψει την επικοινωνία των κατοίκων του εκεί συνοικισμού με τον κύριο συνοικισμό του Καλαμακίου και αντίστροφα, την επικοινωνία των κατοίκων του κυρίως οικισμού με τις αγροτικές ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου. Παράλληλα, εμποδίζει τους κατοίκους των οικιών και παραθεριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται πάνω από την εθνική οδό να κατέλθουν πεζή ή οδικώς στην παραλία.
(2) Ο παράδρομος που ξεκινά από τον Αγιο Φανούριο καταλήγει σε άνοιγμα 12.60 μ. με μια κολώνα φωτισμού στη μέση, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση μεγάλου οχήματος, όπως φορτηγού, μπετονιέρας, αλλά και πυροσβεστικού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος.
(3) Το άνοιγμα της εισόδου, σε συνδυασμό μάλιστα με την κολόνα στη μέση, είναι ανεπαρκές για όποιον θέλει να στρίψει ερχόμενος από Κορώνη. Ταυτόχρονα, το κιγκλίδωμα εμποδίζει την ορατότητα και σε όσους θέλουν εξέλθουν από τον παράδρομο.
(4) Οσοι έρχονται από Καλαμάτα και θέλουν να στρίψουν στο συγκεκριμένο παράδρομο, πρέπει να διασχίσουν διπλή διαχωριστική γραμμή. Το ίδιο και όσοι θέλουν να εξέλθουν του παράδρομου και να στρίψουν προς Καλαμάκι. Εννοείται δεν υπάρχει καμία σήμανση.
(5) Ο συγκεκριμένος παράδρομος, πέραν από την είσοδο που προαναφέραμε, είναι περίκλειστος με κιγκλίδωμα που εμποδίζει την επικοινωνία με το ξενοδοχείο και το Πεταλίδι. Από κει και πέρα και μέχρι το ξενοδοχείο έχει δημιουργηθεί ένας «άχρηστος» παράδρομος χιλίων τετραγωνικών μέτρων ή 300 περίπου μέτρων σε μήκος, - που πολύ βολικά - χρησιμοποιείται τους θερινούς μήνες ως αποκλειστικό πάρκινγκ (!!!) του ξενοδοχείου.
(6) Ο κύριος οικισμός, Καλαμάκι, έχει αποστερηθεί το προνόμιο του ποδηλατόδρομου, ο οποίος σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί αποκλειστικά το ξενοδοχείο Sunrise.
(7) Ο κύριος οικισμός, Καλαμάκι, έχει απολέσει επίσης το προνόμιο να δέχεται επισκέψεις, από τουρίστες πελάτες του ξενοδοχείου παρότι διαθέτει τρεις ταβέρνες εστιατόρια. Προφανώς η μελλοντική ανάπτυξη του οικισμού έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο από τους σχεδιασμούς του συγκεκριμένου έργου.

Εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής
Κ. Μελιτσιώτης
* Ακολουθούν 41 υπογραφές, που είναι στην διάθεση της “Ε”

[Φωτογραφία αρχείου)