Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 10:08

Σύκο: Μελένια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία - Κάντο γλυκό!

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού είναι το σύκο. Μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε φρέσκο είτε ξερό, σαν μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού αλλά και στη μορφή της συκομαΐδας.

Υπάρχει ανάμεσα στα άλλα έξοχα προϊόντα του τόπου μας ως ευκαιρία για ανάπτυξη οικονομική συνυφασμένη με τον πολιτισμό μας.

Το σύκο είναι ένα φρούτο με μελένια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Όμως, μη ξεχνάτε ότι η κατανάλωση πολλών σύκων μπορεί να δώσει στον οργανισμό αρκετές θερμίδες.

Αυτά αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στην ενότητα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ» από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Πιο αναλυτικά:

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, 5 φρέσκα σύκα:

* Αποδίδουν 185 kcal

* Ενώ περιέχουν 28,8 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 0,5 γραμμάρια λίπους.

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, μια μερίδα σύκων (3-5) περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την καλή λειτουργεία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα σύκα είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως είναι το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικότερα για το ασβέστιο, 1⁄2 φλ. φρέσκων σύκων περιέχει το ίδιο ασβέστιο με 1⁄2 κούπα γάλα. Επίσης, 1⁄2 φλ. αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Τα μικρά αυτά φρούτα περιέχουν διάφορες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως καροτένια, λουτεΐνη και τανίνες. Μάλιστα, όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.


Eξαιτίας της περιεκτικότητας των σύκων σε οξαλικά οξέα, καλό θα ήταν άτομα τα οποία υποφέρουν από προβλήματα με νεφρολιθιάσεις να τα καταναλώνουν με μέτρο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και από ατόμα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή άλλες διαταραχές του πεπτικού καθώς τα σποράκια του σύκου μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

 

Κάντο γλυκό!

 

 

Κουραμπιέδες γεμιστοί με σύκο

Υλικά για 30 κομμάτια

1 1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα του τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο

1/2 κούπα του τσαγιού ζάχαρη άχνη

1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

άχνη για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση: Αλέθουμε την αμυγδαλόψιχα στον πολυκόφτη. Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να κάψει και κόβουμε το κάθε σύκο (από το γλυκό του κουταλιού) στα δύο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε και κλείνουμε μέσα μισό σύκο. Δουλεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το σύκο και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 20 λεπτά. Οταν σκάσουν και δημιουργηθούν ρωγμές στην επιφάνειά τους τότε είναι έτοιμοι. Τους βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με άχνη.

 

 

 

Γλυκό του κουταλιού

Υλικά
1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
4 κούπες νερό
αμύγδαλα αποφλοιωμένα
2 καρφογαρύφαλλα
χυμό από 2 λεμόνια ακόμα
2 βανίλιες

 

 

Εκτέλεση
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά.

Βράζουμε τα σύκα μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι (15 λεπτά) και προσέχουμε μην παραβράσουν. Στη συνέχεια σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε δύο φορές ακόμα αφήνοντάς τα 5 λεπτά την κάθε φορά. Τα ξανασουρώνουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει μαζί με τα καρφογαρύφαλλα για δέκα λεπτά περίπου και ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Αφού τα αποσύρουμε από το μάτι τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Πριν το τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες. Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε καλά.

 

 
Ένα μήνα στον ήλιο για λικέρ...
 
Θα χρειαστούμε: 10 σύκα πράσινα, 1 λίτρο βότκα, 2 ξύλα κανέλας, 5 γαρύφαλλα, 500 γρ. ζάχαρη, 1/2 χυμό λεμόνι, 1 φύλλο αρμπαρόριζας.

Φροντίζοντας να ανακινούμε συχνά για να λιώσει η ζάχαρη.

Όταν το βγάζουμε το σουρώνουμε καλά με ψιλό σουρωτήρι ή τούλι.