Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 13:20

Φτιάξτε εύκολα την τέλεια σπανακόπιτα

Μία πίτα με χειροποίητο και τραγανό φύλλο με γέμιση από σπανάκι και πολλά μυρωδικά! 


Υλικά για το φύλλο: 3 ½ κούπες τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.σ. ξύδι, νερό χλιαρό όσο πάρει μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.


Για τη γέμιση: 1 κιλό σπανάκι πλυμένο κομμένο με το χέρι, σε χοντρά κομμάτια, 3 πράσα μέτρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια, 5 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κομμάτια, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 350 γρ. τυρί φέτα, 100 ml γάλα φρέσκο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 3 αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι.


Τρόπος παρασκευής: Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και σταδιακά το νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το σπανάκι και προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και το τυρί φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε 5 μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη φτιάχνοντας 5 φύλλα.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί 42 εκατοστά. Στο μεταξύ προετοιμάζουμε το 1ο χωριάτικο φύλλο και το λαδώνουμε. Στρώνουμε ακόμα ένα φύλλο στο ταψί. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο ακόμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Προετοιμάζουμε ακόμη 2 φύλλα για να καλύψουμε την πίτα. Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Περνάμε με πινέλο την πίτα με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει η πίτα και κόβουμε σε κομμάτια.

Γαλαξιδιώτικες συνταγές της Χρυσούλας Παπαλέξη