Σάββατο, 25 Μαϊος 2013 19:33

Gourmet – fast food... σημειώσατε Χ (φωτογραφίες)

Τελικά τι είναι gourmet; Θαρρώ πως όποιον κι αν ρωτήσετε, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που βλέπετε κάθε πρωί στον... καθρέφτη, θα δυσκολευτεί να σας απαντήσει εύστοχα και κυρίως λακωνικά! Έχει σημασία τι υλικά χρησιμοποιείς ή με τι μαγειρικές μεθόδους τα αναδεικνύεις; 'Ο,τι και να σας πω, ανήκω κι εγώ στην μεγάλη κατηγορία αυτών που δε θα τα καταφέρουν να σας διαφωτίσουν. Ένας γαλλικός όρος είναι άλλωστε, που η σημασία του στις μέρες μας αμφιταλαντεύεται μεταξύ πολλών “δήθεν” και “must”.

 Η αλήθεια είναι πως 'ο,τι μας φαίνεται “περίεργο” στην όψη και πιθανολογούμε ότι θα είναι εξεζητημένο στη γεύση, βιαζόμαστε να το χαρακτηρίσουμε gourmet, με μεγάλη πιθανότητα να το εκθειάσουμε στους φίλους μας,, αδιαφορώντας για το αν θα μας άρεσε όταν θα το δοκιμάζαμε ή όχι. Με αυτή τη στερεοτυπική προκατάληψη να μας χαρακτηρίζει, ένας κόκορας κρασάτος είναι ένα φαγητό που δε θα παραγγέλναμε από τον κατάλογο μιας ταβέρνας μα πιθανόν να χρυσοπληρώναμε σε ένα πολυσυζητημένο γαλλικό εστιατόριο, που θα το περιέγραφε πολύ σωστά στα γαλλικά ως “coq au vin”.”.”.

 Σκεπτόμενος τι θα διαπραγματευόμουν στο τροφογράφημα του Σαββάτου, αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Να πάρω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά fast food της Αμερικής και να το ανάγω σε κάτι λαχαριστό κι εξεζητημένο, παρουσιάζοντας το με τελείως διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο. Μιλάω για το corn dog (κορν ντογκ), που δεν είναι τίποτε άλλο από λουκάνικα Φρανκφούρτης, που τα πωλούν συνήθως σε πανηγύρια και λούνα παρκ, βουτηγμένα σε ένα πηχτό χυλό από καλαμποκάλευρο (corn flour), τηγανισμένα σε ένα ξυλάκι, ανάλογο με τα δικά μας σουβλάκια.

 Αντί λοιπόν να αγοράσω τα τεράστια λουκάνικα που συνηθίζουν να τρώνε οι Αμερικάνοι, επηρεασμένοι από το “think big” που τους χαρακτηρίζει παντού, επέλεξα τα πιο μικρά που βρήκα στο σούπερ μάρκετ. Σκέφτηκα προς στιγμήν να επιλέξω τα παραδοσιακά Καλαματιανά λουκάνικα του Κουταβά με πορτοκάλι και μπαχαρικά, μα τότε θα παρέκκλινα κατά πολύ της αυθεντικής συνταγής. Στη φωτογράφιση μάλιστα επέλεξα ένα αντισυμβατικό “στήσιμο”, με πολυτελείς “οδοντογλυφίδες” αντί για καλαμάκια μπαμπού και τα σέρβιρα μέσα σε σφηνάκια με ένα πικάντικο ντιπ αγνώστου ταυτότητας εξ΄όψεως. Η κέτσαπ κι η μουστάρδα είναι η κλασσική συνοδεία αυτού του σνακ, μα σκέφτηκα πως σίγουρα  όλοι θα καταλάβαιναν αμέσως περί τίνος πρόκειται. Άσε που προτιμώ να δοκιμάζω αναπάντεχους συνδυασμούς γεύσεων και σας διαβεβαιώ πως αυτό το πικάντικο ντιπ με σιρόπι σφενδάμου είναι μακράν καλύτερο από την ίσως πιο γλυκιά και σίγουρα αδιάφορη κέτσαπ.

 Από τη στιγμή που δημοσίευσα τη φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα στη σελίδα του Γαστροναύτη ( www.facebook.com/gastronaftis ) τα likes αυξήθηκαν κατακόρυφα και το mailbox μου γέμισε με ερωτήσεις και εικασίες περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε στη σημερινή εποχή, που όλοι μας “καταβροχθίζουμε” εκπομπές και περιοδικά μαγειρικής, η εικόνα είναι που μας παροτρύνει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μια συνταγή που μας κίνησε το ενδιαφέρον ή ακόμη καλύτερα μας άνοιξε την όρεξη. Επομένως δεν ξέρω αν αυτό είναι gourmet ή όχι, αλλά σίγουρα είναι αποδεδειγμένο πως θα πρέπει να πειραματιζόμαστε με νέους γευστικούς συνδυασμούς και να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην παρουσίαση των πιάτων μας, όσο απλά κι αν είναι.

 

Corn dogs

 Για το χυλό

      ·       100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·       100 γραμμάρια καλαμποκάλευρο

·       2-3 κουταλιές της σούπας πολέντα (χοντραλεσμένο καλαμπόκι για πιο τραγανή υφή, αν δεν βρείτε αντικαταστήστε με απλό καλαμποκάλευρο)

·       2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη

·       1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

·       1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder

·       1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

·       λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

·       200-220 γραμμάρια ξυνόγαλα (μόνο ΔΡΟΣΑΤΟ ΦΑΓΕ). Αν δε βρείτε βάλτε 180 γραμμάρια φρέσκο γάλα (είναι πιο αραιό)

·       1 μεγάλο φρέσκο αυγό

·       1 λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (κανένα σπορέλαιο δε θα είναι καλύτερο από το Μεσσηνιακό (κατά προτίμηση) ελαιόλαδο, όσο κι αν σας λένε πως είναι “ελαφρύτερο” στη γεύση! 

·       6 μεγάλα λουκάνικα Φρανκφούρτης, κομμένα στη μέση (24 μίνι λουκάνικα)

·       ξυλάκια για σουβλάκια

·       αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για να αλευρώσουμε τα λουκάνικα)

 

 Για το πικάντικο dip

 ·       ένα φλιτζάνι maple syrup (σιρόπι σφενδάμου)

·       1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

·       1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν



1.     Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ με ένα αυγοδάρτη.

2.     Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το ξυνόγαλα (είπαμε, και το γάλα καλό είναι αν δεν έχετε χρόνο να πάτε ως το super market)

3.     Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά κι ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν

4.     Περνάμε τα ξυλάκια στα λουκάνικα, τα αλευρώνουμε, τινάζοντας το περίσσιο αλυερι.

5.     Βουτάμε στο κουρκούτι και στραγγίζουμε να μην γίνουν πολύ χοντρά Το κουρκούτι πρέπει να είναι ένας πραγματικά πηχτός χυλός που αν χρησιμοποιήσετε μακριά λουκάνικα, για να φτιάξετε ατομικά corn dog, βάλτε το σε ένα ψηλό ποτήρι μπύρας, νια να μπορείτε εύκολα να τα καλύπτεται με μια “βουτιά”.

6.     Τηγανίζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σε ελαιόλαδο (δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε σπορέλαια αμφιβόλου ποιότητος, τώρα ειδικά που η τιμή του λαδιού είναι τόσο χαμηλή) . Καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα θερμόμετρο με το οποίο θα φροντίζετε η θερμοκρασία του να παραμένει γύρω στους 175 βαθμούς Κελσίου Η ζύμη τείνει να “παίρνει χρώμα” γρήγορα, αλλά εσείς μην τα βγάλετε αν δεν μείνουν τουλάχιστον 3-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του λουκάνικου Φροντίστε να ανακατεύεται συχνά και να τα στραγγίσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρετε

7.     Συνήθως στην Αμερική τα συνοδεύουν με μουστάρδα και κέτσαπ, αλλά σας προτείνω να ξεπεράσετε τις γαστρονομικές σας προκαταλήψεις και να με ακούσετε σε αυτό! Ζεστάνετε σε μπρίκι απλά μέχρι να δείτε τους πρώτους ατμούς ένα φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου (το διάσημο maple syrup που συνοδεύει τα pancakes, που θα βρείτε σίγουρα στα ΑΒ) μαζί με λίγη κανέλα και μια πρέζα πιπέρι καγιέν, που θα αφυπνίσει τους γευστικούς σας κάλυκες Θα είναι τα πιο αλμυρο-γλυκο-πικάντικα “λουκουμαδάκια” που έχετε γευθεί στη ζωή σας!

8.     Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

  

O Γαστροναύτης

Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

www.gastronaftis.gr

www.facebook.com/gastronaftis