Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 18:19

Μουστο-δημιουργίες από το Μουζάκι - Μοιράζονται τα καλούδια και τις συνταγές τους!

 


Συνταγές από το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2023.

"Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε και φέτος στην πλατεία του Μουζακίου η γιορτή σταφυλιού και μούστου, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Στην πλατεία του χωριού, που φημίζεται για τα αμπέλια του και για το καλό κρασί που παράγει, είχαν στηθεί αρκετοί μπουφέδες με παραδοσιακά εδέσματα που είχαν φτιάξει με μεράκι οι γυναίκες του χωριού. Εδέσματα από σταφύλι, σταφίδα και πετιμέζι, ενώ πάνω σε βαρέλια υπήρχαν σταφύλια και πολλές ποικιλίες κρασιών, που μπορούσε να γευτεί ο κόσμος."

 

Μουστο-δημιουργίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου -  Μοιράζονται τα καλούδια και τις συνταγές τους! 

 

«Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σταφίδες»
ΥΛΙΚΑ: 500 -600 γραμ. κίτρινο κολοκύθι, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, 1/2 π.ν. γάλα, 1/2 π.ν. νερό, 1 π.ν. σταφίδες, 3 αυγά, 2 κ.σ. κανέλα, 1 κ.σ. γαρύφαλλο, 2 βανίλιες, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 π.ν. ηλιέλαιο και 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή σπιτικό φύλλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα κάτω και βάζουμε πάνω μείγμα απλώνοντας το και συνεχίζουμε, εναλλάξ, φύλλο και μείγμα έως να τελειώσουμε το μείγμα και τα φύλλα, κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα και βάζουμε τα τρία φύλλα από πάνω. Ραντίζουμε τα φύλλα με νερό και λάδι.


κ. Δήμητρα Σταυροπούλου

 

«Κέικ με σταφίδες»
ΥΛΙΚΑ: 3 φλ. τσαγιού αλεύρι, 1 φλ. τσ. ζάχαρη, 1 φλ. τσ. γάλα, 4 κ.σ. βούτυρο, ξύσμα ενός λεμονιού ή μία βανίλια, 4 αυγά, 1 φακελάκι αμμωνία, 1 φλ. τσ. σταφίδα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Βάζουμε σε ένα μπόλ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζύμη μαλακή. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού και βάζουμε κουταλιές από τη ζύμη σε απόσταση στο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.


κ. Αικατερίνη Πολυχρονοπούλου