Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 18:10

Εντυπωσιάστε με σπιτικά κοκτέιλ τις μέρες των γιορτών

 

Το "Cocktail’s Anatomy" -εγχειρίδιο κοκτέϊλ για αρχάριους- του Πέτρου Μυτηλιναίου απευθύνεται σε όσους μαγεύονται από τον χώρο των ποτών και όσους θέλουν να μάθουν βασικά πράγματα γι αυτά. Αποκαλύπτει μερικές συναρπαστικές παρατηρήσεις και δημιουργικές τεχνικές, τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και πολλά άλλα.

«Το Cocktail’s Anatomy- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Υδροπλάνο"- ήρθε για να μεταφέρει τον κόσμο των κοκτέιλ σε ένα οικιακού τύπου χόμπι. Δεν δημιουργήθηκε για να μας παρουσιάσει συνταγές, αλλά με αφορμή κάποιες από αυτές να κατανοήσουμε τις σημαντικότερες κατηγορίες κοκτέιλ, ώστε να μπορέσουμε είτε να τις εκτελέσουμε πιστά είτε να αυτοσχεδιάσουμε.

Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε εκείνους που δεν ξέρουν αλλά θέλουν να μάθουν. Σε εκείνους που μαγεύονται από τον χώρο των ποτών και των κοκτέιλ αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον ανακαλύψουν. Τέλος, σε εκείνους που θέλουν να μάθουν κάποια βασικά πράγματα και να γίνουν καλύτεροι καταναλωτές. Μια προσέγγιση που στοχεύει μέσα από μια εμπειρική αλλά και επιστημονική μέθοδο όχι στο τέλειο, αλλά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια προσέγγιση που σίγουρα θέλουμε να είναι ευχάριστη και δροσερή, όπως ένα καλοφτιαγμένο Daqiur».

 

Cheers....

 

 

 

Paloma

 

Το Paloma αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο κοκτέιλ στο Μεξικό μαζί με τη θρυλική Μαργαρίτα. Ως βάση έχουμε φυσικά την τεκίλα.

Στην πιο γνωστή παραλλαγή χρησιμοποιείται μεσκάλ αντί της τεκίλας ως ποτό βάσης. Το αποτέλεσμα είναι μια σαφώς πιο έντονη γεστικά και με καπνιστικό χαρακτήρα Paloma. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης άλλα είδη αλατιού και να προσθέσετε μια ακόμη γευστική τόνωση στο ποτό σας.

 

 

Συστατικά

 

- 50 ml Herradura Blanco

- 80 ml Grapefruit Soda

- ½ λάιμ ή χυμός από μισό λάιμ

- Αλάτι

Γαρνιτούρα

Φλούδα ή φέτα από λάιμ ή γκρέιπφρουτ

 

Διαδικασία

Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού ακουμπώντας το σε ένα κομμένο λάιμ ή γκρέιπφρουτ.

Ακουμπάμε το ποτήρι πάνω σε ένα πιάτο με αλάτι, ώστε να φτιάξουμε ένα στεφάνι αλατιού στο χείλος του ποτηριού.

Πατάμε μισό λάιμ μέσα στο ποτήρι 3-4 φορές για να βγάλει τους χυμούς του (εναλλακτικά προσθέτουμε τον χυμό από μισό λάιμ, περίπου 12-15 ml).Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο μέχρι πάνω. Προσθέτουμε την τεκίλα.

Προσθέτουμε και άλλο πάγο αν χρειαστεί. Απογεμίζουμε με την Grapefruit Soda αποφεύγοντας να τη ρίξουμε πάνω σε κάποιο παγάκι για μην καταστρέψουμε το ανθρακικό. Ανακατεύουμε ελαφρώς. Γαρνίρουμε με το λάιμ ή το γκρέιπφρουτ.

 

Ποτήρι: HighBall. Μέθοδος: Built up.

 

 

 

 

Salty Skin

 

Το συγκεκριμένο Lang Drink έρχεται να παρουσιάσει έναν καινούργιο και πρωτότυπο τρόπο για να απολαύσει κανείς τη μαστίχα. Οι οξύτητες από το κρασί και τον χυμό λεμόνι, σε συνδυασμό με την αλμύρα από το αλάτι και τη σόδα, μας δίνουν μια αίσθηση θάλασσας στο στόμα. Εκεί έρχεται η γλύκα από το λικέρ μαστίχας να ισορροπήσει τις γεύσεις μεταξύ τους και να δημιουργήσει ένα πολύ δροσιστικό και ευχάριστο αποτέλεσμα.

 

Συστατικά

 

- 60 ml Skinos Mastiha Spirit

- 15 ml φυσικός χυμός λεμόνι

- 15 ml λευκό ξηρό κρασί

- 1 πρέζα αλάτι

- 60 ml Soda Water (ή φυσικό ανθρακούχο νερό)

 

 

Γαρνιτούρα

Ελιά

 

Διαδικασία

Προσθέτουμε το Skinos Mastiha Spirit, τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο ποτήρι και το ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.

Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο μέχρι πάνω και απογεμίζουμε με την soda, αποφεύγοντας να τη ρίξουμε πάνω σε κάποιο παγάκι για να μην καταστρέψουμε το ανθρακικό. Ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε και άλλο πάγο αν χρειαστεί. Γαρνίρουμε με μια ελιά.

 

Ποτήρι: HighBall. Μέθοδος: Built up.