Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 10:29

Dina’s Bakery, My best recipes: Κέικ αλμυρό με σύκα και μετσοβόνε

Ένα από τα αγαπημένα κέικ της Ντίνας Νικολάου -με αλεύρι καλαμποκιού Μύλοι Δάκου και φρέσκα σύκα! Πρωτοεμφανίστηκε τηλεοπτικά στην εκπομπή της  «Ένα τραπέζι Ελλάδα» το 2014 και έκαψε καρδιές.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Π Ρ Ο Ε Τ Ο Ι Μ Α Σ Ι Α 2 0 ' | Ψ Η Σ Ι Μ Ο 5 0 - 6 0 ' | Μ Ε Ρ Ι Δ Ε Σ  6


Υ Λ Ι Κ Α 


100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, Μύλοι Δάκου
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι (8-9 γρ.) ξηρή
μαγιά
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
100 ml ελαιόλαδο
100 ml γάλα
200 γρ. μετσοβόνε, κομμένο
σε κύβους
150 γρ. ξερά σύκα,
ψιλοκομμένα
6-7 φύλλα δυόσμου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, αερόθερμο. Λαδώνω ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 12x20 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα άλευρα, το μπέικιν πάουντερ με τη μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γάλα, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα, και το νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζω το μείγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε έναν λείο χυλό, χωρίς κομπαλάκια. Προσθέτω το μετσοβόνε, τα σύκα και τον δυόσμο και ανακατεύω με απαλές κινήσεις.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και τη βάζω στον φούρνο. Ψήνω το κέικ για 50-60 λεπτά, περιμένω να κρυώσει για 5 λεπτά στη φόρμα του και στη συνέχεια το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα. Το σερβίρω κομμένο σε φέτες να από τα αγαπημένα μου κέικ που το προτιμώ με αλεύρι καλαμποκιού Μύλοι Δάκου και φρέσκα σύκα
όταν είναι στην εποχή τους! Πρωτοεμφανίστηκε τηλεοπτικά στην εκπομπή μου «Ένα τραπέζι Ελλάδα» το 2014 και έκαψε καρδιές.


Διαβάστε επίσης: Η σεφ Ντίνα Νικολάου στην «Ε»: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός»

Το βιβλίο "Dina’s Bakery, My best recipes" της Ντίνας Νικολάου είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επιπλέον, μπορείτε να το προμηθευτείτε άμεσα μέσω του επίσημου ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) των εκδόσεων "Μίνωας".