Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 13:22

Περιφέρεια χωρίς τουριστική πολιτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και όπως φαίνεται, το φθινόπωρο φέρνει μαύρα σύννεφα συσσωρευμένα στον "ωκεανό" των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό. Ο λανθασμένος προσανατολισμός γυρίζει μπούμερανγκ για την τοπική οικονομία που βουλιάζει καθώς αυξάνονται δραματικά ανεργία, ύφεση και λουκέτα σε έναν αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλο που οδηγεί στο χάος.

Τοπικοί παράγοντες και επιχειρηματίες στέκονται αμήχανα μπροστά στις εξελίξεις και αναμένουν τον "από μηχανής θεό" για να σώσει την παρτίδα. Εμειναν μόνο τα λόγια των… πανηγυρικών που εκφωνήθηκαν το Φεβρουάριο του 2011 στην περίφημη διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον τουρισμό. Αναζητήσαμε τα συμπεράσματα εκείνης της διαβούλευσης, σημειώνουμε τα σημαντικότερα από αυτά και τα υπενθυμίζουμε:

"Αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ενιαίο προορισμό, συμπεριλαμβάνοντας το τουριστικό κεφάλαιο των περιοχών Ηλείας και Αχαΐας.

Σύνταξη ενός 10ετούς στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό που θα περιέχει: Καταγραφή των αγορών - στόχων της Πελοποννήσου κατόπιν μελέτης της υπάρχουσας κατάστασης και των προσφερόμενων δυνατοτήτων. Εκπόνηση marketing plan για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του προορισμού. Θέσπιση προδιαγραφών για κοινή προβολή. Κατασκευή ενός σύγχρονου δυναμικού τουριστικού portal-destination information system. 

Διασύνδεση αγροτικού και τουριστικού προϊόντος μέσω της δημιουργίας παμπελοποννησιακής γιορτής αγροτικών προϊόντων και τουριστικού προϊόντος. Οι πελοποννησιακές επιχειρήσεις επισιτισμού - φιλοξενίας να χρησιμοποιούν και να προβάλουν αποκλειστικά πελοποννησιακά προϊόντα. Ενίσχυση και καθιέρωση Δρόμων Κρασιού - Δρόμων Ελιάς σε όλη την Πελοπόννησο.

Τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου βασισμένη στην εξής δέσμη ενεργειών: Χαρτοφυλάκιο τουρισμού. Συνεργασία με ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συνεργασία με όλους τους διακινητές, tour operators και ισχυρή διαδικτυακή παρουσία. Καταγραφή και αξιολόγηση του επικοινωνιακού υλικού και του υλικού προβολής των δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου. Αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ένα μεγάλο νησί και καθιέρωση ενός εκ των brands Peloponnese, Peloponnisos, Pelops island, όπως και δημιουργία λογότυπου.

Καταγραφή των λιμανιών της Πελοποννήσου τα οποία δύναται να δεχθούν κρουαζιερόπλοια. Σχεδιασμός για την προσέλκυση κρουαζιέρας και την ελαχιστοποίηση πιθανών προβλημάτων.

Δημιουργία Παμπελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας και πιστοποίηση των επιχειρήσεων. Δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού με ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του εισερχόμενου τουρισμού. Δημιουργία γραφείου θεματικών μορφών τουρισμού και συνεδριακού τουρισμού. Αδελφοποιήσεις με αντίστοιχες Περιφέρειες από τις αγορές - στόχους.

Δημιουργία εθελοντών Διαδικτύου για την ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της Πελοποννήσου στα social media. Δημιουργία πρεσβευτών της Πελοποννήσου και αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού.

Δημιουργία Πελοποννησιακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού. Δημιουργία Πελοποννησιακού Συμβουλίου Τουρισμού και τοπικών ομάδων δράσης και αξιολόγησης. Συγχρηματοδότηση ενεργειών από Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς. Αντιμετώπιση των παράνομων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού (καταλύματα, γραφεία τουρισμού χωρίς άδεια ΕΟΤ). Δημιουργία μικρών κοινοπραξιών από τις κατά τόπους επιχειρήσεις, με στόχο την επίτευξη των κοινών στόχων. Θεσμοθέτηση επιτροπής διαβούλευσης μόνο για θέματα τουρισμού στην Πελοπόννησο. Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού στον Οργανισμό Περιφέρειας Πελοποννήσου".

Από όλο αυτό το "κοσμογονικό" πακέτο μετά από 1,5 χρόνο ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτε. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βαδίζει χωρίς τουριστική πολιτική, η ηγεσία της αερολογεί με κάθε ευκαιρία και αδυνατεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν στοιχειωδώς τον τουρισμό στην περιοχή. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, αλλά η επίτευξη στόχων που θέτει κάποιος είναι μετρήσιμο μέγεθος. Και η βαθμολόγηση γίνεται με βάση τους στόχους που η Περιφέρεια έθεσε σε μια εποχή που κάποιοι πίστεψαν ότι εκείνο που λείπει από τον τόπο είναι η… διαβούλευση.