Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 15:49

Είναι εθνική υπόθεση η ελληνική ελιά Καλαμών

 

Πολιτικό, οικονομικό - αναπτυξιακό και εθνικό, μείζονος σημασίας είναι το θέμα της ελιάς Καλαμών και του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Δεν είναι νομικό - δικαστικό, συντεχνιακό και τοπικιστικό, αντιπαράθεσης περιοχών της πατρίδας μας, πολύ περισσότερο της λογικής “να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα”.


Η απόφαση Αποστόλου στην πράξη απέτυχε. Ελήφθη μετά από πιέσεις παραγωγών ελιάς Καλαμών, κυρίως της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και άλλων περιοχών της πατρίδας μας, εκτός της Μεσσηνίας. Και αυτό γιατί έβλεπαν ότι ο νομός μας έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα με το όνομα “Καλαμάτα” και ζητούσαν να αποκτήσουν και αυτοί κάτι ανάλογο. Στις πιέσεις κυρίαρχος ήταν και ο ρόλος των τυποποιητών της χώρας μας, που βλέποντας τα στενά οικονομικά τους συμφέροντα ήθελαν πάντα την κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Η απόφαση Αποστόλου πρέπει να καταργηθεί σήμερα, αν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών σε όλους τους νομούς της χώρας συμφωνούν ότι βλάπτει τα συμφέροντά τους και κυρίως το εθνικό προϊόν, αυτό που παράγεται σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι μόνο το μερίδιο που έχει η ελληνική ελιά Καλαμών στις εξαγωγές και το οποίο φέρεται να έχει κατρακυλήσει, αλλά είναι και οι αθρόες εισαγωγές του προϊόντος από τρίτες χώρες, που “αξιοποιούνται” από τους Ελληνες τυποποιητές. Και αυτό χωρίς να καταγράφεται ότι είναι από την Αίγυπτο, την Τουρκία και… οποιαδήποτε άλλη χώρα που συμφέρει οικονομικά, που εξυπηρετεί τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι, με την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου, πρέπει να υπάρχει έτοιμη μια άλλη απόφαση που θα εφαρμοστεί. Κι εδώ είναι τα δύσκολα, καθώς μιλάμε για μια εθνικά αποδεκτή λύση, που θα την υπηρετήσουν όλες οι πλευρές, γιατί θα στηρίζει το εθνικό προϊόν και θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες όλων.
Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο, όπως αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο; Συμφωνούν όλοι; Και να πάμε και στις άλλες περιοχές, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, και να προωθήσουμε ΠΓΕ ή όποια λύση δεν προκαλεί αδικίες και υστέρηση στην οικονομική δυνατότητα του εκεί προϊόντος.
Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν, και η νέα απόφαση θα πρέπει να έχει στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Ο εχθρός δεν είναι εντός των τειχών, και όποιος έχει άλλη άποψη θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρο μήνυμα που θα αποτυπωθεί στη νέα υπουργική απόφαση για την ελληνική ελιά Καλαμών.