Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 21:03

Τι θα κάνει ο δήμος τα 49 στρέμματα; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σκοπεύει να βγάλει σε δημοπρασία 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, ξεσηκώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από όσους διαφωνούν γενικώς με τις ιδιωτικοποιήσεις επειδή πιστεύουν ότι το Δημόσιο αξιοποιεί καλύτερα την περιουσία του από τους ιδιώτες όσο και από όσους πιστεύουν ότι οι δήμοι θα πετύχουν εκεί που απέτυχε το κράτος. 

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι προτιμότερο η κρατική περιουσία να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ακόμα και με αντίτιμο ένα ευρώ, παρά να παραμένει αναξιοποίητη. Ομως για πολλούς και διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναλυθεί επαρκώς από πολιτικούς επιστήμονες και ιστορικούς, οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ακόμα ότι πρέπει να δοθούν άλλες δυο - τρεις δεκαετίες στο κράτος για να αξιοποιήσει όσα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον προηγούμενο αιώνα. Σύμφωνα πάντα με την κυρίαρχη ιδεολογία, η δημόσια περιουσία έμεινε αναξιοποίητη επειδή ήταν “πουλημένοι” οι πολιτικοί και όχι επειδή το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα αν ρωτήσεις γιατί οι “πουλημένοι” πολιτικοί οδήγησαν την Ελλάδα στην ανάπτυξη, η συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια του ορθολογισμού και φτάνει ένα βήμα από την άβυσσο της ψυχής που μελετούν ειδικοί επιστήμονες. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σήμερα όποιος τολμήσει να υποστηρίξει ότι για την αναξιοποίητη δημόσια περιουσία δεν ευθύνονται οι πολιτικοί αλλά η πολιτική του κράτους - επιχειρηματία, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί συνεργός της… τρόικας (ή των θεσμών όπως ονομάζονται στη νέα κυβερνητική γλώσσα) που θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα. Επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον μάλλον θα χαρακτηριστεί και όποιος τολμήσει να ρωτήσει το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα τι σχεδιάζει να κάνει τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία και γιατί πιστεύει ότι ο δήμος είναι καλύτερος επιχειρηματίας από τους ιδιώτες. Ειλικρινά όμως πολύ θα ήθελα να μάθουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί, εκτός από τον πρωθυπουργό που ενημερώθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Καλαμάτα, τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει ο δήμος στα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας. Θα κατασκευάσει γήπεδα με τα χρήματα των φορολογούμενων και θα τα δωρίσει σε παράγοντες για να κάνουν ανέξοδα το χόμπι τους; Θα τα νοικιάσει σε ιδιώτες επειδή πιστεύει ότι θα εισπράξει περισσότερα από όσα αν πουλιόνταν; Θα τα μεταβιβάσει σε κάποια δημοτική επιχείρηση για να τα αξιοποιήσουν οι υπάλληλοι;

Τέλος, αν μαθαίναμε και σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί το  σχέδιο και ποιο θα είναι το αναπτυξιακό όφελος για την πόλη και το νομό, προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση να… βάλω στοίχημα ένα ευρώ ποντάροντας στην αποτυχία του. 

Διαβάστε εδώ την  απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 21:42