Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 11:21

ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας και ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σε αντίθεση με ένα μέρος της ελίτ, που επιχειρεί να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της πίσω από το “έλλειμμα υποδομών”, η παραγωγική Μεσσηνία πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις για να παραγάγει πλούτο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το διεθνώς καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο όνομα "Ελιά Καλαμάτας" μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να γίνει το διαβατήριο όχι μόνο των μεσσηνιακών προϊόντων, αλλά μιας ευρύτερης ζώνης της Νότιας Πελοποννήσου, στην οποία ευδοκιμεί η ποικιλία "ελιά Καλαμών", που τους προηγούμενους αιώνες εξαγόταν κυρίως από το λιμάνι της Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση, η Μεσσηνία πρέπει να θέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας, τονίζοντας ότι ο νομός δεν ζητεί τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα ΠΟΠ. Αντιθέτως, τυποποιητές από άλλους νομούς, με πρόσχημα την προστασία των παραγωγών της Λακωνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας, ζητούν από την κυβέρνηση να παρανομήσει καταστρατηγώντας τους ευρωπαϊκούς νόμους για τα προϊόντα ΠΟΠ.

Φαντάζεστε την επιχειρηματική κοινότητα της Γαλλίας να ζητεί άμεσα ή έμμεσα την κατάργηση του Roquefort, του Cognac και της Champagne, επειδή άλλες περιοχές παράγουν περισσότερο μπλε τυρί από την κοινότητα Roquefort-sur-Soulzon, περισσότερο μπράντι από την κοινότητα Cognac και περισσότερο αφρώδη οίνο από την περιοχή Champagne; Μάλλον όχι! Γιατί κανένα κράτος δεν βυθίζει οικειοθελώς τις ναυαρχίδες του. ∆υστυχώς όμως, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες τυποποιητές που ζητούσαν και ζητούν απλώς να καταργηθεί, έμμεσα ή άμεσα, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας -όπως ζητούσαν και να τυποποιείται η ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτης και εκτός Κρήτης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όμως σωστά απέρριψε τις ενστάσεις τους και αποφάσισε ότι η ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτης θα τυποποιείται μόνο στην Κρήτη. Επειδή δεν μπορεί η Κρήτη να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει λύση και για την Ελιά Καλαμάτας, δημιουργώντας ζώνη ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Κυνουρία, Ολυμπία), εντός της οποίας θα επιτρέπεται και η επεξεργασία-τυποποίηση της ποικιλίας ελιάς Καλαμών από όλη την Ελλάδα.

Μια τέτοια κίνηση θα διασφάλιζε τόσο το brand name "Καλαμάτα" όσο και την εξαγωγή με την ονομασία "Kalamata" προϊόντων που έχουν παραχθεί σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία, αν και εφόσον η επεξεργασία και η τυποποίησή τους γίνει στη Νότια Πελοπόννησο.

lathanasis@gmail.com

θανάσης Λάγος