Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 10:30

Σαφές και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Νικητής στις εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύεται όποιος επιβάλλει την ατζέντα των θεμάτων που τον ευνοεί, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρα μηνύματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Και το μήνυμα που έστειλαν από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφές και ξεκάθαρο, με αποδέκτες αποκλειστικά τους αναποφάσιστους δεξιούς ψηφοφόρους που φλερτάρουν με δεξιότερα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της σύμβασης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ήταν απλώς η αφορμή για την αποστολή του μηνύματος, και άρα είναι λάθος να εστιάσουμε στην αφορμή και να αγνοήσουμε το μήνυμα.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να επισημάνουμε μια τεράστια διαφορά μεταξύ των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων του παρελθόντος και των σημερινών επικοινωνιακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην ελληνική περιφέρεια. Στο παρελθόν, οι ομιλητές και οι περιφερόμενοι οπαδοί έστελναν μήνυμα στην τοπική κοινωνία. Σήμερα, ο τόπος και τα κομματικά στελέχη χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ και κομπάρσοι αντίστοιχα, στο μήνυμα που στέλνεται σε όλη την Ελλάδα, με αποδέκτες κυρίως τους χρήστες του Διαδικτύου. Μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό πλαίσιο η προεκλογική απαρίθμηση τοπικών έργων είναι προφανώς ανώφελη -γι’ αυτό οι λογογράφοι αφιερώνουν στο νομό που φιλοξενεί την εκδήλωση μόνο δυο-τρεις παραγράφους. Έτσι βέβαια οι ηγεσίες των κομμάτων και η εκάστοτε κυβέρνηση αποξενώνονται ακόμα περισσότερο από τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.

Η δυσαρέσκεια των τοπικών βουλευτών, που αντιλαμβάνονται ολοένα και συχνότερα ότι όλο και περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από εξωθεσμικά κέντρα ισχύος, απλώς συμπληρώνει την εικόνα παρακμής ενός πολιτικού συστήματος που αυτοτραυματίζεται επειδή αρνείται να εκσυγχρονιστεί. Και όποιος τρέφει αυταπάτες, προφανώς αγνοεί το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά: Η εκλογική νίκη είναι αυτοσκοπός και όλα τα υπόλοιπα είναι ήσσονος σημασίας.

Ραντεβού το φθινόπωρο, όταν θα δώσουν ξανά τα χέρια Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Νίκας και Θανάσης Βασιλόπουλος, για να στείλουν σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους αναποφάσιστους δεξιούς ψηφοφόρους. Στα αριστερά έδρανα, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να συνθλίβεται μεταξύ αντισυστημισμού και ριζοσπαστικού λαϊκισμού.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός