Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 11:51

Ο Μητσοτάκης χρωστά εξηγήσεις στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς θα κριθεί από το εκλογικό σώμα -όπως και οι συνυποψήφιοί του- τόσο για τις προγραμματικές του θέσεις όσο και για τις επιλογές των συνεργατών του στα ψηφοδέλτια.

Προφανέστατα επίσης, δεν θα κριθεί ούτε για τις αποφάσεις των προηγούμενων περιφερειαρχών, ούτε φυσικά για τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως χρωστά πολλές εξηγήσεις στους Μεσσήνιους, για τις κυβερνητικές επιλογές που θέτουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νομού. Σε μια κανονική χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα είχε δώσει αυτές τις εξηγήσεις προεκλογικά, αλλά στην Ελλάδα οι αρχηγοί όλων των κομμάτων έρχονται στην επαρχία, λένε το… ποίημά τους και αποχωρούν χωρίς να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που κατά τα άλλα δηλώνουν πως τα θεωρούν πυλώνα της δημοκρατίας. Στόχος του άρθρου αυτού όμως δεν είναι η αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας των ελληνικών ΜΜΕ (που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες).

Στόχος του, μεταξύ άλλων, είναι να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τους λόγους αλλαγής της χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά: Θα μάθουμε ποτέ για ποιο λόγο θα καταργηθεί η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη (εξαιτίας της νέας χάραξης) ή μήπως οι Μεσσήνιοι θεωρούνται… ανώριμοι να κατανοήσουν τις «αναγκαίες ισορροπίες για μείζονα ζητήματα»; Προσωπικά, όσο κι αν προσπαθώ να εξηγήσω την εγκατάλειψη της παραλιακής χάραξης, δεν βρίσκω ούτε ορθολογικά ερείσματα, ούτε καν ψηφοθηρικά κίνητρα. Αν επιλεγόταν η οικονομικότερη λύση, προφανώς ο νέος δρόμος θα ξεκινούσε από τον κόμβο του περιφερειακού, ώστε να μην σπαταληθούν δεκάδες εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις στο Ασπρόχωμα. Έτσι κι αλλιώς, την πρόταση αυτοαποζημίωσης σε κλειστό αυτοκινητόδρομο μπορεί να την καταρρίψει στις δικαστικές αίθουσες ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής.

Σε κάθε περίπτωση, κύριε πρωθυπουργέ, οι Μεσσήνιοι θέλουν να μάθουν γιατί είπατε ότι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι έργο του Αντώνη Σαμαρά, ενώ εγκαταλείφθηκε η χάραξη που είχε δημοπρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και προτιμήθηκε η χάραξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε προτείνει ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος. Μήπως μπερδευτήκατε; Θα σας μπερδέψω ακόμα περισσότερο: Με την παραλιακή «χάραξη Σαμαρά» συμφωνεί ο νυν περιφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς και ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης. Αντιθέτως, με τη βόρεια χάραξη συμφωνεί ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ενώ ο… χαράκτης της νέας εκδοχής Γιάννης Καρνέσης συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα και άρα δεν θα μας δώσει τα φώτα του. Λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, θα μάθουν οι Μεσσήνιοι γιατί άλλαξε καταρχάς η χάραξη του δρόμου και δεν δημοπρατήθηκε ξανά το έργο που είχε δημοπρατηθεί το 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός