Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 11:15

Οι μετανάστες φεύγουν και από την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2021 σε σχέση με το 2011 απογράφηκαν 39.358 λιγότεροι μόνιμοι κάτοικοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη φυγή 15.821 αλλοδαπών, που το 2011 είχαν δηλώσει μόνιμοι κάτοικοι Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έφυγε 1 στους 3 Βαλκάνιους μόνιμους κατοίκους Πελοποννήσου, που τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ιθαγένεια Αλβανίας μειώθηκε κατά 6.264 κατοίκους (-21%), με ιθαγένεια Βουλγαρίας κατά 5.120 κατοίκους (-55,8%) και με ιθαγένεια Ρουμανίας κατά 5.299 κατοίκους (58,5%).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή»: «Μειωμένος είναι και ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένει στη χώρα νόμιμα κατά περίπου 150.000, με την ποσοστιαία μείωση να είναι 16,1% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Στην Ελλάδα διαμένουν 765.598 αλλοδαποί και αποτελούν το 7,3% του νόμιμου πληθυσμού της χώρας». Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 91,5% των κατοίκων έχει ελληνική ιθαγένεια και 8,5% ιθαγένεια άλλης χώρας. Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης δήλωσε στην «Καθημερινή» για τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων: «Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς που έμεναν εδώ για πολλά χρόνια να έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα. Αλλά αυτό το νούμερο είναι μικρό. Οι περισσότεροι που μετακινήθηκαν είναι οι Αλβανοί που είχαν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και νόμιμα έγγραφα, οπότε αναζήτησαν καλύτερες θέσεις εργασίας στην Ιταλία αλλά και στην Αγγλία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει παρουσιαστεί μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί αποτελούν το 49% των νόμιμων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα (374.926 σε σχέση με 480.851 που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη απογραφή).

Σε μια κανονική Περιφέρεια, η φυγή των μεταναστών που τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, θα προκαλούσε τουλάχιστον προβληματισμό και θα άνοιγε το διάλογο για την προσέλκυση των εργατών που απαιτούνται για τη διατήρηση της τρέχουσας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Στον… Τιτανικό της Πελοποννήσου οι πολιτικοί νομίζουν ότι θα επιβιώσουν μετά το ναυάγιο επειδή τώρα χαϊδεύουν τα αυτιά των νατιβιστών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός