Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 11:15

Η σιωπηλή ανοχή είναι συνενοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα, επειδή η πολιτική και η οικονομική ηγεσία με τη σιωπηλή συμφωνία της πλειονότητας των πολιτών δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προχθεσινός αγώνας διακόπηκε μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες ναζιστές, που οδήγησε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και των προέδρων Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Μελισσανίδη. Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε εξαγγελίες για την πάταξη της βίας, που έμειναν στα χαρτιά, αφού σχεδόν κανένας δεν θέλει να σταματήσει η χρήση καπνογόνων, η ρίψη κροτίδων και η χρήση λέιζερ στους αγώνες.

Αν ήθελαν οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες θα ίσχυαν αυστηρά οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, που δεν πέφτουν κροτίδες επειδή είναι βέβαιη η αυστηρή τιμωρία των ενόχων. Με άλλα λόγια: Δεν χρειάζεται να τυφλωθεί κάποιος από λέιζερ ή να κουφαθεί από κροτίδα για να διακοπεί οριστικά ο αγώνας. Ακόμα και η χρήση ενός καπνογόνου θα έπρεπε να οδηγεί αυτομάτως σε αυστηρή τιμωρία της ομάδας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και με ισόβιο αποκλεισμό από τα γήπεδα του οπαδού που το άναψε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αξιοσημείωτη η ανοχή των ανεγκέφαλων από την πλειονότητα των υπόλοιπων φιλάθλων που έχουν πληρώσει εισιτήριο ή συνδρομή σε τηλεοπτική πλατφόρμα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Προφανώς φοβούνται ότι θα θεωρηθούν ρουφιάνοι αν ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου. Για αυτό σιωπούν και γίνονται συνένοχοι στην καταπάτηση του νόμου, όπως συνένοχοι είναι και όσοι δεν τηλεφωνούν στην Τροχαία όταν βλέπουν σταθμευμένο αυτοκίνητο σε διάβαση ατόμων με αναπηρία. Η σιωπηλή ανοχή της κατεστημένης τάξης πραγμάτων είναι συνενοχή. Η Ελλάδα θα αλλάξει μόνο όταν οι πολίτες σταματήσουν να ανέχονται την παρανομία και ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος απαρέγκλιτα για όλους.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

(Φωτογραφία: Μάρκος Χουζούρης/ EUROKINISSI)