Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 13:17

Ποιος εφαρμόζει τον Κανονισμό Καθαριότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο του Κανονισμού Καθαριότητας που είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας:

«Υπόχρεοι για την τήρηση και την εφαρμογή του κανονισμού είναι: α) για την εφαρμογή: Η δημοτική αρχή με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους υπαλλήλους της. Τα κρατικά υγειονομικά όργανα. Τα αστυνομικά όργανα κι οποιοδήποτε άλλο κατά νόμο αρμόδιο κι εντεταλμένο όργανο. β) για την τήρηση: Η δημοτική αρχή με τις υπηρεσίες και τις υποδομές της. Όλοι οι κάτοικοι του δήμου, καθώς και  οι επισκέπτες. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, σωματεία, σύλλογοι και κάθε άλλος φορέας. Οι ιδιοκτήτες και μισθωτές επιχειρήσεων και καταστημάτων. Οι ιδιοκτήτες και μισθωτές οικοπέδων και οικοδομών».

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου Κανονισμού Καθαριότητας: «Για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας, στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου προβλέπεται η Ειδική Υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τα προσόντα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου. Οι παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος κανονισμού βεβαιώνονται από τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και ο παραβάτης μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, εντός τριών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της πράξης βεβαίωσης παράβασης του Κανονισμού Καθαριότητας».

Με απλά λόγια και με αφορμή την έκκληση των υπαλλήλων του Δήμου Καθαριότητας: Αρμόδια για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας είναι «η δημοτική αρχή με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους υπαλλήλους της» και όποιος πετάει το μπαλάκι στους δημότες απλώς αποσείει τις ευθύνες χωρίς να προσφέρει τίποτα περισσότερο, ενώ συνεχίζει να εισπράττει το μισθό του. Από εκεί και πέρα, σε μια κανονική χώρα οι δικαστικές αρχές θα ερευνούσαν αν υπάρχει ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από όσους δεν εφαρμόζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Στην Ελλάδα όμως η παράβαση των νόμων κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των οργάνων της τάξης είναι… εθνικό σπορ και για αυτό οι δικαστικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια ακόμα και για κατ’ εξακολούθηση εγκληματικές παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως είναι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Και για να προλάβουμε πάλι τους καλοθελητές που θα τα φορτώσουν όλα στο έλλειμμα παιδείας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε αφενός ότι η Πολιτεία ξοδεύει δισεκατομμύρια για την εκπαίδευση των πολιτών και αφετέρου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι Έλληνες επιδεικνύουν την παιδεία τους επειδή είναι βέβαιη η επιβολή της τιμωρίας. Στην Ελλάδα όμως έχουμε μπερδέψει την ανεκτικότητα με την ψηφοθηρία και την παρανομία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 10:39