Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 10:20

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμέτωπη με καταστροφή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την επόμενη αυτοδιοικητική πενταετία εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πλην της Κορινθίας που ανήκει ουσιαστικά στον κοινωνικοοικονομικό ιστό του μητροπολιτικού κέντρου της Αττικής, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα προβλήματα, μπροστά στα οποία το σημερινό έλλειμμα προσωπικού στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό θα θυμίζει δροσερό μελτέμι πριν τον τυφώνα.

Ουσιαστικά την επόμενη πενταετία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχιστούν η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού, το Brain Drain που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και συνεχίζεται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό και η φυγή Πελοποννήσιων και μεταναστών σε ελληνικές περιφέρειες και ξένες χώρες που προσφέρουν υψηλότερους μισθούς. Αν στο κάδρο προστεθεί και η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης από την Πελοπόννησο στην Αττική, έχουμε μπροστά μας την εικόνα μιας οικονομίας που κινδυνεύει να καταρρεύσει στο εγγύς μέλλον, επειδή οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς για να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για μια στοιχειώδη περιφερειακή παραγωγική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα δεν θα λυθούν με διαπιστώσεις και αφορισμούς για τις διαστάσεις του δημογραφικού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και το 2008 η οικονομική κρίση ήταν παγκόσμια, αλλά τελικώς η Ελλάδα αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος και πλήρωσε τα σπασμένα. Πριν πληρώσει λοιπόν η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα σπασμένα του παγκόσμιου πράγματι προβλήματος, θα πρέπει να σταματήσει να περιμένει λύσεις από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναζητώντας άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις πριν γίνει αναπότρεπτη η πορεία προς την οικονομική κατάρρευση. Έτσι και αλλιώς η υπέρμετρη αισιοδοξία και η αναμονή θαυμάτων απλώς επιτείνουν το πρόβλημα. Και για να μην μιλάμε γενικώς και αορίστως για λύσεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κατάρρευση θα αποφευχθεί μόνο με επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του εισοδήματος και προσέλκυση μεταναστών. Με ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης η πορεία προς την καταστροφή είναι αναπότρεπτη

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 13:54