Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 12:32

Αυξήσεις μισθών γιατί… χανόμαστε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τους 593 οικισμούς της Μεσσηνίας το 15,1% έχει πληθυσμό μικρότερο από 10 κατοίκους, το 52,9% έχει πληθυσμό μικρότερο από 50 κατοίκους και το 70,6% έχει πληθυσμό μικρότερο από 100 κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι 25 χωριά και νησιά της Μεσσηνίας είναι πλέον ακατοίκητα, ενώ 6 οικισμοί έχουν μόνο έναν κάτοικο.

Σε μια ορθολογική κοινωνία, η ανάγνωση της παραπάνω είδησης που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην «Ε», θα προκαλούσε κόκκινο συναγερμό. Στη Μεσσηνία απλώς συνεχίστηκαν κανονικά οι φωτογραφίσεις της ηγεσίας του νομού σε γιορτές και συνέδρια. Έτσι κι αλλιώς η ηγεσία της Μεσσηνίας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, προτιμά να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να ασχολείται μόνο με αναπλάσεις και άλλα μικρά ψηφοθηρικά έργα.

Το δημογραφικό πρόβλημα της Μεσσηνίας όμως δεν θα λυθεί με αναπλάσεις και συνέδρια, στα οποία ο ένας σύνεδρος επαινεί τον άλλον κι όλοι μαζί τον διοργανωτή που εξασφάλισε χρηματοδότηση για ένα ευχάριστο weekend. Το δημογραφικό πρόβλημα θα αμβλυνθεί μόνο όταν η κοινωνία συνειδητοποιήσει τη σχέση που συνδέει την οικονομική ανάπτυξη και τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας με τη διατήρηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού και την προσέλκυση μεταναστών.

Αν το δημογραφικό πρόβλημα λυνόταν μόνο με επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, θα το είχαν λύσει πρώτες από όλες οι ανεπτυγμένες χώρες και δεν θα αναζητούσαν τρόπους για να εντάξουν ομαλά νέους μετανάστες στην κοινωνία τους. Παντού στον κόσμο όμως, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί σε μείωση των γεννήσεων, γι’ αυτό και το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με προσέλκυση μεταναστών. Με την πραγματικότητα αυτή συγκρούονται καθημερινά οι ακροδεξιοί, που πάσχουν από άκρατο εθνικιστικό αυτοκτονικό ιδεασμό και οι επιχειρηματίες, που πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν στην αγορά επειδή έχουν κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Επειδή οι ακροδεξιοί δεν βάζουν μυαλό παρά τα τόσα παθήματα («ατυχής πόλεμος» 1897, Κύπρος 1974), ας βάλουν έστω και την ύστατη στιγμή οι επιχειρηματίες το χέρι στην τσέπη: Αρχικά για να συγκρατήσουν στη Μεσσηνία τους άξιους εργαζόμενους και στη συνέχεια για να προσελκύσουν μετανάστες. Η διαρκής υποβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών ωφελεί μόνο τους ανταγωνιστές και οδηγεί σε αφανισμό από την αγορά ή σε ξεπούλημα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Σ.Σ. Η εικόνα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη