Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 20:02

Δελτία Τύπου, ψέματα και κρυφές συσκέψεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος, εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, για να κάνει μεταξύ άλλων επίθεση στα διαπλεκόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γράφουν ανακρίβειες.

Δυστυχώς κανένας δημοσιογράφος δεν τόλμησε να του πει ότι οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν ανακριβείς πληροφορίες για την επίσκεψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ επειδή αντέγραψαν τα ψέματα από την ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου της Καλαμάτας. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν οι συνάδελφοι για τα ψέματα της ανακοίνωσης του Νοσοκομείου, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος των δημοσιογράφων αν συνεχίσουν να περνούν ασχολίαστα ανάλογα περιστατικά. Βεβαίως ο κ. Πολάκης και κάθε υπουργός έχει κάθε λόγο να έρχεται μυστικά στη Μεσσηνία επειδή φοβάται τις διαμαρτυρίες των πρώην συντρόφων του, της ΛΑΕ και των ομοϊδεατών του(;) στο ΚΚΕ. Στην απέναντι πλευρά, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν κανένα λόγο να αναπαράγουν ψέματα γράφοντας ότι θα έρθει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ στην Καλαμάτα. Αντιθέτως θα χάσουν το κύρος τους και μακροπρόθεσμα τη δουλειά τους αν συνεχίσουν να αναπαράγουν άκριτα ό,τι θέλει η εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, τα δημόσια πρόσωπα θα αγνοήσουν τους δημοσιογράφους που αναμεταδίδουν άκριτα ειδήσεις και θα επιβάλουν νέους κανόνες στην ενημέρωση των πολιτών. 

Αυτό αποδεικνύει η στάση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος όταν είδε ότι οι δημοσιογράφοι δεν αντέδρασαν για τα ψέματα της ανακοίνωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αποφάσισε μόνος του ότι δεν έχει κανένα νόημα να τους ενημερώσει για την επίσκεψη του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχαήλ Βλασταράκου στην Καλαμάτα. Ετσι χθες οι δημοσιογράφοι της Μεσσηνίας ενημερώθηκαν από τα αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι: “Για τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, καθώς και για τα προβλήματα που απορρέουν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο για όλο τον ιατρικό κλάδο, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μαΐου, στην Καλαμάτα”. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας “αφόπλισε” τους Μεσσήνιους δημοσιογράφους γιατί αποφάσισε μόνος του ότι δεν ενδιαφέρουν το μεσσηνιακό αναγνωστικό κοινό οι “τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας”.

Θέλω να ελπίζω ότι τα δύο περιστατικά είναι άσχετα μεταξύ τους, αν και αφορούν και τα δύο τον τομέα της υγείας. Θέλω επίσης να ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστούν. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν δεν αντιδράσουν οι δημοσιογράφοι, όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα πολλαπλασιαστούν, γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί και δεν θα προστατέψει το κύρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον ηλεκτρονικό και παραδοσιακό Τύπο. Η εξουσία έχει πολλούς λόγους να έχει απέναντί της ανίσχυρα μέσα και ανυπόληπτους δημοσιογράφους. Αντιθέτως η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρά μέσα και δημοσιογράφους με κύρος. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 17:52