Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 13:51

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε βιβλία με 90 Μανιάτικες συνταγές και οδοιπορικό στη Μάνη (ΝΙΚΗΤΕΣ)

Ενενήντα Μανιάτικες συνταγές και ένα οδοιπορικό μαγείας στα χωριά της Μάνης.

Η Βούλα Κυριακέα την λατρεία για τον τόπο της, την κατέθεσε σε δύο βιβλία.

"Μάνη" Οδοιπορικό στα χωριά της Εξω Μάνης με λίγο άρωμα από τη Μέσα Μάνη.

⦁ Συνταγές από το "Χθες και το Σήμερα" 

⦁ Greek Cuisine From the Mani Area, Voula Kyriakea. - Αγγλική έκδοση

Οι αναγνώστες του eleftheriaonline.gr θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα από τα παραπάνω βιβλία μέσω διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός έληξε!

 

Νικητές:
Γρηγόρης Μασούρας 
Καλλιρόη Παπαλεξάτου 
Γεωργία Σταθουρου 
 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το βιβλίο "Μάνη" είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσει και να αγαπήσει κανείς όλες τις γωνιές του τόπου και το βιβλίο συνταγών είναι ένα εγχειρίδιο μαγειρικής απλά γραμμένο, ώστε να μη φοβίζει την υποψήφια μαγείρισσα. Συνταγές τόσο απλές, εύκολες και γευστικές, όλες με λάδι!

Η Μανιάτικη διατροφή ήταν και εξακολουθεί να είναι λιτή. Ο κύριος λόγος είναι ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60 η περιοχή ήταν οδικά αποκλεισμένη και η συγκοινωνία γινόταν μόνο δια θαλάσσης και καθόλου εύκολα. Έτσι λοιπόν η οικονομική ανάπτυξη ήταν ανύπαρκτη, άρα ο κόσμος όφειλε να ζει με ό,τι μπορούσε να καλλιεργεί, να παράγει και να εκτρέφει.

Και οι Μανιάτικες συνταγές ήταν φτιαγμένες με υλικά που ο κόσμος μπορούσε να παράγει μόνος του και μαγειρεμένες μόνο με το μανιάτικο λάδι... Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά τους είναι: Λιτές, νόστιμες και υγιεινές. Γιατί οι τότε συνθήκες και η φιλοσοφία που τις δημιούργησαν ήταν "τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε".

Για τους παλιούς λοιπόν, αυτό το βιβλίο θα είναι γλυκές γευστικές αναμνήσεις και για τους νεώτερους κληρονομιά υγιεινής διατροφής.

Τη δεκαετία του '80 η Στούπα έγινε αγαπημένος προορισμός ανθρώπων από όλο τον κόσμο και το 2005 η Βούλα Κυριακέα μπήκε στο χώρο της εστίασης με το εστιατόριο “Χθες και Σήμερα”, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 2017 και το όνομά του δόθηκε στον τίτλο του βιβλίου. Σήμερα στον χώρο αυτόν υπάρχει το Ηorizon-apartments ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, με δυνατότητα φιλοξενίας όλες τις εποχές του χρόνου.
Για όσους μαγεύει ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα, για αυτούς που ψάχνουν για μοναδικές εναλλαγές τοπίου και αξέχαστες διαδρομές με πλούσια παράδοση, αρχιτεκτονική κληρονομιά και ήπιο κλίμα, η Μάνη αποτελεί την πλέον κατάλληλη επιλογή.

“Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, περιπατητής σε τρεις μήνες, και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές.
Mια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της”.

Ελιές, πεύκα, πουρνάρια, χαρουπιές, όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε του ουρανού. Πετρόχτιστοι φιδίσιοι τοίχοι, που οριοθετούν τις μανιάτικες ιδιοκτησίες και βράχοι τραχείς που στέκονται εκεί περήφανοι για αιώνες και παρακολουθούν την αλλαγή της ζωής.
Πύργοι, εξωκλήσια, γεφύρια, καλντερίμια, κτισμένα με αγάπη και μεράκι από τους μαστόρους πέτρα-πέτρα, που έχουν καταγραφεί σαν μνημεία δημιουργίας. Στη Μάνη ακούς ένα αέναο κάλεσμα από την σιωπή, από το θρόισμα των φύλλων, τον ήχο της θάλασσας και του αέρα, το τιτίβισμα των πουλιών, τη μυρωδιά του θυμαριού και της ρίγανης.
Και έτσι μαθαίνεις, πώς τίποτα, δεν τελειώνει.

    

• Τα βιβλία μεταφράστηκαν στα Αγγλικά και στα Γερμανικά. Το βιβλίο «Μάνη» είναι εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία ενώ βιβλία συνταγών κυκλοφορούν ελάχιστα.