Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 11:01

2+1 βιβλία για τη μάνα, μητέρα, μαμά

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες, είναι αφιερωμένη στις μητέρες. Φέτος λοιπόν, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται αύριο, Κυριακή, 12 Μαΐου.

Αρχικά, στη χώρα μας η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής και γιορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου. Κατά τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, άρχισε να καθιερώνεται ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, με την Ελλάδα να ακολουθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Η σύγχρονη εορτή καθιερώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 20ό αιώνα. Η Αμερικανίδα Άνν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα "Mother's Friendships Day" και συναντήσεις με το όνομα "Mother's Day Meetings", κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημέρα της Μητέρας δεν γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο την ίδια ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφοροποίησης είναι η Αγγλία, όπου η ημέρα τιμάται δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.

 

3 βιβλία για τη μάνα, μητέρα, μαμά.

 

 

Τι δύσκολο πράγμα να ζεις χωρίς τη μεγάλη της μάνας την αγάπη.

Αρχές του μήνα θεριστή και έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που αποφασίστηκε να ορφανέψει ο Οδυσσέας και να ζήσει χωρίς τη μεγάλη της μάνας την αγάπη. […]

«Κυρία, γιατί πέθανε η μάνα μου; αλήθεια είναι πως την πήρε ο Θεός;».... Έπιανε κάποιες κουβέντες: «Ξεκουράστηκε…», «Ναι, τέτοια μάνα δεν υπήρχε…», «Έτσι ήθελε ο Θεός και την πήρε κοντά του, έλεγαν και ξανάλεγαν». Μα εκείνος θύμωνε με τον Άγιο Θεό και αγρίευε με τους ανθρώπους. Ξαφνικά, μια επιθυμία σαν φλόγα πετάχτηκε από μέσα του: «Θα αναστηθεί όπως ο Χριστός». Μάταια όμως. Γρήγορα κατάλαβε ότι αυτά λέγονται, μα δεν γίνονται. Εκείνο που άργησε όμως να εννοήσει είναι πως δεν υπάρχει χωρισμός στην αληθινή αγάπη. Αντέχει και πέρα από τον θάνατο. Είναι κουβέντες που διακόπτονται μα δεν τελειώνουνε ποτέ.

MΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ Ι Στέλιος Χαλκίτης

 

 

 

 Η αγκαλιά της μάνας, βιολογικής ή μη, είναι πάντοτε μεγάλη!

Τα αηδόνια περιμένουν να σκάσουν τα αυγά τους στη φωλιά. Ανυπομονούν να πάρουν αγκαλιά τα τρία τους πουλάκια. Όμως, τι έκπληξη! Από τα τρία αυγά βγαίνουν τέσσερα "παιδιά"!
Μετά από μέρες η κίσσα λέει στα αηδόνια πως το πιο θρεμμένο από τα πουλάκια τους δεν είναι δικό τους. Τους παρακινεί να το διώξουν.
"Ααα... Όχι! Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Το μεγαλώσαμε και για παιδί μας το 'χουμε" αρνιέται η αηδόνα. Όταν ξεσπάει πυρκαγιά στο δάσος... 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ Ι Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη

 

 

Κάθε μαμά θέλει ένα βιβλίο με τις καλύτερες συνταγές μέσω των οποίων μπορεί να εκφράσει την αγάπη και τη φροντίδα της προς τους αγαπημένους της!

Κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία, κάθε πιάτο έχει το δικό του αποτύπωμα. Αλλά όλες οι συνταγές έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο υλικό για το οποίο όλοι έχουμε τις περισσότερες αναμνήσεις και ιστορίες να διηγηθούμε. Το αλεύρι…

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ I Dina’s Bakery, My best recipes