Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 10:34

Καρκινοπαθείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξέταση για το κατάλληλο φάρμακο

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, καθώς σύντομα αναμένεται να κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιορίσουν ποιο είναι το ποιο κατάλληλο φάρμακο που θα πρέπει να λάβουν.

Πρόκειται για την εξέταση για «βιοδείκτες», μέσω της οποίας οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες ουσίες στο αίμα, τους ιστούς ή τα υγρά του σώματος.

Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι πρωτεΐνες, γονίδια, μόρια ή άλλες βιολογικές ουσίες που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία μιας νόσου ή να προβλέψουν την ανταπόκριση σε μια θεραπεία.

Στο πλαίσιο της ογκολογίας, οι εξετάσεις για βιοδείκτες χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη θεραπεία που θα λάβει ένας ασθενής με καρκίνο.

Οι βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να μάθουν:

Τι είδος καρκίνου έχει ο ασθενής;
Πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος;
Ποια είναι η πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου;
Ποια θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική;
Οι εξετάσεις για βιοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν τη θεραπεία για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των:

Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του νεφρού
Καρκίνος του προστάτη
Το ελληνικό παράδοξο
Ως εκ τούτου, οι βιοδείκτες είναι σημαντικοί για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Μάλιστα, επειδή αυτές οι θεραπείες είναι σύγχρονες, άρα και υψηλού κόστους, είναι και απαραίτητη ως προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης 5 αποζημιούμενων ανοσοθεραπειών για καρκίνο, παρά το γεγονός ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει να υπάρχει η εξέταση για να λάβει ο ασθενής το φάρμακο, όμως δεν την αποζημιώνει, με εξαίρεση τους βιοδείκτες BRCA 1&2 για τον καρκίνο του μαστού.

Περισσότερα στο news247.gr