Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 11:14

Ο εσπερινός απόδοσης της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

 

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την πόλη της Καλαμάτας, την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και προσκυνητών που προσήλθαν με τουριστικά λεωφορεία από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής, η απόδοση της γιορτής της Υπαπαντής στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό της Καλαμάτας.

Στην ακολουθία του όρθρου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, προσκληθείς από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, συλλειτουργούντων και πλαισιωμένων από τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, των εφημερίων του μητροπολιτικού ναού, πρωτοπρεσβυτέρων Κρεσφόντη Πουλοπούλου και Σωτηρίου Τζαϊλέα και των διακόνων Θεοφίλου Κυριάκου και Νικολάου Τζώρτζη. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τέλεσε και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Τζώρτζη.

Στη συνέχεια, εψάλη ο μικρός παρακλητικός κανόνας της Θεοτόκου και κατά την ώρα που οι χοροί των ιεροψαλτών έψαλαν το μεγαλυνάριον της πολιούχου της Καλαμάτας “Δεύτε την εικόνα Υπαπαντής…” με ρίγη συγκίνησης οι σεβασμιώτατοι Μάνης και Μεσσηνίας μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας από τον θρόνο της λιτάνευσης στον μόνιμο θρόνο της.

Πριν το τέλος των λατρευτικών εκδηλώσεων και την ολοκλήρωση της παμμεσηνιακής γιορτής της Υπαπαντής, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μάνης για την συμμετοχή του στον εορτασμό της απόδοσης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στον εικόνισμα της πολιούχου της Καλαμάτας Παναγίας της Υπαπαντής, τονίζοντας πως αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων και πως στο πρόσωπό της απεικονίζεται η ευλογημένη μητρότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι στις ημέρες της αμφισβήτησης των ρόλων και των προσώπων εντός της οικογένειας, η γιορτή της Υπαπαντής αποτελεί την προτύπωση της παραδοσιακής οικογένειας, η οποία δεν έχει ως έργο της μόνον την αναπαραγωγή παιδιών, αλλά να οδηγεί τα παιδιά της κοντά στον Χριστό μέσω του εκκλησιασμού.