Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 21:11

Δυναμικό συλλαλητήριο για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα (βίντεο)

 

Με κοινό αίτημα την ολοκληρωμένη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, αλλά με διάφορες οπτικές για το χρηματοδοτικό και κατασκευαστικό μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πανηλειακό συλλαλητήριο στο Βουπράσιο.

Για περίπου 2 ώρες αποκλείστηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Βουπρασίου, με τα οχήματα να κινούνται από παρακαμπτήριους δρόμους. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν φορείς από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων από Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο, καθώς και βουλευτές από τη Δυτική Ελλάδα, όχι όμως από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, που έχει δεσμευθεί να επισκεφθεί την Ηλεία “αλλά κανείς ακόμα δεν τον έχει δει”. Εξήρε την παρουσία του κόσμου λέγοντας “καλύτερα να κατεβαίνουμε στους δρόμους, παρά να πηγαίνουμε στις κηδείες των φίλων μας”, ενώ χαρακτήρισε “πολιτισμική ντροπή να αδιαφορούμε για αυτό το δρόμο θανάτου”. Τέλος ο δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει “δημοσία δαπάνη και χωρίς διόδια, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωσή του έως την Τσακώνα”.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης μεταξύ άλλων είπε: “Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να θρηνούμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές στην Πατρών - Πύργου. Το έργο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί έως την Τσακώνα εδώ και χρόνια. Σε μία δεκαετία χάσαμε 130 συνανθρώπους μας. Επρεπε να έχει ήδη δοθεί σε χρήση χωρίς διόδια”. Και κατέληξε: “Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μπαίνουν από τους κυβερνώντες, που άγονται και φέρονται από τον ανταγωνισμό των μεγαλοεργολάβων για το ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και τη λειτουργία του”.

“Είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Η Καλαμάτα ενώνει τη φωνή της με εσάς. Είναι απαίτηση όλων, όχι μόνο των κατοίκων της Ηλείας και της Αχαΐας, αλλά και της Μεσσηνίας η υλοποίηση του δρόμου. Και το τονίζω αυτό. Ο δρόμος δεν σταματά στον Πύργο, αλλά πρέπει να φτάσει μέχρι την Τσακώνα. Δεν θα πω ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει το έργο. Εχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι μπορεί. Ας βρει τον τρόπο, αλλά ας ολοκληρώσει το δρόμο. Δεν μπορούμε ως κοινωνία να συνεχίσουμε να θρηνούμε ανθρώπους στο δρόμο. Φτάνει πια” τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στο χαιρετισμό του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εκτίμησε ότι “η μη ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των περιοχών μας” κι επεσήμανε: “Οι δρόμοι στην Πελοπόννησο σχεδιάστηκαν το 2007 και προέβλεπαν την ένωσή τους στην Τσακώνα με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”. Μείωση αποστάσεων, ταχύτερη μεταφορά αγαθών, σύνδεση των λιμανιών της Καλαμάτας με την Κυλλήνη και την Πάτρα. Γρήγορη μετάβαση στους αρχαιολογικούς χώρους. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας, προσέλκυση επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας. Η Πελοπόννησος δεν μπορεί να περιμένει. Ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να διεκδικούμε για τον τόπο μας και τους κατοίκους του. Ετσι και σήμερα το μήνυμα που στέλνουμε είναι ηχηρό. Δρόμος εδώ και τώρα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα”.

Παρών και ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, που ζήτησε με έντονο τρόπο την ολοκλήρωση του δρόμου, “ενός έργου, που έπρεπε να έχει ήδη γίνει” και συνέχισε λέγοντας: “Χαίρομαι και για αυτή την κινητοποίηση, θα είμαστε παρόντες και στις επόμενες και θα προσπαθήσουμε να στείλουμε δυναμικό μήνυμα για να μας υπολογίσουν”.

Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου αρχικά μίλησε ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έλαβε τη Δευτέρα μία ιστορική απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία 67%. Δυστυχώς η παράταξη του περιφερειάρχη δεν την ψήφισε, θεώρησε ότι είναι αρκετό ένα ψήφισμα μόνο. Ολες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πλην της παράταξης του περιφερειάρχη ενωθήκαμε επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές μεταξύ μας, γιατί οφείλουμε να βάζουμε πάνω από τις όποιες πολιτικές διαφορές μας τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών”. Σε άλλο σημείο είπε: “Αποφασίσαμε να είμαστε παρόντες και να συμπαραταχθούμε με το Συμβούλιο Αιρετών που έχετε συγκροτήσει και με όλους τους φορείς που είναι σήμερα εδώ και να δηλώσουμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να κατασκευαστεί εδώ και τώρα χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χωρίς διόδια ολόκληρος ο δρόμος Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία - Καλό Νερό - Τσακώνα, και σύγχρονος σιδηρόδρομος από την Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα για να ενωθούν οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οι επτά νομοί της Πελοποννήσου αλλά και τα νησιά του Ιονίου”.

Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου έκανε λόγο για “δρόμο βαμμένο με αίμα, ψέμα, συμφέροντα και μικροπολιτική”, ενώ καυτηρίασε την απόφαση της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου να μην στηρίξει την κινητοποίηση.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με συλλαλητήριο και άλλες εκδηλώσεις στις 6 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Παρακολουθήστε όλα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο στο Βουπράσιο: 

(*Φωτογραφία: protinews.gr)