Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 08:09

Μεγάλη ανταπόκριση στη δράση για τον καρκίνο του μαστού

 

Στη διάδοση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και την ανίχνευσή του σε πρώιμο στάδιο, στόχευε η δράση χθες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από την Κινητή Ομάδα Υγείας και το τοπικό Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η νόσος Covid-19 έχει πλήξει την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου, αν και όπως τόνισε στην “Ε” η Δήμητρα Τσεκούρα, νοσηλεύτρια και συντονίστρια της Κινητής Μονάδας Υγείας του ΕΕΣ, το πόσο νωρίς εντοπίζεται ο καρκίνος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αυξάνοντας τις θεραπευτικές επιλογές και σώζοντας ζωές. 

Η δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο από τον ΕΕΣ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το νοσοκομείο της πόλης και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας (ΙΣΜ) και του Δήμου Καλαμάτας. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ Δημήτρης Τζωρτζίνης εστίασε στη σημασία της πρόληψης, που όπως είπε είναι σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής, αν και πρώτος μίλησε για πρόληψη ο Ιπποκράτης καθιερώνοντας το “κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”. Ειδικότερα για τη χθεσινή δράση, ο πρόεδρος του ΙΣΜ σημείωσε πως συμβάλλει στην ανίχνευση του προβλήματος σε επίπεδο προσυμπτωματικού ελέγχου κι έτσι βοηθά “στο να μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό”.

Στη μεγάλη ανταπόκριση των γυναικών στο κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και στην αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της δράσης από πλευράς Νοσοκομείου Καλαμάτας, επικεντρώθηκε η πρόεδρος του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Κατερίνα Καρνούσκου-Γκόνου. Συμπληρωματικά η κ. Τσεκούρα αναφέρθηκε στους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πιθανότητα 1 στις 8 γυναίκες να εμφανίσει τη νόσο σε κάποια φάση της ζωής της.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας μετέφερε τις ευχαριστίες του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου για την πρωτοβουλία και είπε ότι ο στόχος του δήμου είναι γενικότερα “να περάσει το μήνυμα της πρόληψης στην υγεία, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη σημερινή εποχή να προλαμβάνουν ασθένειες, που πολλές φορές αποδεικνύονται και θανατηφόρες”.

Η δράση περιελάμβανε δωρεάν ψηλάφηση μαστών από γυναικολόγο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και βιωματική εκπαίδευση των γυναικών από νοσηλεύτριες του ΕΕΣ στην αυτοεξέταση του μαστού με τη χρήση εκπαιδευτικών προπλασμάτων, ώστε να εντάξουν στη ζωή τους την αυτοψηλάφηση και τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. 

Ν.Κ.